Românii deplâng pierderea legendarului canoist Ivan Patzaichin, care s-a stins din viață duminică, la vârsta de 71 de ani. Patzaichin s-a stins după o lungă suferință, iar familia a anunțat plecarea dintre noi a singurului sportiv român căruia i s-a ridicat o statuie când încă era în viață printr-un mesaj emoționant pe Facebook.

De duminică, 5 septembrie 2021, România este mai săracă: Ivan Patzaichin s-a stins din viață la doar 71 de ani.

Sportivul, unul dintre cei mai mari campioni pe care i-a avut România, era internat la Spitalul Elias de mai bine de o lună, suferind de o boală incurabilă, despre care familia nu dorește să vorbească, informează Digi24.

Vestea că marele campion s-a stins din viață a fost anunțată printr-un mesaj scurt și emoționant și de familie, pe pagina de Facebook a sportivului.

Legendarul canotor este singurul sportiv român căruia i s-a ridicat o statuie când încă era în viață.

Ivan Patzaichin a murit. Reacția COSR

„E legendă… un CampiOM s-a transformat în stea. Ivan Patzaichin a plecat dintre noi.”, a scris Comitetul Olimpic și Sportiv Român pagina de Facebook.

„Povestea sa e povestea succesului, a bunului simț și al caracterului. E povestea unui fiu al Deltei care a dat înapoi înzecit și a inspirat oamenii să trăiască frumos. Dincolo de medaliile strălucitoare, 7 olimpice ( 4 de aur), cele 21 mondiale (9 de aur), a fost un OM dăruit și generos.
Drum lin, Ivan! Veșnic în inimile noastre! Condoleanțe familiei! Dumnezeu să îl ierte și să odihnească!”, se mai scrie pe pagina COSR.

Iliescu: Patzaichin a inspirat tinerii, i-a mobilizat, i-a învățat să se implice în viața societății

Fostul președinte al României, Ion Iliescu, susține că Ivan Patzaichin a inspirat tinerii, i-a mobilizat, i-a învățat să se implice, la rândul lor, în viața societății. „Am admirat tenacitatea și fermitatea cu care Ivan și-a urmărit proiectele, adresate în special copiilor și tinerilor”, spune el.

Într-o postare făcută duminică pe blogul său, fostul președinte Ion Iliescu spune despre Ivan Patzaichin că a fost o fire generoasă, care și-a dedicat viața, după retragerea din activitate, transmiterii experienței acumulate în timp către tinerele generații, pentru a asigura continuitatea unui sport care a făcut gloria României timp de decenii.

„Implicarea sa civică a lăsat, cu adevărat, urme. A inspirat tinerii, i-a mobilizat, i-a învățat să se implice, la rândul lor, în viața societății”, a scris fostul președinte.

Acesta povestește că l-a cunoscut pe Ivan Patzaichin când a fost recrutat pentru sportul de performanță după câteva concursuri în Deltă.

„Era un adolescent slăbuț, fragil și toată lumea a rămas uimită cu ce vitalitate concura acest băiat, care s-a urcat cu siguranță în barcă, câștigând cursa. Drumurile noastre s-au intersectat mai des în perioada în care, răspunzând de gospodărirea Apelor Române, am acceptat și conducerea Federației Române de Kaiac-Canoe. Un sport care educă și formează caractere. În acea perioadă a fost construită baza de antrenament de la Bascov, lângă Pitești. Iar rezultatele s-au cunoscut. Am admirat tenacitatea și fermitatea cu care Ivan și-a urmărit proiectele, care s-au adresat în special copiilor și tinerilor. Nu a uitat de unde a plecat, și nu i-a uitat pe cei care au contribuit la reușitele sale”, a scris pe blog Ion Iliescu.

El susține că, mai presus de orice, Ivan Patzaichin a fost un om, și pentru asta a fost iubit și admirat. Moștenirea lui sportivă este consistentă, și face parte din tezaurul de valori simbolice al României, crede Ion Iliescu.

Familia Regală: Ivan Patzaichin a fost un exemplu de talent şi profesionalism

Ivan Patzaichin a fost un exemplu de talent şi profesionalism pentru multe generaţii de sportivi români, a transmis, duminică, Familia Regală.

