Foto: Inquam Photos/ George Călin

UPDATE1 În fața sediului USR, mai mulți membri ai partidului au protestat joi seară față de decizia excluderii Olimpiei Ardelean și au cerut reprimirea ei.

„Protest mut al membrilor USR în fața sediului USR…”, se arată în mesajul lui Doru Oprea, alături de fotografia de mai jos.

Manifestația ar fi durat în jur de 10 minute.

UPDATE Peste 100 de membri USR cer conducerii partidului să revină asupra deciziei de excludere a Olimpiei Ardelean, acuzând „execuții politice” ale celor care s-au manifestat critic față de conducerea partidului, potrivit unui mesaj postat pe Facebook de senatorul Mihai Goțiu. Mesajul vine în contextul în care Olimpia Ardelean, de la USR Ilfov, a acuzat că a fost exclusă din organizație pentru o postare făcută la începutul lunii noiembrie în care afirma că Dan Barna a știut de semnături false la inițiativa „Fără Penali”.

Colega noastră Olimpia Ardelean, membru al Biroului Județean Ilfov, a fost exclusă pe baza unei postări de pe contul ei personal de Facebook, în care sesiza nereguli din cadrul organizației județene. De fapt, un avertizor de integritate a fost exclus din USR pentru că și-a făcut treaba, pentru că deranjează. Motivarea majorității de 13 care a votat excluderea în Biroul Național a fost că postarea Olimpiei Ardelean a adus prejudicii de imagine partidului și astfel s-au pierdut voturi în campania de Prezidențiale, prejudiciu de altfel nedovedit ci calificat ca fiind ”potențial”. Genul acesta de execuții politice nu au nimic de-a face cu valorile USR iar noi, subsemnații, nu tolerăm așa ceva. Prin ceea ce s-a întâmplat aseară, USR a pierdut masiv într-un aspect esențial al lui: libertatea de exprimare și respectul pentru dreptul la opinie al membrilor”, se arată în mesajul semnat de 117 USR-iști, printre care parlamentarii Cristian Seidler, Tudor Benga, Stelian Ion, Mihai Goțiu, Prisnel Adrian, Vlad Alexandrescu, Mihai Botez și Florina Presadă. (Lista completă aici)

USR a precizat pe Facebook că Olimpia Ardelean nu a fost exclusă pentru că a semnalat probleme cu semnăturile la inițiativa „Fără Penali”, ci ca urmare a reclamațiilor făcute de 15 colegi „pentru jigniri și pentru o poziție publică ce a afectat imaginea USR în ultima campanie”.

ȘTIREA INIȚIALĂ Miercuri seară a avut loc ședința Biroului Național al USR. Pe ordinea de zi s-au aflat mai multe puncte, printre care și judecarea unor sesizări depuse împotriva a cinci persoane care fac parte din opoziția internă la Barna. Este vorba de Ciprian Lupaș, Claudia Postelnicescu, Oli Ardelean, Stoe Cosmin şi Daniel Giurca. Oli Ardelean, vicepreședinte USR Ilfov, a fost exclusă deoarece ar fi adus prejudicii de imagine în campania lui Barna, prin postarea de pe profilul ei personal, în care reclama mai multe derapaje. Ardelean a acuzat că parte semnăturile din campania „Fără penali în funcţii publice” nu sunt reale.

Judecarea sesizărilor în cazurile Ciprian Lupaș și Claudia Postelnicescu s-a amânat pentru săptămâna viitoare. Între timp, cazul Oli Ardelean a rămas să se judece în ședința de BN. În interiorul sediului erau prezenţi mai mulți membri USR București nemulțumiți de punerea pe ordinea de zi a acestor sesizări, deși la BN erau ținute în sertar alte sesizări.

Oli Ardelean a fost exclusă din USR definitiv. Potrivit surselor politice, cei care au votat pentru excluderea acesteia sunt membrii echipei Barna (Dan Barna, Ionuț Moșteanu, Cătălin Drulă, Iulian Bulai, Claudiu Năsui, Diana Mureșan, Silvia Dinică, Radu Mihail, Alin Moș, Vlad Botoș, Liviu Mălureanu) și Cătălin Stancu, neafiliat grupului Barna.

În tot acest timp, 30 de membri ai organizației USR București erau în sediul central și protestau cu privire la această decizie. Claudiu Năsui, proaspăt ales președinte USR București, i-ar fi numit pe membrii organizației sale care protestau „cămășile negre” (fideli ai lui Benito Mussolini în perioada celui de Al Doilea Război Mondial – n.r.).

