„Je suis român”. Reacție inedită în presa din Ungaria, după scandalul de rasism provocat de Sebastian Colțescu

Jurnalistul Pataki Tamás de la publicația Magyar Nemzet (Națiunea Maghiară) a scris joi un editorial sub titlul „Je suis român”, în care acuză corectitudinea politică excesivă din jurul scandalului de rasism generat de afirmația arbitrului român Sebastian Colțescu, la meciul Paris Saint Germain – Istanbul Bașakșehir.

Negru. În română, asta înseamnă negru. Nici mai mult, nici mai puțin. Când Sebastian Colțescu a rostit acel cuvânt nu a crezut că se va sfârși cariera lui”, scrie ziaristul maghiar, citat de Digi24.ro.

El mai spune că gestul arbitrului român i-a dat ocazia președintelui turc Recep Tayyip Erdogan să vorbească despre „fotbaliștii care se aruncă pe teren ca niște fete plângăcioase, sensibile, care plâng pentru dreptate”.

Pataki Tamás subliniază că Sebastian Colțescu nu l-a catalogat altfel pe antrenorul secund al formaţiei Istanbul Bașakșehir, ci doar l-a indicat ca fiind „cel negru”.

El face o paralelă și spune că dacă negru în „Black Lives Matter” este în regulă, atunci și „negru” din limba română poate fi folosit fără problemă.

Ziaristul maghiar concluzionează: „Așadar, astăzi „je suis” este românesc. Pentru că vom fi cu toții români dacă lăsăm poliția gândirii și rasismului să revolte”.

Arbitrul român Sebastian Colţescu este acuzat de rasism, după ce, la începutul partidei PSG – Istanbul Başakşehir din Liga Campionilor, i-a cerut centralului Ovidiu Hațegan să îi dea un cartonaș galben pentru proteste lui Pierre Webo, indicându-l pe fostul atacant camerunez folosind cuvintele „ăla negru”.

3 COMENTARII

  1. Felicitari pentru verticalitate , ca slugoi de la Bucuresti isi pun cenuse in cap si se scuza de mama focului , de parca arbitru voia sa-l jigneasca pe omul de culoare de pe banca .
    Suna ca dracu in romaneste , omu de culoare ,si poate avea orice culoare . Daca mai era si un chinez care culoare o alegea galbena sau neagra ? Aztaloch de la combaterea discriminarii din Romania , este sigur ca-i rasism . Ce sa nu mai zic de ministri de pe la sport care plang si se scuza de mi-e mila de cat de idioti si pupincuristi sunt . Hai sictir milogilor !
    Respect pentru adevar !

  2. Felicitări dle jurnalist !!!… trebuie să ne salveze ungurii !!..că scursurile noastre se dau de ceasul morții cu rasismul lor de rahat…încă o dată se adeverește că alți au grijă de noi,… rușine presei din România… cu excepția d-lui Banciu,a fost singurul care a luat o poziție corectă exact că jurnalistul maghiar….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here