Rafila: Vaccinul anti-COVID rezistă doar 17 zile. Trebuie ţinut la -80 de grade şi nu se poate face la medicul de familie

Foto: INQUAM/George Călin

Alexandrul Rafila, reprezentantul României la OMS și candidat PSD la parlamentare, susţine că efortul logistic pentru campania de vaccinare anti-Covid va fi uriaş. Un argument major în acest sens ţine de termenul de expirare al vaccinului: 17 zile de la producere la administrare. În plus, e vorba de condiţiile foarte stricte de păstrare şi transport.

„Acest vaccin va necesita organizarea, împreună cu Ministerul Apărării și Departamentul pentru Situații de Urgență, a unor centre de vaccinare. Nu e posibil ca medicii de familie să vaccineze în mod tradițional oamenii, pentru că acest vaccin, din momentul producerii până la vaccinare, rezistă doar 17 zile. El trebuie ținut la minus 80 de grade și în ambalajul cu gheață carbonică e păstrat doar 10 zile, iar în 7 zile trebuie administrat. Or, să vaccinezi milioane de oameni într-un timp scurt este o mare provocare”, a declarat Alexandru Rafila, la Digi24.

Potrivit expertului, va fi nevoie de cel puţin 14 milioane de seringi dacă România are în vedere vaccinarea a şapte milioane de oameni. De ce? „Este un vaccin multidoză și asta necesită o logistică extrem de mare”, completează Rafila.

Acesta prezintă stadiul discuţiilor din SUA pe această temă: „În Satele Unite s-a discutat, este cea mai mare provocare din punct de vedere al organizării probabil de după al doilea război mondial, iar costurile în SUA sunt estimate la cel puțin 10 miliarde de dolari. Așa că dl ministru ar trebui să catagrafieze populația care trebuie să fie vaccinată imediat și să stabilească zonele de organizare a centrelor de vaccinare, circuitul logistic și mai ales personalul care va organiza acest lucru, pentru că fără personal toate aceste lucruri n-au niciun fel de sens”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here