Membrii USR au perspective diferite legate de excluderea lui Oli Ardelean din partid, unii afirmând că a fost o nedreptate, făcută de preșdintele USR, Dan Barna, care a dorit să o excludă cât mai repede, iar alții că a fost, de fapt, o măsură ce se impunea, pentru a amenda derapajele acesteia.

*Oli Ardelean: o ”mizerie” și o ”adevărată execuție”

Oli Ardelean a catalogat drept o „mizerie” și  o „adevărată execuție” decizia luată de majoritatea din Biroul Național USR, toți din echipa lui Dan Barna, prin care a fost exclusă din Uniune. Ardelean a fost dată afară din partid după ce a acuzat că parte semnăturile din campania „Fără penali în funcţii publice” nu sunt reale. Aceasta s-a arătat de-a dreptul revoltată că ea a fost exclusă din partid pentru simplul fapt că a fost corectă și a atras atenția asupra unui lucru greșit, în vreme ce adevăratul vinovat e bine-mersi, încă angajat. 

Oli Ardelean a mai susținut, într-o postare pe Facebook, faptul că a încercat să rezolve intern problema înainte de a o prezenta în spațiul public. 

Ea l-a acuzat apoi pe Dan Barna că a împiedicat sancționarea adevăratului vinovat.

„Ieri seara, intr-o adevarata executie, o majoritate din Biroul National USR, toti din echipa Barna, m-a exclus din USR pentru postarea asta. Deși am spus adevărul. Deși am incercat mult timp sa rezolv intern.

Le-am cerut sa amane pana se judeca sesizarea făcută de mine din august 2018 impotriva angajatului lui Barna la Secretariatul General, Ciprian Necula. Cel responsabil de campania fara penali si care atunci, la sediul USR, dupa ce am gasit falsurile si le scoteam din dosare, a tipat la mine sa ies de acolo, sa las falsurile sa le trimitem la primarii ca poate le accepta. Am tipat si eu la el: da, posibil sa le accepte, pentru ca traim intr-o tara corupta cu incompetenti in administratie. Poate nu se prind. Dar asta nu e motiv sa trimita falsuri la primarii.

Barna a refuzat atunci sa analizeze vina lui Necula. A tot refuzat de atunci. Le-am cerut sa imi spuna daca au mai contractat firma de promoteri care le-au adus falsurile. Nu mi-au raspuns.
Am cerut acum sa judece acea speta impreuna cu una noua de acum in care am fost acuzata EU ca am prejudiciat imaginea partidului scriind ca Barna a minimizat problema semnaturilor false de la fara penali. Scriind practic un fapt real rau facut de USR + Barna.

Au ignorat cererea mea de amanare pana poate fi judecata si speta cu privire la Necula. M-au exclus pe mine in timp ce acel individ este inca angajatul lor. In fine. O mizerie”, a scris Oli Ardelean, pe Facebook, precizând că va reveni cu amănunte.

Ulterior, într-o nouă postare, aceasta a mulțumit pentru toate mesajele de susținere pe care le-a primit: „In ciuda mizeriei lui Barna, USR are oameni minunati care vor lupta cat pot ei pentru principiile pe care a fost cladit acest partid”.

*Președintele USR sector 3, Bogdan Stroe: O decizie greșită și nedreaptă

Preşedintele USR Sector 3, consilierul municipal Bogdan Stroe, consideră că este o greşeală excluderea lui Oli Ardelean din partid, după ce aceasta a semnalat existenţa unor semnături false în dosarele care urmau să fie depuse la primării în cadrul campaniei „Fără Penali”, potrivit Agerpres.

Biroul Naţional al USR a luat aseară o decizie greşită şi nedreaptă: excluderea colegei noastre Oli Ardelean. Nu mi-a fost niciodată frică sau jenă să le zic colegilor mei din USR când greşesc. I-am zis-o şi lui Nicuşor Dan de câteva ori, iar acum le zic acelaşi lucru deschis celor 13 colegi care au dat acel vot aseară, în frunte cu Dan Barna. Iar pentru că toate căile interne de a rezolva această problemă nu au avut succes o fac în mod public”, a scris Stroe pe Facebook.

