NEWS ALERT | România intră în scenariul nr. 2 al coronavirusului. Trei noi cazuri au fost confirmate

Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE: Trei noi cazuri de infectare cu Covid-19 au fost confirmate marți seara. Este vorba despre trei pacienți din Timiș, Caraș-Severin și Hunedoara.

Este vorba despre un bărbat de 57 ani care s-a întors în cursul zilei de ieri din Italia și se afla în carantină în Arad. De asemenea, o femeie de 26 ani din Hunedoara și un tânăr de 37 de ani care este internat în Spitalul de boli infecțioase din Reșița și este contact al unei persoane pozitive.

Bilanțul ajunge astfel la 28 de cazuri în total, în România, dintre care 5 pacienți au fost declarați vindecați și externați. Astăzi a fost ziua cu cele mai multe cazuri diagnosticate – 11, după cele 8 confirmate în București.

Pentru că numărul persoanelor infectate a trecut de 25, România trece în al doilea scenariu de răspuns la coronavirus. 


ȘTIREA INIȚIALĂ – Opt noi cazuri de coronavirus au fost testate pozitiv în București marți, informează Grupul de Comunicare Strategică.

 „Sunt confirmate pozitiv la testul coronavirus (COVID-19) un număr de opt cazuri, din București”, potrivit unei informări GCS.

Astfel, bilanțul celor care s-au îmobolnăvit până acum de coronavirus ajunge la 25. Dintre aceste persoane, 5 au fost declarate vindecate, fiind apoi externate.

Între timp, autoritățile române au luat mai multe măsuri pentru a limita răspândirea epidemiei de coronavirus în România.

Cea mai recentă măsură vizează Bucureștiul. Persoanele aflate în carantină și izolare la domiciliu timp de 14 zile vor fi dotate cu brățări și holtere care le vor monitoriza starea de sănătate – spre exemplu, dacă fac febră, acest lucru va fi semnalat imediat, în condițiile în care aceste persoane nu au simptome și sunt izolate doar ca măsură de precauție, a declarat pentru HotNews.ro Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

În timp ce persoanele aflate în carantină sunt păzite de autorități, în cazul celor izolate la domiciliu, brățările vor transmite în timp real localizarea acestora, „ne vor spune dacă stau acasă sau pleacă aiurea prin mall-uri și piețe”, a subliniat oficialul.  

„Aceste brățări și aceste holtere dau în timp real datele privind starea acestor persoane, inclusiv temperatura”, a subliniat Nelu Tătaru.

Deocamdată, proiectul este unul pilot, realizat în parteneriat cu Primăria Sectorului 1 șiva fi aplicat, pentru început, doar în București, deoarece aici este „cea mai mare aglomerare urbană”, a explicat secretarul de stat Nelu Tătaru. Ulterior, sistemul de monitorizare va fi extins la nivelul întregii țări.

Întreruperea zborurilor

O altă măsură adoptată de autorități este suspendarea zborurilor de Italia. Începând cu 9 martie, toate zborurile înspre și dinspre Peninsulă au fost anulate. Măsura va fi activă până 23 martie.

De asemenea, cetățenii români care sosesc din China, Italia, Coreea de Sud prin punctele de frontieră terestre vor intra în carantină pe raza județului de graniță sau în izolare la domiciliu. Cetățenii străini care vin din aceste țări pot intra în România doar sub măsura obligatorie a carantinei.

Operatorii aerieni au obligația de a nu permite îmbarcarea cetățenilor care vin din China, Iran, Italia cu escala in România.

Raționalizarea internărilor

De asemenea, internările programate în spitalele aflate în subordinea Ministerului Sănății vor fi limitate, iar în funcţie de dinamica situaţiei privind coronavirusul, ar putea fi interzise, conform Planului de măsuri pentru pregătirea spitalelor prezentat marţi.

„În perioada următoare, în spitalele coordonate de Ministerul Sănătăţii vor fi limitate internările programate, în raport cu gradul de ocupare al paturilor ( inclusiv paturi ATI) şi evoluția epidemiologica locală. În funcţie de dinamica situației, se va putea decide chiar interzicerea internărilor programate. Spitalele vor raporta zilnic în sistemul electronic centralizat al Centrului de coordonare situaţia ocupării paturilor. Această măsură se impune atât pentru a asigura capacitatea de preluare a cazurilor de către spitale, cât şi pentru gestionarea corectă şi eficientă a resurselor materiale şi umane”, se arată în plan.

Conform anunţului făcut de ministrul Sănătăţii, Victor Costache, va fi asigurată o comunicare publică adecvată pentru ca, în această perioadă, publicul să se adreseze spitalelor doar pentru situaţii de urgenţă, pentru a evita aglomerările în unităţile sanitare. De asemenea, s-a stabilit o reţea suport pentru spitalele de boli infecţioase.

Școlile și grădinițele, închise

Începând de miercuri, toate școlile și grădinițele din România vor fi închise până pe 22 martie (inclusiv).

Măsura va afecta circa 2,9 milioane de copii, adică nivelul de educaţie timpurie, creşe şi grădiniţe, învăţământul primar, gimnazial, liceal şi postliceal.

