Roger Stone, al cărui proces a declanșat o polemică la Washington din cauza intervențiilor președintelui american în acest dosar, a fost condamnat joi la 3 ani și 4 luni de închisoare, anunță AFP. În vara lui 2017, Stone a fost într-o vizită fulger la București. Potrivit unor surse, Stone ar fi ajuns atunci în România la invitația unui om de afaceri, pe filiera PSD – Dragnea.

Departamentul Justiției, care a susținut că nu a acționat la instrucțiunile președintelui, a pledat pentru o pedeapsă mai mică față de cea cerută inițial de procurori, respectiv între 7 și 9 ani. Stone a fost declarat vinovat că a mințit Congresul.

Recomandările unei sentințe între 3 și 4 ani au fost respectate de judecător.

Roger Stone este un personaj controversat, și foarte discutat în presa americană, un puternic aliat și (fost) consilier al lui Donald Trump. În ianuarie 2019, el a fost arestat, fiind inculpat pentru șapte capete de acuzare, printre care pentru declarații false și influențarea martorului.

Roger Stone are un tatuaj pe spate cu chipul lui Richard Nixon. Faptul că a fost consultant politic pentru preşedinţi ca Richard Nixon, Ronald Reagan sau că el e cel care l-a convins pe Donald Trump să candideze pentru preşedinţia SUA sunt amănunte comparativ cu viaţa personală a unuia dintre cei mai controversaţi consultanţi politici de la Washington. 

Roger Stone s-a născut pe 27 august 1954. La doar 19 ani, Stone s-a făcut remarcat printre consultanţii de campanie a lui Nixon pentru că a donat bani campaniei adversarului acestuia în numele Alianţei Socialiste, doar ca să-l discrediteze în ochii alegătorilor ca simpatizant comunist. Asta i-a asigurat un loc în staff-ul de campanie a lui Nixon, iar din acel moment cariera sa în consultanţă politică a prins aripi.

S-a lăsat de facultate şi s-a apucat de consultanţă politică. Au urmat ani în care a lucrat pentru Ronald Regan în campania din 1984 (pe care Regan a şi câştigat-o), George Bush senior şi, într-un final, pentru Donald Trump.  Analiştii politici americani sunt de părere că Stone este cel „care l-a transformat pe Trump în politican”. Având o relaţie de prietenie foarte strânsă încă din anii ’80, când lobbyst-ul era angajat de Trump pentru a pune presiune pe autorităţi în încercarea de a-şi extinde reţeaua de cazinouri, Stone a văzut în Trump „calul pentru cursa vieţii sale”, aşa cum avea să declare într-un documentar pentru Netflix.

Consultant politic controversat, căruia CNN și MSNBC i-au interzis apariția pe post în timpul campanei din cauza unor remarci sexiste și rasiste, Roger Stone a admis că a comunicat cu hackerul Guccifer 2.0, bănuit că ar fi mâna Moscovei în alegerile din Statele Unite. Un raport FBI arăta că așa-numitul Guccifer 2.0, hackerul vinovat pentru atacurile cibernetice din timpul campaniei electorale din Statele Unite, nu este român, ci un proiect al unor pirați cibernetici din Rusia. Raportul mai arăta că Rusia a influențat alegerile prezidențiale din Statele Unite, în defavoarea lui Hillary Clinton, prin dezvăluirea de informații furate de hackeri.”Există un articol în „Smoking Gun” care spune că eu am complotat cu un hacker Guccifer 2.0. Eu l-am identificat pe Guccifer pentru publicul american (n.red: într-un articol din 05.08.2016) și zece zile mai târziu am avut o conversație pe Twitter. A fost o conversație nevinovată și banală, în mare parte pentru că pe Twitter nu poți ști dacă persoana cu care vorbești este, într-adevăr, adevăratul Guccifer”, declara Roger Stone. Fostul consilier electoral al lui Donald Trump a negat că ar avea vreo legătură cu Rusia sau cu Wikileaks, care a publicat informații și e-mailuri furate de Guciffer 2.0 de pe serverele Partidului Democrat.„Nu am fost niciodată în Rusia, nu am niciun contact în Rusia, nu am avut niciun contact cu vreun reprezentant al statului rus sau al serviciilor de informații. Nu am avut contacte cu oameni care ar fi putut acționa pentru ei”, a mai adăugat Roger Stone, fost consilier de campanie al lui Donald Trump.