„Familia Regală a aflat cu mare tristeţe vestea trecerii la cele veşnice a lui Ivan Patzaichin, ilustru reprezentant al sportului naţional. Multiplu campion olimpic, posesor a 22 de medalii la Campionatele Mondiale şi ulterior antrenor al lotului naţional şi olimpic de kaiac-canoe, Ivan Patzaichin a fost un exemplu de talent şi profesionalism, pentru multe generaţii de sportivi români. Prezenţa sa alături de Familia Regală a fost plină de căldură şi de entuziasm. A fost un susţinător al Coroanei Române, iar Regele Mihai I i-a conferit Decoraţia Regală Nihil Sine Deo în anul 2010. Majestatea Sa Margareta transmite, în numele Familiei Regale, condoleanţe familiei îndoliate!”, se arată într-un mesaj transmis de Familia Regală.

Nadia Comăneci: Un gigant al sportului, o legenda nemuritoare şi un prieten drag

Multipla campioană olimpică la gimnastică, Nadia Comăneci, a postat, duminică, pe un site de socializare, un mesaj de rămas bun după decesul lui Ivan Patzaichin pe care îl consideră „un gigant al sportului, o legendă nemuritoare şi un prieten drag”.

„Un gigant al sportului… o legendă nemuritoare… un prieten drag… un om minunat. RIP, dragă Ivan Patzaichin”, a notat Nadia Comăneci pe pagina personală de Facebook.

Cîțu, după moartea campionului Ivan Patzaichin: Unul dintre cei mai mari sportivi pe care i-a avut România

„Îţi mulţumim pentru tot ce ai făcut pentru sport şi pentru România”, este mesajul transmis de premierul Florin Cîțu la moartea canotorului Ivan Patzaichin, multiplu campion olimpic, mondial şi european.

„O veste extrem de tristă, astăzi! Multiplu campion olimpic, mondial şi european, Ivan Patzaichin a fost unul dintre cei mai mari sportivi pe care i-a avut România. Îţi mulţumim pentru tot ce ai făcut pentru sport şi pentru România!”, a transmis premierul Florin Cîțu, printr-un mesaj postat pe Facebook.

Premierul a postat ulterior și o poză cu campionul român la caiac canoe, alături de mesajul „Drum lin, Ivan Patzaichin!”.

Festivalul Rowmania, inițiat de Ivan Patzaichin, a fost întrerupt

Aflată în plină desfășurare, cea de a 10-a ediție a Festivalului Rowmania, organizat de Asociația „Ivan Patzaichin – Mila 23”, va fi întreruptă, a anunțat Teodor Frolu, vice-președintele asociației, după ce marele campion român a decedat duminică dimineața, la vârsta de 71 de ani.

Teodor Frolu, vice-președintele Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23, a anunțat duminică, într-o intervenție la postul public de televiziune, la scurt timp după anunțul decesului lui Ivan Patzaichin, că cea de a 10-a ediție a festivalului va fi întreruptă.

„Suntem în timpul celei de a 10-a ediții a festivalului Rowmania, pe care îl vom întrerupe. Însă, vom încerca să păstrăm mai departe valorile care l-au făcut pe Ivan Patzaichin un om atât de special, unic în peisajul personalităților României.”, a spus Frolu, în intervenția sa.

„Ceea ce a făcut el în carieră, ca sportiv și în ultimii 12 ani ca mentor al multor organizatii și inițiative, sunt fapte care vor rămâne și vor continua. România are nevoie de eroi și de exemple. Din păcate, începând de azi, vom ramânem doar cu memoria lui Ivan Patzaichin” a declarat Teodor Frolu, prieten și partener al legendarului sportiv român.

„Cel mai de preț lucru al lui Ivan era bunul simț, un simț al măsurii, al echilibrului, el având un fel foarte echilibrat de a aborda oamenii și natura. Mesajul său cel mai important era acesta: Când ai un vis du-l pană la capăt.”

