Realitatea din teren amendează studiile clinice: Vaccinurile anti-Covid sunt la fel de eficiente

Sursa: Pixabay

Studii făcute pe milioane de oameni, în acelaşi loc și în acelaşi timp, oferă comparații mai corecte decât cele accesibile prin intermediul studiilor clinice, scrie The Economist.

<< Cu câteva luni în urmă, cea mai mare întrebare cu privire la vaccinurile pentru covid-19 era dacă va funcţiona vreunul dintre ele. Astăzi, problema în unele țări este de a alege dintre prea multe. În Europa, unii oameni resping produsul dezvoltat de AstraZeneca, preferând să aștepte până vor putea beneficia de vaccinurile de la Pfizer sau Moderna.

Astfel de preferințe derivă din studiile clinice. Moderna și Pfizer, care produc același tip de vaccin, au anunțat o eficacitate de 94-95%, în timp ce Johnson & Johnson și AstraZeneca au raportat 63-66%. Emmanuel Macron, președintele Franței, a calificat produsul de la AstraZeneca drept „cvasi-ineficient” la pacienții în vârstă.

Cu toate acestea, decalajul dintre eficacităţile raportate ar putea spune mai multe despre studii decât despre vaccinurile în sine. Unele studii au considerat persoanele cu simptome ușoare ca fiind cazuri pozitive; altele nu. Cei cu eficacitate raportată mai mică au folosit participanți în țări în care sunt frecvente variante parțial rezistente la imunitate ale Sars-cov-2. Unul a testat un tratament cu doar o singură doză.

Din fericire, acum sunt posibile comparații între mere și mere, pornind de la milioanele de oameni care au primit vaccinuri diferite în aceeași țară, în același timp. Iar datele recente din Marea Britanie, unde au fost folosite şi vaccinuri Pfizer, şi AstraZeneca la 20 de milioane de oameni, zugrăvesc o imagine diferită decât cea iniţială. Trei studii arată că dozele unice din cele două tipuri de vaccinuri sunt la fel de eficiente.

Cea mai recentă lucrare, pulicată de Lancet în 3 martie, a constatat că o doză din oricare dintre aceste vaccinuri oferă 80% protecție împotriva spitalizării la persoanele cu vârsta de cel puțin 80 de ani, începând cu 14 zile după vaccinare. Un alt studiu, realizat în Scoția, a inclus grupe de vârstă mai tinere și a constatat, de asemenea, că cele două injecţii au o capacitate similară în a preveni spitalizarea.

Pentru un virus care caută noi gazde, aceasta este o veste proastă – care se va înrăutăți. Puțini oameni din Marea Britanie au primit a doua doză. Cu toate acestea, Israelul aproape că a terminat un program de vaccinare în masă cu două doze, folosind vaccinul Pfizer. Conform celor mai recente date din Israel, două doze protejează în proporţie de aproximativ 90% împotriva oricărei forme de covid-19, inclusiv infecție asimptomatică.

Vaccinul de la Pfizer este scump și trebuie depozitat în congelatoare. În schimb, cel de la AstraZeneca este ieftin și are nevoie doar de refrigerare normală. Dacă vaccinul AstraZeneca are eficacitatea celui dezvoltat de Pfizer, lucru care pare acum probabil, ar putea juca rolul de lider în efortul de oprire a pandemiei – atâta timp cât oamenii nu-l resping pe baza unor înţepături nefondate din partea domnului Macron. >>

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here