Raețchi: „Misiunea domnului Kuzmin e să caute punctele moi din țesutul nostru identitar”

Universul.net a scris în repetate rânduri despre acțiunile provocatoare ale ambasadorului Rusiei la București, Valeri Kuzmin. Pornind de la un editorial al publicației noastre – „De ce l-au pus rușii ambasador în România tocmai pe Kuzmin” -, scriitorul și publicistul Ovidiu Raețchi (deputat PNL) aduce o serie de nuanțe legate de trecutul diplomatic al controversatului oficial rus.

Valeri Kuzmin s-a „călit” diplomatic în zone agitate ale globului, precum Sudan sau Libia. Raețchi poziționează aceste două țări într-o ecuație strategică a Rusiei axată strict pe interese militare și de securitate.

„Din 1975 până astăzi, Kuzmin a fost trimis la post numai în zone unde Rusia a avut interese militare și de securitate. În 1998, misiunea lui a fost să schimbe jocul în Sudan. În 2007, i s-a cerut să schimbe jocul în Moldova. În ambele cazuri, a reușit”, scrie Ovidiu Raețchi într-o analiză publicată pe Digi24.ro.

În opinia lui Raețchi, misiunea „domnului Kuzmin e sa caute punctele moi din țesutul nostru identitar”. „Pentru că, în secolul XXI, identitatea e mai importantă decât o divizie de blindate. Ea reprezintă o problemă strategică și militară. Niciodată nu știi, în epoca Facebook & Twitter, ce temă poate distruge relația de încredere dintre stat și cetățeni. Sau pe cea dintre români, Occident și democrația liberală”, argumentează publicistul.

Ovidiu Raețchi amintește de controversa iscată săptămâna trecută la București, când Ministerul de Externe a interzis accesul în România „a pseudo-cercetătorului Umnov-Denisov”, autor al unei teorii conform căreia „dacii au fost protoslavi pe baza interpretării «tăblițelor de la Sinaia»”,  „(«Geneticienii susțin că în etnogeneza poporului rus au luat parte mai mult de 27 de popoare, printre care și etruscii și geto-dacii. Aceste triburi sunt cunoscute de pe vremea regilor Urartului și s-au desprins în multe ramuri. Dar dvs. vă străduiți să-i vedeți doar pe dacii tracici. Dacă dvs. considerați poporul român un monolit etnic, atunci acesta este pan-românismul dumneavoastră!»). Miza e, în mod evident, să se ajungă cumva la ideea că românii și rușii sunt frați. Că identitatea noastră nu e latină și occidentală, ci protoslavă și răsăriteană”.

Citiți aici analiza integrală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here