„Cel mai mare canoist de pe planetă al tuturor timpurilor”

Preşedintele Federaţiei Române de Kaiac-Canoe, Ioan Bîrlădeanu, a declarat, duminică, pentru Agerpres, că multiplul campion olimpic Ivan Patzaichin, decedat la vârsta de 71 de ani, a fost „cel mai mare canoist de pe planetă al tuturor timpurilor”.

„Ivan a fost cel mai mare canoist de pe planetă al tuturor timpurilor. Nu încape discuţie, este de departe cel mai mare. Are cele mai multe medalii şi la simplu, şi la dublu, şi în vremurile vechi, şi în vremurile noi. Oricum o luăm, Ivan Patzaichin a fost cel mai mare. Şi aşa va rămâne”, a spus preşedintele FRKC.

„Pierderea este enormă pentru întreg sportul românesc. Plecarea lui Ivan lasă un gol imens în sufletul tuturor, mai ales în sufletul nostru, al celor care l-am cunoscut şi am avut privilegiul să lucrăm cu el. Nu numai că niciodată nu va mai avea România un alt Ivan Patzaichin, dar nu va mai avea nimeni pe planetă un Ivan. Şi îmi asum când spun asta”, a adăugat Ioan Bîrlădeanu.

Președinte COSR: Campionul dintre Oameni și Omul dintre Campioni

”Ivan Patzaichin e o legendă nemuritoare a sportului românesc și mondial. Pentru noi, Ivan e Campionul dintre Oameni și Omul dintre Campioni. Ivan a fost un CampiOm, o poveste fără sfârșit a sportului românesc.”, a transmis Mihai Covaliu, președinte Comitetului Olimpic și Sportiv Român, care a mai adăugat:

„E datoria noastră să îi păstrăm vie memoria, să le spunem celor care vor veni să practice sport că totul e posibil atunci când te dăruiești, te pregătești și crezi în tine. Că poți vâsli cu inima atunci când pagaea se rupe, că trebuie să dai înainte să primești și că nu e nimic mai înălțător decât să îi ajuți pe alții să ajungă campioni. Aceasta este povestea lui Ivan, plecat din Deltă, de la Mila 23, să devină campion. Și a reușit. Rămas bun, Ivan! Pentru noi ești nemuritor!”

MTS: Un erou al României și al sportului românesc

Lumea sportului românesc a primit cu durere vestea decesului legendarului campion român Ivan Patzaichin. Pagina Ministerului Tineretului și Sportului a transmis un mesaj de condoleanțe:

„Un mare campion, un erou al României și al sportului românesc, a plecat astăzi dintre noi.
Ivan Patzaichin, multiplu medaliat și campion olimpic și mondial, un sportiv de o modestie, decență, discreție și înălțime morală nemăsurate, urcă spre cer și lasă o nesfârșită tristețe în sufletele celor care l-au admirat și iubit. Cuvintele sunt mici pentru sentimentele care ne copleșesc la despărțirea de acest mare om și simbol al României. Ivan Patzaichin a fost dovada că diferența, inclusiv în sport, o face caracterul și va rămâne un reper de neînlocuit. Condoleanțe familiei îndurerate!”

Eduard Novak: Ivan Patzaichin m-a inspirat în drumul către marea performanță

Ministrul Tineretului și Sportului, Eduard Novak, a scris duminică pe Facebook că este „nespus de trist” după ce a aflat că Ivan Patzaichin, pe care îl consideră unul dintre idolii săi, a murit.

„Unul dintre idolii mei, ca sportiv și om, care mi-a fost model și m-a inspirat în drumul către marea performanță, nu mai este de azi printre noi. Sunt nespus de trist. Ivan Patzaichin m-a motivat în întreaga mea carieră prin exemplul său de perseverență și modestie. Lumea va fi mai săracă fără el, iar noi toți, mai singuri. Rămas bun, Ivan Patzaichin! Te vom purta mereu în suflete și în amintire.
Condoleanțe familiei!”, a fost mesajul ministrului.

Ministrul Sportului i-a dedicat lui Patzaichin medalia de argint câștigată la Jocurile Paralimpice

Ministrul Tineretului şi Sportului, Eduard Novak, a declarat, duminică, pe Aeroportul Henri Coandă, la întoarcerea din Japonia, că îi dedică medalia de argint câştigată la Jocurile Paralimpice de la Tokyo lui Ivan Patzaichin, multiplu campion olimpic la canoe decedat la vârsta de 71 de ani.