El a menţionat că, la începutul lui iunie 2018, USR se afla departe de ţinta de 500.000 de semnături necesare în vederea revizuirii Constituţiei şi că, la momentul respectiv, a fost abordat de către Ciprian Necula, unul dintre coordonatorii proiectului.

M-a întrebat cine s-a ocupat de campania de semnături din 2016 şi dacă există copii după acele semnături. I-am zis că de campanie s-a ocupat Diana Pungă şi nu ştiu alte amănunte. După câteva zile a revenit, m-a ruga pe mine să vorbesc cu Diana de acele semnături că o cunosc mai bine. Bineînţeles că nu am vorbit cu Diana despre aşa ceva, am considerat că sub stresul enorm de atunci oamenii mai pot avea şi gânduri greşite, dar e important să ţinem calea dreaptă”, a adăugat el.

Conform lui Bogdan Stroe, după implicarea actorilor în campanie, aceasta a devenit „un fenomen social” şi au fost strânse un milion de semnături.

Oli Ardelean descoperise în dosarele pe care trebuia să le ducă la primării semnături false. Ciprian Necula raportase acele semnături pentru Ilfov şi ele au fost duse direct la centru şi puse în dosarele pentru primării. Erau luate de la o firmă de promoteri angajată la nivel de SG. Oli a cerut demisia imediată a lui Ciprian Necula, dar Dan Barna a zis că ar fi bine să finalizăm proiectul, iar apoi vom face un audit intern despre posibile nereguli. Am acceptat acel argument şi nu i-am cerut şi eu demisia lui Ciprian în interesul proiectului. (…) În final pe Ilfov validarea s-a făcut la limită, am avut câteva sute de semnături peste baremul de 20.000″, a mai arătat acesta.

Potrivit lui Bogdan Stroe, deşi a trecut mai bine de un an de atunci, auditul nu a fost realizat, iar Ciprian Necula e în continuare angajat al USR la Secretariatul General şi membru al USR Ilfov, iar sesizările la adresa lui nu au fost discutate de niciun for al partidului.

S-au făcut multe greşeli în campania prezidenţială recent încheiată: de la gestionarea momentului moţiunii de cenzură, până la glumiţe şi comentarii arogante, atacuri la adresa presei şi jigniri ale electoratului din partea unor membri marcanţi ai USR. În aceste condiţii, să consideri o greşeală capitală o postare publică citită de câteva zeci de oameni în care Oli îl critică pe Dan Barna pentru că la mai bine de un an nu s-a ţinut de cuvânt în privinţa acelui audit mi se pare de o ipocrizie maximă”, a apreciat liderul USR Sector 3.

*Claudiu Năsui: Se întâmplă lucruri care în alte partide nu sunt tolerate. Asta că ”totul e permis”, n-are cum să fie ok în nicio organizație

Un scandal 100% intern. A fost tratată o sesizare a unui membru care… adică toată lumea știa că sunt lucruri care se-ntâmplă în USR care n-ar trebui să se-ntâmple și care-n alte partide nu sunt tolerate, sabotaje șamd și fiecare organizație trebuie să poată să își selecteze membrii la un moment dat, că trebuie toți să tragem în aceeași direcție, că atmosfera asta că totul e permis n-are cum să fie ok în nicio organizație”, a declarat deputatul Claudiu Năsui, joi, pentru Mediafax, chestionat despre excluderea lui Oli Ardelean din partid.

*Florina Presadă: Președintele are această modalitate de a extrage din tot noianul de sesizări primite, pe acelea care-i convin lui. (…) A dorit să o excludă cât mai repede pe Oli Ardelean

În schimb, senatorul Florina Presadă a afirmat că Dan Barna a dorit să o excludă cât mai rapid.

Nu există o prioritizare, felul în care se discută aceste lucruri în BN e la discreția președintelui, și atunci, președintele are această modalitate de a extrage din tot noianul de sesizări primite, pe acelea care-i convin lui. (…) A dorit să o excludă cât mai repede pe Oli Ardelean, pentru că este unul dintre cei mai vocali, atunci când vine vorba despre derapajele din partid, Oli Ardelean este unul dintre cei mai integri oameni pe care-i cunosc eu și înțeleg că poate să ne deranjeze ce spune, a fi exclusă, dimpotrivă, eu dacă aș fi președintele partidului, m-aș uita la ce spuena Oli și aș fi încercat să repar ce semnala”, a argumentat aceasta.

