Rafinării din întreaga lume se închid din cauza scăderii cererii de combustibil pe fondul pandemiei

Sursa: Facebook

Companii petroliere cu afaceri la nivel mondial se resimt ca urmare a scăderii cererii în piață din cauza pandemiei, fiind nevoite să închidă mai multe rafinării pe care le dețineau în Asia şi America de Nord, relevă datele centralizate de Reuters.

Mai multe companii petroliere îşi închid rafinăriile din Asia şi America de Nord, iar cele din Europa ar putea suferi aceeaşi soartă, din cauza perspectivelor nesigure de redresare a cererii pentru combustibil, după ce pandemia de coronavirus a redus din consum, relatează Reuters, citată de Digi24.ro.  

Pandemia a scăzut iniţial cererea de combustibil cu 30%, iar procesatorii de ţiţei au ţinut temporar inactive unele rafinării. Însă consumul nu s-a mai întors la nivelurile de dinaintea pandemiei și sunt puține șanse să-și revină după puţinele călătorii făcute în această perioadă, ceea ce va duce la posibilitatea ca rafinăriile să se închidă definitiv.  

Printre companiile şi rafinăriile petroliere afectate se numără:  

SUA  

Royal Dutch Shell a declarat că închide rafinăria din Convent, Louisiana, cea mai mare de acest fel din SUA. Închiderea va avea loc în noiembrie, după ce Shell a eşuat în a găsi un cumpărător. Shell se aşteaptă să vândă, cu excepţia a şase locaţii, toate rafinăriile şi uzinele chimice de la nivel global şi ia în considerare închiderea celor pe care nu le poate vinde.

Marathon Petroleum, cel mai mare procesator american, după volum, plănuieşte să închidă permanent rafinăriile din Martinez, California şi Gallup, New Mexico.

Singapore  

Shell va înjumătăţi capacitatea de procesare a ţiţeiului crud şi va reduce din locurile de muncă la rafinăria Pulau Bukom din Singapore, ca parte a unei restructurări cu scopul de a coborî emisiile de dioxid de carbon ale companiei la 0 până în 2050.  

Japonia  

Cea mai mare companie de rafinare din Japonia, Eneos Corp, a închis permanent, conform planului, pe 30 septembrie, unitatea din Osaka care procesează 115.000 de barili de ţiţei pe zi.  

Australia şi Noua Zeelandă  

Exxon Mobil cere guvernului australian să înceapă până în ianuarie derularea ajutoarelor pentru rafinăriile de petrol ale ţării, după o decizie a BP de la începutul lunii noiembrie prin care se închide cea mai mare rafinărie din stat.  

British Petroleum plănuieşte să oprească producţia de combustibil în Australia şi va face conversia rafinăriei Kwinana – care este în pierdere -, cea mai mare dintre cele 4 din stat, într-un terminal de import al combustibilului, din cauza competiţiei acerbe din Asia.   Australia a propus să ofere stimulente în valoare de 1,68 miliarde de dolari pe 10 ani pentru a menţine deschise cele patru rafinării ale ţării şi a transmis că va investi în construcţia depozitelor de combustibil ca parte a unui plan de securitate pe termen lung.  

Filipine  

Royal Dutch Shell va închide permanent facilitatea sa din Tabango, care procesează 110.000 de barili de ţiţei pe zi în provincia Batangas, aceasta fiind una dintre cele două rafinării de petrol din ţară.  

Europa  

Gunvor Group a spus în iunie că ia în considerare oprirea producţiei la rafinăria cu o capacitate de 110.000 de barili de petrol pe zi din Anvers, Belgia, având în vedere că pandemia de COVID-19 a afectat viabilitatea economică a acesteia.  

Petroineos a declarat, marţi, că plănuieşte să stopeze aproape jumătate din capacitatea de producţie a rafinăriei care procesează 200.000 de barili pe zi în Grangemouth, Scoţia.  

Compania franceză Total a declarat în septembrie că investeşte mai mult de 500 de milioane de euro pentru a face conversia rafinăriei din Grandpuits într-o platformă care nu mai foloseşte ţiţei şi va produce combustibili şi plastic din materiale ecologice.  

Compania de consultanţă energetică Wood Mackenzie a întocmit o listă cu rafinării din Olanda, Franţa şi Scoţia care s-ar putea închide.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here