„Am vrut foarte mult să ajung acasă şi să sărbătoresc, dar sunt foarte trist pentru că astăzi unul dintre idolii mei, care în copilărie m-a motivat şi mi-a arătat că şi în România se poate, Ivan Patzaichin, nu mai este alături de noi. Repet, pentru mine a fost un idol… nu eram prieteni să vorbim zilnic, dar de fiecare dată când ne vedeam îmi spunea: ‘Te apreciez foarte mult’. Şi de fiecare dată eram foarte mândru de acest lucru. Pentru că acel campion din copilăria mea îmi spunea că mă apreciază. Era un lucru extraordinar. El a participat la cinci ediţii ale Jocurilor Olimpice şi a câştigat patru titluri… Azi eu mă întorc de la a cincea ediţie a Jocurilor şi Ivan a plecat dintre noi. De aceea vreau să îi dedic această medalie lui Ivan Patzaichin. Nu este aur, dar ştiu că aurul alb nu iese niciodată din modă”, a spus Novak la Salonul Oficial de la Aeroportul Henri Coandă.

„Mulţumesc, Ivan, mulţumesc pentru că mi-ai arătat calea şi că mi-ai arătat că se poate. Eu sper ca peste 20-30 de ani în locul meu să fie un sportiv care să spună că eu am fost cel care i-am arătat calea. Şi cred că acesta este lucrul firesc, aşa trebuie să gândim toţi. Nu vorbeam cu Ivan săptămânal sau zilnic, dar când ne vedeam după un timp simţeam imediat acea vibraţie… Când ne vedeam îmi tremurau picioarele pentru că pentru mine era un zeu. Eram atât de mândru când îmi spunea că mă urmăreşte şi că mă apreciază. L-am sunat înainte să plec la Jocuri şi era în spital. Îmi aduc aminte că era foarte fericit că îmi aude vocea… Iar eu am simţit atunci că este un telefon de rămas bun”, a adăugat ministrul.

Eduard Novak a ţinut un moment de reculegere, amintind totodată şi de decesul pilotului Adrian Răspopa în timpul Raliului Iaşiului. „Totodată, ca să fie acest moment şi mai greu, pilotul Adrian Răspopa a plecat şi el dintre noi. A fost un sportiv şi un prieten… Acestei tragedii au venit una după cealaltă, dar asta este viaţa”, a menţionat Novak.

„Rămas bun, ‘amirale’”

„Rămas bun, ‘amirale'”, au reacţionat foştii mari fotbalişti Gheorghe Hagi şi Gheorghe Popescu după decesul lui Ivan Patzaichin, multiplu campion olimpic la canoe, informează pagina de Facebook a clubului Farul Constanţa.

„Rămas bun, ‘amirale’! Din păcate, România a pierdut astăzi una din cele mai mari legende ale sportului, unul din cei mai mari ambasadori ai ţării, „amiralul flotei româneşti”, Ivan Patzaichin.

A fost o mândrie, o bucurie să te cunoaştem!

Ivan Patzachin a fost şi va fi mereu un model de cum se construieşte succesul: dăruire, voinţă, profesionalism.

Rămas bun, prietene!”, este comunicatul semnat de Gheorghe Hagi, manager tehnic Farul Constanţa, şi Gheorghe Popescu, preşedinte Farul Constanţa.

Ciolacu: Ivan Patzaichin a fost un adevărat patriot, un model pentru noi toți

Președintele PSD Marcel Ciolacu spune că Ivan Patzaichin, care a murit duminică, a fost un adevărat patriot și „un model pentru noi toți”.

Președintele PSD Marcel Ciolacu a scris duminică pe Facebook, spunând că „s-a stins unul dintre cei mai mari campioni pe care i-a avut țara noastră”.

„Ivan Patzaichin a fost un adevărat patriot, cu o inimă mare cât România! Ivan Patzaichin a fost un model pentru noi toți și va rămâne un model pentru generațiile viitoare! Drum lin, Ivan Patzaichin!”, a fost mesajul președintelui PSD.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here