Realismul magic al Tesla şi realitatea crudă a geopoliticii

Sursa: www.tesla.com

O analiză The Economist a fenomenului „Tesla”, care explorează echilibrul sensibil dintre dimensiunea tehnică şi cea geopolitică, de implicaţiile căruia afacerea lui Elon Musk nu poate face abstracție.

<< Trebuie să i-l înmânezi „Tehnoregelui” (Technoking – en. orig.). În ciuda neastâmpărului său în a se împăuna, a-şi bate joc de termenele-limită, a ispiti autoritățile de reglementare, Elon Musk este extrem de serios în ceea ce privește tehnologia. De fapt, atât de serios, încât, în timp ce discuta despre bazele rețelelor neuronale, în cadrul unei conferinţe din 26 aprilie, nu a lăsat nimic de-o parte atunci când părea că, pe fundal, se aude plânsetul fiului său. Profitul net record, de 438 milioane de dolari, în primul trimestru, al șaptelea consecutiv, a venit aproape ca un element ce se adăugă ulterior.

Atât de ispititor este huruitul maşinăriei de făcut bani a Tesla, încât mulți întâmpină cu clemenţă afirmațiile mai excentrice ale domnului Musk. Cea mai recentă dintre ele implică inteligența artificială (AI). În viitor, Tesla va fi ţinută minte nu doar ca un pionier al vehiculelor electrice (EV) și al energiei regenerabile, spune el, ci și ca o companie de AI și robotică. Acesta se bazează pe încrederea că este aproape de a rezolva provocarea de a conduce autovehiculele folosind doar opt camere, învățarea automată și un creier computerizat în mașină, care reacționează cu o viteză supraomenească. El numește condusul complet autonom drept „una dintre cele mai grele probleme tehnice … care poate a existat vreodată”.

Totuși, pe fondul optimismului tehnologic, Tesla se confruntă și cu realitatea tristă a vieții de zi cu zi. Deși se așteaptă să livreze cu aproximativ 50% mai multe vehicule în acest an decât în ​​2020, sau aproximativ 750.000, la fel ca alți producători de automobile, se luptă cu o penurie de cipuri de calculator. Accidentul unui model S, în Texas, soldat cu doi morţi, a stârnit îngrijorări cu privire la tehnologia de conducere automată (relatările privind implicarea funcției de pilot automat sunt „complet false”, a spus domnul Musk). Un deficit de ingineri, generat de pandemie, a reverberat în China, sursa unei mari creșteri recente. Iar autoritățile chineze, care obișnuiau să ducă dragul companiei americane, dau semne de oboseală în raport cu Tesla. Domnul Musk poate afla, într-o bună zi, că limitele regatului său sunt constrânse nu de fizică, ci de geopolitică.

Nu mai este singurul care vorbește în termeni grandioși despre Tesla. În zilele noastre, personaje mai sobre se bat pentru a justifica evaluarea Tesla, la aproximativ 700 de miliarde de dolari, care îi pune la umbră pe toți ceilalți producători auto. Când descrie potențialul Tesla, Jed Dorsheimer, de la Canaccord Genuity, un administrator de active canadian, începe de la invenția tipografiei, în Europa secolului al XV-lea. Adam Jonas, de la banca de investiţii Morgan Stanley, consideră că vehiculele electrice ale domnului Musk sunt ceva de genul unui „moment Model-T” – cu condiția să poată, la fel ca Henry Ford, să impulsioneze producția de masă, pentru a face maşinile Tesla mai accesibile. Ambii compară Tesla cu Apple, gigantul tehnologic american, pentru a ilustra modul în care domnul Musk ar putea crea un ecosistem de instrumente și servicii care se întăresc reciproc.