La începutul anului 2017, Roger Stone a susținut chiar că ar fi fost otrăvit cu poloniu când se pregătea să probeze că Rusia nu este implicată în discreditarea candidatei democrate Hillary Clinton. În vara anului 2016, Roger Stone a prezis pe Twitter că va exista o „surpriză de octombrie”, care va perturba campania lui Clinton, și chiar a sugerat că John Podesta (strategul democraților) se va confrunta cu un scandal, cu puțin înainte că e-mailurile sale să apară pe WikiLeaks.

Roger Stone rămâne la fel de controversat ca în anii în care se afla în mijlocul evenimentelor din politica americană. Are propriile teorii despre mai toate evenimentele actuale, de la Siria la influenţa lui Soroş în România.

*Vizita în România și comentariile despre implicarea lui Soros în politica românească

Într-un interviu acordat ziarului Adevărul, în timpul vizitei efectuate în 2017, Stone a afirmat că miliardarul american George Soros urmărește să răstoarne guvernul României:

Daca ți se pare rău comunismul, îți poti imagina o lume dominată de George Soros? Poate că îți oferă o bursă, dar îți ia libertatea. (…) Folosește aceste forumuri pentru o societate deschisă pentru a submina guverne alese democratic și pentru a le răsturna. Vrea totalitarism mondial, vrea să ia libertățile oamenilor. Cred că este un infractor international. Vrea să vă răstoarne guvernul pentru a reveni la un sistem mult mai rău decât pe vremea lui Ceaușescu”, afirma Stone:

Reporter: A fost considerat o influență pozitivă în societatea românească până în urmă cu câțiva ani. Acum este demonizat.
Roger Stone: Pentru că vrea să vă răstoarne guvernul, pentru a-l înlocui cu unul pe care să-l poată controla. Așa cum se întâmplă în Ungaria, așa cum se întâmplă în alte țări din Vestul Europei, chiar și în SUA. Când finanțezi oameni care să susțină asasinarea președintelui SUA (…)

Ulterior, jurnalistul care a realizat interviul cu Stone a intrat în conflict cu conducerea ziarului Adevărul, după ce i s-a solicitat să elimine două întrebări care îl puneau pe Stone într-o lumină proastă. 

*Roger Stone și speranțele lui Dragnea

În vara lui 2017 Roger Stone a vizitat România. Potrivit unor surse, sosirea la București a fost pusă la cale de un om de afaceri pe filiera PSD – Dragnea. Consultantul politic n-ar fi avut întâlniri oficiale, vizita sa urmărind interese strict politice.

Era perioada în care Liviu Dragnea își făcea un lobby intens pentru o nouă vizită în Statele Unite, unde spera să fie primit la Departamentul de Stat. Tot atunci, un grup de lobbyisti americani, aceiași care i-au aranjat în ianuarie participarea lui Dragnea la ceremonia de investire a președintelui Trump, s-au aflat în Romania tot la invitația lui Dragnea. Acest grup de americani a participat la partide de vânătoare în Deltă, la invitatia liderului PSD. Printre ei, si Elliott Broidy, puternicul lobbyist american si fundraiser din echipa de campanie a lui Donald Trump. La inceputul lui 2017, Broidy i-a semnat lui Dragnea invitația de participare la ceremonia de investire în funcție a președintelui american.

Coincidență sau nu, imediat după vizita în România a lui Roger Stone, liderul PSD, Liviu Dragnea, începuse din nou războiul cu George Soros. Stone vorbise într-un interviu pentru Adevarul despre faptul că Soros ar intenționa să răstoarne guvernul României, pentru a-l înlocui cu unul pe care să-l poată controla. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here