Raport UNICEF: Milioane de fete minore, obligate să se căsătorească din cauza COVID-19

Un nou raport al Unicef ​​dat publicității luni arată că milioane de fete minore din întreaga lume sunt expuse riscului de a fi obligate să se căsătorească, din cauza pandemiei de coronavirus, relatează Digi24.ro.

„Familia mea mi-a spus că nu ar trebui să spun NU unei astfel de oferte, întrucât băiatul care dorea să se căsătorească cu mine provine dintr-o familie bogată”, a declarat pentru BBC Abeba, în vârstă de 14 ani.

Cu doar câteva luni în urmă, ea a fost supusă unei mari presiuni din partea mamei și a fraților să accepte un pretendent, să se căsătorească și să ajute familia care avea mari dificultăți financiare din cauza pandemiei de Covid-19.

Abeba vrea să devină medic, dar în orașul ei din Etiopia educația ei este un lucru incert.

Rabi, de 16 ani, merge la școală, în Nigeria, dar patru dintre prietenele ei  – de vârsta ei sau mai mici – au fost căsătorite în timpul pandemiei, iar mama ei crede că ar trebui să le urmeze exemplul.

Două dintre vecinele noastre se vor căsători săptămâna aceasta… Pur și simplu nu mi-am imaginat niciodată că rândul meu va veni atât de curând„, a spus Rabi.

Potrivit Unicef, în următorul deceniu 10 milioane de fete ar putea fi obligate să se căsătorească din cauza pandemiei și efectelor ei.

Estimările făcute de Unicef înainte de pandemie arată că 100 de milioane de copii ar fi forțați să se căsătorească în următorii 10 ani. Dar acum această cifră este cu 10% mai mare.

Închiderea școlilor, recesiunea economică și suspendarea alocațiilor de sprijin pentru familii și copii au dus la creșterea acestui fenomen.

„Aceste cifre ne spun că lumea devine un loc tot mai neprietenos pentru fete„, a declarat pentru BBC Nankali Maksud, consilier principal în cadrul Unicef.

Abeba a spus că a reușit să scape de căsătoria aranjată pentru că a fost susținută de tatăl ei. „Mama și frații mei mă tot împingeau să mă căsătoresc. În sfârșit, au cedat când familia mea a primit consiliere și oficialii i-au convins să se răzgândească”.

Dar pentru Rabi amenințarea este încă prezentă. Locuiește într-o zonă agricolă din Damba, în nordul Nigeriei, unde o tânără se căsătorește de îndată ce are un pretendent. „Pentru mine totul a început în izolare, când frații mei mai mici se jucau și am decis să mă alătur lor”, a spus fata de 16 ani.

Atunci, mama lui fetei s-a enervat și i-a reproșat că pierde timpul la școală. Mama ei i-a spus: „Până acum, toate fetele din clasă s-au măritat. Îi voi cere lui Shafi’u (pretendentul lui Rabi) să-și trimită părinții să-ți ceară oficial mâna”.

Prietenele ei Habiba, Mansura, Asmau și Raliya s-au căsătorit în ultimul an, pentru a ușura situația economică pentru familiilor lor.

Din 2011, proporția fetelor căsătorite înainte de vârsta majoratului a scăzut cu 15%, dar acum acest progres este amenințat din cauza pandemiei.

„Înregistram un progres la nivel global în privința aceasta, mergeam în direcția corectă. Dar Covid ne-a scos din acest trend. Viața adolescentelor la nivel global s-a înrăutățit”, a declarat Nankali Maksud.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here