Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a deschis 66 de investigații în ultimii patru ani privind posibile fraude în care e implicată țara noastră, România fiind pe primul lor în UE din acest punct de vedere, se arată în Raportul anual al OLAF (pdf) pe anul 2018, publicat în aceste zile.

Locul secund este ocupat de Ungaria, cu 52 de investigatii si de Bulgaria cu 27, mai arată raportul.​

Reprezentantul local al OLAF, Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF) a derulat în 2018 un număr de 557 acțiuni de control (268 se aflau în lucru la începutul anului, iar 289 au fost deschise pe parcursul anului), din care 259 au fost finalizate. 

Pentru cele 289 acțiuni de control deschise în anul 2018, sursa sesizării a fost următoarea: Direcția Națională Anticorupție: 134 de cazuri, diferite Autorități de gestionare (114 cazuri), Autoritatea de Audit de pe lângă Curtea de Conturi: 19 cazuri , diferite persoane fizice și juridice: 8 sesizări, OLAF: 6 cazuri, alte 6 sesizări au fost din oficiu iar 2 au fost primite de la Ministerul Finanțelor Publice . 

Din cele 259 acțiuni de control finalizate în anul 2018, în 160 s-au constatat indicii privind săvârșirea unor fraude care afectează interesele financiare ale Uniunii Europene, în 92 de cazuri nu s-au confirmat faptele sesizate, iar în 7 acțiuni de control nu s-au mai impus verificări suplimentare, acestea fiind închise, întrucât pe parcursul verificărilor DLAF, organul de urmărire penală a dispus asupra cauzei penale respective.

În anul 2018, Departamentul pentru lupta antifraudă a transmis autorităților locale și europene un număr de 270 Note de control și 126 adrese de informare.

Valorificarea judiciară a activității DLAF s-a concretizat prin transmiterea către DNA și alte parchete, a unui număr de 228 Note de control, 160 procese verbale de sesizare a organelor de urmărire penală și 3 adrese de informare. 

În baza proceselor verbale de sesizare a organelor de urmărire penală întocmite de către DLAF, procurorii Direcției Naționale Anticorupție au emis un număr de 12 rechizitorii, prin care s-a dispus trimiterea în judecată a persoanelor/entităților supuse verificărilor DLAF, și a fost încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here