Revoluția banilor. Următorul mare experiment în domeniul finanțelor

Sursa: Pixabay

Pregătiți-vă de Fedcoin și e-euro, avertizează The Economist, care face radiografia transformărilor tectonice și în plină desfășurare din lumea financiar-bancară.

<< Schimbările tehnologice iau pe sus finanțele. Bitcoin a trecut de la stadiul de obsesie a anarhiștilor la o clasă de active de 1 trilion de dolari, referitor la care mulți administratori de fonduri insistă că trebuie să e regăsească în orice portofoliu echilibrat. Roiuri de agenți de vânzări digitali au devenit o forță pe Wall Street. PayPal are 392 de milioane de utilizatori, semn că America recuperează în raport cu giganții din China, la plățile digitale. Totuși, cea mai puțin remarcată perturbare la frontiera dintre tehnologie și finanțe ar putea ajunge și cea mai revoluționară: crearea de monede digitale guvernamentale, care au de obicei scopul de a permite oamenilor să depună fonduri direct la o bancă centrală, ocolind creditorii convenționali.

Aceste „govcoins” sunt o nouă încarnare a banilor. Promit să îmbunătățească funcționarea finanțelor, dar și să transfere puterea de la indivizi la stat, să modifice geopolitica și să modifice modul în care este alocat capitalul. Ele trebuie tratate cu optimism și smerenie.

Cu un deceniu în urmă, în contextul epavei Lehman Brothers, Paul Volcker, fost șef al Rezervei Federale, spunea că ultima inovație utilă a sistemului bancar a fost ATM-ul. De la criză, industria a ridicat miza. Băncile și-au modernizat sistemele IT, care scârțâiau. Antreprenorii au construit o lume experimentală a „finanțelor descentralizate”, dintre care Bitcoin este cea mai faimoasă parte și care conține un amalgam de token-uri, baze de date și circuite, care interacționează pe diferite paliere cu finanțele tradiționale. Între timp, firmele de tip „platformă” financiară au acum peste 3 miliarde de clienți care folosesc portofele electronice și aplicații de plăți. Alături de PayPal sunt și alți specialiști precum Ant Group, Grab și Mercado Pago, firme consacrate precum Visa și companii din Silicon Valley, precum Facebook.

Monedele digitale ale guvernului sau ale băncilor centrale sunt următorul pas, dar presupun o cotitură, deoarece mai degrabă vor centraliza puterea în stat, mai degrabă decât să o răspândească prin rețele sau să o dea monopolurilor private. Ideea din spatele lor este simplă. În loc să ai un cont la o bancă de retail, vei face acest lucru direct cu o bancă centrală, printr-o interfață asemănătoare cu cea aplicațiilor de tipul Alipay sau Venmo. În loc să scrii cecuri sau să faci plătiți online cu cardul, poți utiliza sistemele ieftine ale băncii centrale. Iar banii tăi ar fi garantați de încrederea deplină pe care o conferă statul, nu de o bancă failibilă. Vrei să cumperi o pizza sau să ajuți o rudă falită? Nu este nevoie să ai de-a face cu call-center-ul de la Citigroup sau să plătești taxe la Mastercard: Banca Angliei și Fed vă stau la dispoziție.

Această metamorfozare a băncilor centrale, de la aristocrații finanțelor la muncitorii acestui sector, pare improbabilă, dar este în curs de desfășurare. Peste 50 de autorități monetare, care reprezintă cea mai mare parte a PIB-ului global, explorează monedele digitale. Bahamas a emis bani digitali. China și-a lansat programul-pilot de e-yuani, implicând peste 500.000 de oameni. UE dorește un euro virtual până în 2025, Marea Britanie a lansat un grup de lucru și America, hegemonul financiar al lumii, construiește un ipotetic dolar electronic.

Una dintre motivațiile guvernelor și băncilor centrale în direcția aceasta ține de teama de a pierde controlul. Astăzi băncile centrale țin hamul pe sistemul bancar pentru a amplifica politica monetară. Dacă plățile, depozitele și împrumuturile migrează de la bănci spre tărâmuri digitale administrate în mod privat, băncile centrale se vor chinui să gestioneze ciclul economic și să injecteze fonduri în sistem în timpul unei crize. Rețelele private nesupravegheate ar putea deveni un Vest sălbatic al fraudei și abuzurilor de confidențialitate.

