România va primi ajutor de la Comisia Europeană pentru dezvoltarea infrastructurii, în special proiectele de cale ferată

Adina Vălean

România va primi sprijin de la Comisia Europeană ca să-și dezvolte infrastructura, a anunțat joi seară comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, care a declarat la Digi24 că un grup de experți va fi trimis la București pentru a ajuta Guvernul la realizarea proiectelor de transporturi cu finanțare europeană, în special cele feroviare.

Prim-ministrul a acceptat propunerea noastră de a pune la dispoziția României un grup de experți ai Comisiei Europene care să ne ajute ca proiectele de infrastructură – de la faza de idee, design, până la darea în folosință – să fie sprijinită de experți, astfel încât să putem împreună să sporim capacitatea administrativă a României. E o veche problemă, istorică, pentru că România a avut acces la multe fonduri europene, dar n-am reușit din varii motive să atragem aceste fonduri sau dacă le-am atras să la utilizăm”, a declarat Adina Vălean.

Ea a menționat că nu este prima oară când se întâmplă acest lucru, precedentul fiind în Polonia, în urmă cu opt ani, când grupul de experți a ajutat Varșovia să-și extindă infrastructura feroviară până la 1.600 de kilometri de cale ferată.

A fost din primul moment absolut încântat de propunere”, a spus comisarul european cu privire la reacția premierului Florin Cîțu, aflat în prima vizită externă a mandatului său, la Bruxelles.

Avem grupul de lucru gata pregătit. Săptămâna viitoare, dacă dorește, dacă avem partea română angajată, putem începe deja”, a menționat Adina Vălean, precizând că Executivul român întocmește planul. „E absolut gratuit. (…) Noi vrem doar să intervenim pentru a sprijini ca să capete forma potrivită, iar în derulare să sprijinim capacitatea administrativă a lor”, a mai spus Vălean.

Ea a precizat că este vizată infrastructura feroviară, dar și autostrăzile sunt „sustenabile, dar trebuie văzut în contextul unui sistem de transporturi”. „Vor fi în special proiecte de cale ferată și căi navigabile și vrem ca acest task force să continue să acorde această asistență și pentru celelalte proiecte de infrastructură care au altă sursă de finanțare decât plan de redresare și reziliență”, a completat comisarul european.

Adina Vălean a mai spus că îl va invita pe Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor, să trimită echipa de experți români care să lucreze împreună cu cei ai Comisiei în grupul de lucru.

În aceste proiecte vor exista indicatori intermediari și, pe măsură ce România îi autodefinește în proiect că sunt bifați, se pot vira fonduri. Nu mai terminăm proiectul și luăm banii la sfârșit, ei vin în funcție de cum sunt îndepliniți acești indicatori”, a explicat comisarul european.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here