Pentru unii, comparația cu Apple este mai potrivită decât cea cu producătorii de mașini vechi. Inovația de tipul Silicon Valley îi excită pe taurii Tesla mai mult decât vânzările de mașini. Pe Wall Street, valoarea atribuită afacerii EV a Tesla, cu o profitabilitate redusă, este din ce în ce mai eclipsată de un amestec de altele mai nebuloase, dar potențial mai profitabile, care implică în principal software. Acestea includ categoria serviciilor conectate, cum ar fi hărți, divertisment, ride-sharing, condus semi-autonom și actualizări over-the-air, care fac din mașinile Tesla visul unui „geek„. Puțini presupun, așa cum face domnul Musk, că „robotaxiul” complet autonom este iminent. Dar unii, cum ar fi domnul Jonas, cred că flotele de servicii Tesla de ride-sharing, probabil cu cineva la volan, vor circula în curând pe străzile orașului.

Realismul magic poate merge dincolo de asta. În afară de AI și software, domnul Musk plusează şi în ceea ce piveşte planul inițial al Tesla de a construi, alături de o mașină accesibilă, o afacere cu energie cu emisii zero. El a subliniat intenția de a produce trei terawați-oră de capacitate a bateriei, într-un deceniu, adică de peste 12 ori mai mare decât obiectivul Volkswagen, cel mai apropiat concurent EV. Pe lângă reducerea costului mașinilor la 25.000 de dolari pe pop, bateriile vor merge și către afacerea Tesla de stocare a energiei la domiciliu. Aceasta ar crea ceea ce el numește o „utilitate gigantic distribuită” care poate face față cererii crescute de energie electrică pe măsură ce mai mulți oameni folosesc vehicule electrice, precum și să ofere stabilitate rețelei în momentele de vreme rea. Domnul Dorsheimer, care este deosebit de direct cu privire la afacerea Tesla de stocare şi solară, consideră că marca sa, pe energie. ar putea deveni de tipul „Apple”.

Gândind altfel

Este flatant să fii comparat cu o companie precum Apple, care valorează de trei ori mai mult decât Tesla. Este, de asemenea, şi primul exemplu despre cât de abil poate face față refluxului și fluxului rivalității de superputere o companie americană. Totuși, când vine vorba de geopolitică, Tesla ar putea fi dezavantajată. Este la fel de globală ca Apple: anul trecut a realizat jumătate din vânzările sale în afara Americii; 21% au venit din China. Dar piața auto globală de 2 trilioane de dolari este de peste patru ori mai mare decât cea a telefoanelor mobile. Având mai multe firme implicate, mașinile sunt mai sensibile din punct de vedere politic decât smartphone-urile.

Inițial, țări precum China și Germania au întins covorul de bun venit pentru giga-fabricile Tesla, parțial pentru a stimula firmele locale să producă vehicule electrice mai bune. Acum că acest lucru se întâmplă, presiunea pentru a menține Tesla în jos crește.

Dacă domnul Musk are dreptate că autovehiculul este viitorul deplasării, preocupările cu privire la colectarea datelor și securitatea națională vor trebui să crească. China a sugerat deja că este sensibilă la ele. Anul acesta, guvernul a restricționat utilizarea vehiculelor Tesla de către personalul militar și angajații unor firme de stat, din motive de securitate a datelor. Domnul Jonas, de exemplu, consideră că poziția Tesla, în China, va fi „substanțial diluată” în următorul deceniu, pe măsură ce piața automobilelor se transformă într-o utilitate de transport administrată și reglementată de stat, în acord cu campionii locali.

Cyber-paranoia ar putea, desigur, să îngreuneze vânzarea unei mașini chinezești în America, ca şi vânzarea unei mașini americane în China. Iar în comparație cu problemele „extrem de grele” pe care Tesla încearcă să le depăşească, chiar și politica de superputere trebuie să pară o iritare minoră. Dar, deși domnul Musk poate pretinde că stăpânește tărâmul fizicii, politicienii, birocrații și spionii conduc o mare parte din lumea reală. Aceasta este o sursă de putere pe care nici Tehnoregele nu o poate perturba. >>

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here