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, recomandă flexibilizarea programului programului de lucru pentru părinţii care nu au cu cine să îşi lase copiii acasă, în contextul închiderii şcolilor.

„O bună parte din ziua de astăzi (luni, n.r.) am petrecut-o în discuţii legate de situaţii de viaţă în care s-ar putea afla angajaţii, dar şi angajatorii în contextul măsurilor privind coronavirusul. Oamenii sunt preocupaţi. Au nevoie de îndrumări. Am cerut echipei mele să evităm limbajul de lemn şi să oferim răspunsuri clare, în cadrul legal existent. Astăzi am răspuns punctual întrebărilor, de mâine vom deschide o secţiune distinctă în pagina de internet cu cele mai frecvente întrebări şi răspunsuri. Vom completa documentul pe toată durata zilei. Recomandăm flexibilizarea programului de lucru pentru părinţii care nu au cu cine să îşi lase copiii acasă. Mă preocupă, mai ales în contextul deciziei privind închiderea şcolilor, să acomodăm programul de muncă al părinţilor având copii minori în îngrijire”, a scris, luni seara, pe pagina sa de Facebook, Violeta Alexandru.

Holterele

Persoanele izolate la domiciliu în Bucureşti în contextul infecţiilor cu noul tip de coronavirus vor fi monitorizate cu ajutorul unor holtere care indică în timp real temperatura, frecvenţa cardiacă, frecvenţa respiratorie, electrocardiograma, dar şi locaţia pacientului, în urma semnării, marţi, a unui Memorandum de către ministrul interimar al Sănătăţii, Victor Costache, şi primarul sectorului 1, Dan Tudorache.

„Este vorba despre o soluţie inovativă care se va aplica pentru prima dată în Europa în acest context. (…) Scopul nostru, împreună cu domnul primar şi cu echipa medicală a centrului, de a monitoriza rapid toţi pacienţii din Bucureşti care sunt în izolare la domiciliu pentru a preîntâmpina orice posibilă apariţiei a infecţiei cu coronavirus şi a dezvoltării unor complicaţii aferente. Echipele de la Ambulanţa Bucureşti, împreună cu echipele noastre de la DSP, realizează în acest moment primele montări. Acest instrument medical ne va fi util şi pe terapia ulterioară a acestor pacienţi”, a declarat ministrul interimar al Sănătăţii, Victor Costache, la Centrul Multifuncţional Caraiman.

El a explicat că sistemul va monitoriza în timp real temperatura, frecvenţa cardiacă, frecvenţa respiratorie, electrocardiograma şi locaţia pacientului.

„Se montează la cei care sunt izolaţi la domiciliu. Evident că vom avea un ritm de montare. Sunt primele montări. (…) La început ritmul va fi mai lent, apoi se va accelera, vom aloca şi mai multe resurse pentru a putea acoperi rapid pe cei care sunt izolaţi în Bucureşti. Apoi această procedură se va extinde şi la nivel naţional”, a explicat Costache.

Ministrul interimar a spus că pacientul va fi foarte bine monitorizat.

„Se face un acord, nimeni nu este monitorizat cu forţa, este pentru binele fiecăruia. Este o monitorizare medicală continuă, de cel mai înalt nivel, care se acordă gratuit. S-a realizat o conexiune securizată între acest centru şi Ministerul Sănătăţii. În MS am organizat în ultimele două săptămâni o cameră de comandă în care sunt centralizate toate aceste informaţii, precum şi informaţii de la nivelul tuturor spitalelor, DSP-urilor, în acest context. Se primesc (n.r. – datele trimise de holtere) şi în centrul medical (n.r. – Complexul Multifuncţional Caraiman) şi în Ministerul Sănătăţii (…)”, a spus Victor Costache.

Primarul sectorului 1, Dan Tudorache, a afirmat că sistemul şi holterele au fost achiziţionate iniţial pentru a monitoriza persoanele cu probleme cardiace.

„Astăzi semnăm Memorandumul între Primăria Sectorului 1 şi MS privind acest sistem de telemedicină care a fost implementat de mai puţin de o lună în sectorul 1. Deci noi l-am achiziţionat pentru persoanele cu probleme cardiace din sector, dar ulterior am aflat că se poate folosi şi cu rezultate foarte bune la monitorizarea persoanelor care sunt suspecte de coronavirus. Astăzi semnăm acest memorandum. Aceste holtere le punem la dispoziţia MS”, a afirmat primarul.

El a spus că în prezent sunt 300 de holtere, urmând ca în maxim cinci zile să mai fie aduse alte 500.

„În momentul de faţă avem 300 de holtere, urmează în patru-cinci zile să mai vină 500. Contractul nostru este de 3.000 de holtere, care urmează să vină în circa o lună-o lună şi jumătate. Toate holterele sunt plătite de Primăria Sectorului 1. După ce trece problema cu coronavirusul se întorc la Primăria sectorului 1 şi vor intra înapoi în patrimoniul nostru şi le punem la dispoziţia locuitorilor sectorului 1”, a explicat primarul. 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here