Conducerea Spitalului de Urgență Floreasca a aflat despre incidentul produs pe data de 22 decembrie într-una dintre sălile de operație ale unității medicale, unde o pacientă a suferit arsuri pe 40% din corp în timpul unei intervenții chirurgicale și este în stare critică, „în cursul aceleiași zile”, a anunțat sâmbătă seară spitalul.

“Această pacientă s-a prezentat la noi adusă de niște colegi chirurgi care au ne-au rugat să găsim o soluție pentru că este un caz oncologic depășit și este refuzat de spitalele din București. Ea nu se mai putea alimenta (…) În ziua de 22 decembrie a făcut o hemoragie severă. Un coleg de-al meu, venind la contravizită, sesizează lucrul acesta, îmi dă telefon și le-am spus că bolnava trebuie dusă la sala de intervenție și voi veni și eu să ajut echipa. Au dus pacienta în blocul operator, iar în clipa în care au folosit electrocauterul au simțit miros de priză arsă. Imediat, au sesizat că a apărut fum la câmpul operator. Intrând aer sub câmp s-a autoaprins, este greu de spus cum s-a produs această scânteie. (…) Pacienta fiind alergică, iar familia știa acest lucru, nu i-am putut administra substanța de contrast. Echipa care era atunci a căutat prin diferite mijloace să oprească flacăra. Eu în momentul acela nu eram în echipa operatorie, nu eram în blocul operator, iar acest lucru se poate dovedi foarte ușor, prin camerele de supraveghere. În clipa în care eu am ajuns, bolnava era deja mutată în altă sală, iar echipa căuta să facă hemostază, adică oprirea sângerării. (…) Când ei căutau să facă acestă hemostază am apărut și eu și m-am alăturat echipei. Echipa era șocată și am preluat operația. După ce am finalizat operația, am pregătit tot ce trebuia făcut pentru a pune pacientul în poziția de a fi transportată în Terapia Intensivă a Marilor Arși”, a spus chirurgul Mircea Beuran la Antena 3.

Ministrul Victor Costache a declarat, sâmbătă după-amiază, că Ministerul Sănătății a aflat „din surse terțe” despre acest incident „deosebit de grav”, nu de la conducerea spitalului sau a secției, cu toate că Spitalul Floreasca se află în subordinea Ministerului Sănătății. Victor Costache a trimis Corpul de Control la Spitalul Floreasca vineri seară, la cinci zile după incident.

Am aflat de acest incident vineri seara, prin surse terţe. În acest spital care este în subordinea MS s-a întâmplat un incident deosebit de grav, avem o pacientă de 66 de ani în stare critică, după o manevră chirurgicală inexplicabilă care nu s-a semnalat. A trebuit ca ministrul Sănătăţii să afle prin surse terţe. Nu am aflat nici de la conducerea spitalului, nici de la conducerea secţiei, nu ne-au semnalat acest incident deosebit de grav„, a afirmat Victor Costache, scrie Hotnews.

De asemenea, Spitalul Floreasca spune că a demarat propria „cercertare administrativă” în acest caz și susține că a pus la dispoziția Ministerului Sănătății „toate documentele obținute în cercetarea noastră administrativă”. De cealaltă parte, ministrul Sănătății, Victor Costache, acuzase că „unii chirurgi implicați refuză să coopereze cu echipele de control”.

Deputatul USR Emanuel Ungureanu, cel care a semnalat public, sâmbătă, cazul pacientei arse în sala de operație, a acuzat și faptul că „acest incident se pare că a fost inițial mușamalizat de către Direcția de Sănătate Publică București unde Pintea a numit-o ca director executiv pe Cristina Pelin, filieră PSD”.

Spitalul Floreasca a mai transmis, sâmbătă seară, într-un comunicat, că „în cursul dimineții de duminică, 22 decembrie 2019, pacienta în cauză, care prezenta o patologie foarte complexă și gravă, a fost supusă unei reintervenții chirurgicale de urgență, intervenție necesară pentru supraviețuirea pacientei și stabilizarea funcțiilor vitale. Intervenția chirurgicală a fost una complexă, iar in cursul acesteia s-a produs evenimentul nefericit în urma căruia au rezultat arsuri tegumentare. Incidentul a fost rapid gestionat de echipa medicală, intervenția chirurgicală fiind finalizată.”

Potrivit reprezentanților Spitalului Floreasca, incidentul a fost adus la cunoștința conducerii unității medicale în aceeași zi și s-a demarat o cercetare administrativă: „În cursul aceleiași zile, incidentul a fost adus la cunostința conducerii spitalului, care s-a deplasat în unitate și a demarat o cercetare administrativă pentru a identifica circumsțantele producerii accidentului. În acest sens au fost solicitate și primite declarații ale personalului implicat în incident și au fost păstrate materialele care au legatură cu incidentul. Dacă in urma acestei cercetari administrative vor fi evidențiate fapte/aspecte cu alte conotații, vor fi sesizate organele în drept. De asemenea, în paralel, se efectuează o verificare și de catre Ministerul Sănătății, spitalul nostru punând la dispoziție toate documentele obținute în cercetarea noastră administrativă. În momentul în care cercetarea noastra va fi finalizată, concluziile vor fi făcute cunoscute.”, se mai arată în comunicatul SCUB.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here