Cealaltă motivație este promisiunea unui sistem financiar mai bun. În mod ideal, banii oferă un depozit fiabil de valoare, o unitate stabilă de cont și un mijloc eficient de plată. Banii de azi primesc note mixte. Deponenții neasigurați pot avea de suferit dacă băncile eșuează, bitcoin-ul nu este acceptat pe scară largă, iar cardurile de credit sunt scumpe. Monedele electronice guvernamentale ar avea un scor mare, deoarece sunt garantate de stat și utilizează un hub de plăți ieftin.

Ca urmare, govcoins ar putea reduce cheltuielile de exploatare ale industriei financiare globale, care se ridică la peste 350 de dolari pe an pentru fiecare persoană de pe Pământ. Acest lucru ar putea face finanțarea accesibilă pentru 1,7 miliarde de persoane care nu au conturi bancare. Monedele digitale guvernamentale ar putea, de asemenea, extinde seturile de instrumente ale guvernelor, permițându-le să efectueze plăți instantanee către cetățeni și să reducă ratele dobânzilor sub zero. Pentru utilizatorii obișnuiți, atracția reprezentată de un mijloc de plată gratuit, sigur, instantaneu, universal este evidentă.

Totuși, acest lucru creează pericole. Fără restricții, govcoin ar putea deveni rapid o forță dominantă în domeniul finanțelor, mai ales dacă efectele de rețea ar împiedica oamenii să renunțe. Ar putea să destabilizeze băncile, pentru că, dacă majoritatea oamenilor și firmelor își plasează banii la băncile centrale, creditorii ar trebui să găsească alte surse de finanțare pentru a-și susține împrumuturile.

Dacă băncile cu amănuntul ajung golite de finanțare, altcineva ar trebui să se ocupe de împrumuturile care alimentează crearea de afaceri. Asta sporește perspectiva neplăcută a birocraților care influențează alocarea creditelor. Într-o criză, o panică digitală a celor ce economisesc la banca centrală ar putea provoca retrageri masive din bancă.

Odată ajuns sus, govcoin-ul ar putea deveni panopticonul prin care statul să controleze cetățenii: gândiți-vă la amenzi electronice instantanee pentru un comportament rău. De asemenea, ar putea modifica geopolitica, oferind un canal pentru plăți transfrontaliere și alternative la dolar, moneda de rezervă a lumii și un punct central al influenței americane. Domnia dolarului se bazează parțial pe piețele de capital deschise ale Americii și pe drepturile de proprietate, cu care China nu poate rivaliza. Dar se bazează și pe vechile sisteme de plăți, convențiile de facturare și inerție – făcându-l copt pentru perturbări. Țările mici se tem că, în loc să folosească banii locali, oamenii ar putea trece la monedele electronice străine, provocând haos acasă.

Bani noi, probleme noi

Un spectru atât de vast de oportunități și pericole este descurajant. Este revelator faptul că autocrații din China, care prețuiesc controlul mai presus de orice, limitează dimensiunea e-yuanului și strâng în menghină platformele private, cum ar fi Ant. Societățile deschise ar trebui, de asemenea, să procedeze cu prudență, de exemplu, limitând conturile în valută digitală.

Guvernele și companiile financiare trebuie să se pregătească pentru o schimbare pe termen lung a modului în care funcționează banii, la fel de importantă ca saltul către monedele metalice sau cardurile de plată. Aceasta înseamnă consolidarea legilor privind confidențialitatea, reformarea modului în care sunt gestionate băncile centrale și pregătirea băncilor de retail pentru un rol mai periferic. Monedele digitale de stat sunt următorul mare experiment în domeniul finanțelor și promit să fie mult mai importante decât umilele ATM-uri. >>

2 COMENTARII

  1. Criptomonedele vor cadea brusc , cine a bagat banii in asa ceva este perdant pe termen lung daca se incapatineza sa tina banii blocati in astfel de monede virtuale . Bancile centrale isi vor mari ponderea in jocul bancar global . Garantia statului se va amplifica atunci cind vorbim de conturile bancare .Se va incerca o uniformizare a veniturilor si impozitarea tuturor firmelor ca inca mai au modalitati de a fenta statul .Digitalizarea va elimina pe cit posibil casch-ul .Reguli noi vor fi implementate si la nivelul bancar si posibil si la nivelul burselor .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here