UPDATE: Parlamentul a adoptat revocarea Renatei Weber din funcţia de Avocat al Poporului/ Weber, pusă pe scandal la ședință

Foto: INQUAM/George Călin

UPDATE – Camera Deputaţilor şi Senatul au adoptat, în plenul reunit de miercuri, proiectul de hotărâre pentru revocarea Renatei Weber din funcţia de Avocat al Poporului. UDMR ar urma să propună Avocatul Poporului în cazul revocării lui Renate Weber, după ce liderii coaliţiei au ajuns la un acord pe această temă.

Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu 247 de voturi „pentru”, 32 „contra” şi un parlamentar nu a votat, potrivit News.ro.


Şedinţa de Comisiei juridică în care are loc discutarea proiectului de hotărâre pentru revocarea Avocatului Poporului a dus la schimburi de replici foarte dure între Putere şi Opoziţie, dar şi între reprezentanţii Coaliţiei şi Renate Weber. Juriştii din Parlament au adoptat cererea de revocare a Avocatului Poporului, fiind aşteptat şi votul din plenul reunit, relatează Adevărul.

Renate Weber a cerut iniţial ca dezbaterea de revocare să fie în altă zi, din moment ce a primit cererea de revocare aîn jurul orei 10, iar şedinţa era 11. Avocatul Poporului a argumentat faptul că nu a avut timp să-şi pregătească apărare.

Renate Weber i-a întrebat ironic pe cei prezenţi dacă interesează pe cineva apărarea sa.

„Primul reproş e că nu am transmis Parlamentului şi Guvernului un raport special despre problemele de sistem constatate în urma crimei de la Caracal. Dacă mi-aţi fi oferit posibilitatea să xerocopiez multitudinea acţiunilor noastre aţi fi văzut că Avocatul Poporului a încercat în multiple planuri să facem lumină şi să arătăm probleme de sistem. Faptul că nu am făcut un raport special, nu e o încălcare a legii. Noi nu avem de ce să facem rapoarte tematice speciale. Din 1997 până azi niciodată parlamentul nu a cerut Avocatului Poporului să facă un raport special”, a declarat Renate Weber.

La al doilea reproş, referitor la neimplicarea în problemele de abuzuri ale minorilor, Weber a atras atenţia că sunt şi greşeli în document. „Dacă vreţi să fiţi maliţioasă şi să ne sancţionaţi pentru greşeli gramaticale, nu face obiectul cererii de revocare”, a fost replica preşedintei de şedinţă, Iuliana Scântei.

Steluţa Cătăniciu, Nicuşor Halici şi Laura Vicol au ridicat vocea de mai multe ori şi i-au luat apărarea lui Renate Weber. Conducărorii şedinţei le-au tăiat de zeci de ori microfonul celor două deputate, Cătăniciu şi Vicol. De exemplu, la un moment dat, în două minute i-a fost tăiat microfonul de şapte ori lui Cătăniciu. „M-am uitat pe această cererede revocare şi vă mărturisesc că nu am găsit nici măcar un singur articol din Constituţie care să justifice revocarea”, a subliniat renate Weber.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here