Florina Presadă a adăugat că au mai existat încercări din partea lui Oli Ardelean de a îi transmite nemulțumirile pe care le are, însă „au fost nenumărate situații când președintele Dan Barna a preferat fie să-nchidă ochii la ceea ce semnala”.

Senatoarea a explicat că un număr de 30 de membri au susținut-o pe Oli Ardelean, printr-un protest, la sediul central, cu pancarte cu mesaje legate de libertatea de exprimare. Totodată, aceștia ar fi fost numiți „cămășile negre ale USR”.

A fost un protest, la sediul central, ea era acolo în calitate de inclupată, ca să zic așa, dar au fost foarte mulți membri, aș zice că 30, care și ei, la rândul lor, au fost luați peste picior sau insultați de către membrii BN din echipa Barna, putem să zicem echipa Barna pentru că la BN au candidat împreună, e public. Am înțeles de la cei de acolo că ar fi spus că cei care protestau sunt ”cămășile negre ale USR ( expresie folosită pentru a defini Miliția Voluntară pentru Securitate Națională, loială față de Benito Mussolini – n.r)” sau ceva de genul ăsta, asat iarăși, e strigător la cer pentru mine. Aveau mesaje cu ”Vă vedem cu libertatea de legitimare”, cu articolul din Constituție, cenzura este interzisă”, a motivat Presadă.

Totodată, senatoarea Florina Presadă a subliniat că „poziția și mesajul meu este că libertatea de exprimare este unul dintre bunurile noastre cele mai de preț, dacă renunțăm la ele, riscăm să devenim doar un alt partid din România”.

Deputatul Claudiu Năsui a susținut că de fapt, nu este vorba de un protest, ci de prieteni ai lui Oli Ardelean „chitiți să protesteze”.

Au venit prieteni de-ai dânsei să o ajute moral, chestia asta că era un protest, într-adevăr, ei au venit, cumva, chitiți să protesteze, dar de la asta până la a zice că era un protest. Într-adevăr, e un membru care a fost dat afară din partid, nu e nici aleasă…dar e o persoană care a făcut foarte multe știri false, să zic așa, nu știu cum să zic, a generat foarte multe emoții în campanie și în niște momente cheie și la un moment dat trebuie și-n structura asta să fim siguri că tragem toți în același loc”, a explicat Năsui.

Surse din echipa Barna au declarat că excluderea lui Oli Ardelean a venit ca urmare a „derapajelor grave” ale acesteia, „atacuri la colegi, înjurături”. Acestea au precizat că Oli Ardelean a realizat că „organizația nu i se potrivește”.

Motivul excluderii sunt prejudiciile aduse în campanie, plus, au fost multe derapaje ale dânsei, minore, dar multe, atacuri la colegi, înjurături, inclusiv noi, în BN, avem mail de la dânsa cu ”dacă nu faceți nu știu ce, vă ia mama dracu’”, mail scris negru pe alb. Sunt multe mărunte, se mai purtau discuții, dar cea mai gravă a fost că cu o zi înainte de alegeri a ieșit și public și a spus că nu poate susține USR, totuși cu poziția de membru, vicepreședinte la Ilfov, deci cred că na, și-a dat seama că nu i se potrivește această organizație, dacă dânsa consdieră asat, nu putem să acceptăm să aducă prejudicii de imagine, și până la urmă, să-și bată joc de munca unor membri care muncesc în campanie”, au explicat sursele.

Totodată, sursele din echipa Barna au afirmat că nu trebuie depășită limitele în partid.

Nu țin minte cine i-a numit așa („cămăși negre – n.r), dar da, a fost o formă de presiune care nu a fost la locul ei într-o organizație, orice tip, aici există căi statutare, trebuie să ne respectăm între noi, există foruri alese de conducere în partid, alese foarte democratic, dacă nici la noi nu sunt alese democratic, atunci nu mai există democrație, oricine poate să participe la ședințele BN, să-și exprime o părere. Sunt perfect de acord cu genul ăsta de transparență și comunicare între conducere și membri, atât timp cât lucrurile rămân într-o limită a decenței și a respectului reciproc”, au conchis acestea.

Oli Ardelean, de la USR Ilfov, a acuzat că a fost exclusă din organizație pentru o postare făcută la începutul lunii noiembrie în care amintea că Dan Barna că a știut de semnături false la inițiativa „Fără Penali”. Ea reclamă o „execuție” miercuri seara a Biroului Național al partidului.

Surse: Agerpres, Mediafax, Facebook

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here