La doar două zile după ce președintele Klaus Iohannis a discutat cu Trump explicit despre situația companiei ExxonMobil, CEx al PSD a stabilit ca Iulian Iancu să fie numit vicepremier pe probleme economice, a anunţat premierul Viorica Dăncilă.

Iulian Iancu, președintele comisiei pentru industrie și servicii din Camera Deputaților, a fost unul dintre oamenii-cheie din PSD care au instrumentat modificarea legislației ce a avut ca rezultat plecarea companiei americane ExxonMobil. Numirea lui Iulian Iancu vine la doar două zile după ce președintele Klaus Iohannis a semnat la Washington o declarație comună cu președintele Donald Trump prin care cei doi se angajau ca ”România și Statele Unite vor analiza modalități de îmbunătățire a climatului investițional în domeniul energiei în beneficiul ambelor țări”. Iohannis a spus într-o conferință de presă chiar la Washington că a discutat cu Trump explicit despre situația companiei ExxonMobil.

În 2018 și 2018, comisia parlamentară condusă de Iulian Iancu a amânat deseori proiectul de lege offshore, absolut necesar pentru startul producției de gaze din Marea Neagră.

Telegrame Wikileaks: ”E controlat de Gazprom și susține South Stream și propunerile Rusiei”

Iulian Iancu este preşedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor şi cel mai influent politician PSD în tematica energiei. A candidat la parlamentarele din 2016, în Constanţa, fiind puternic susţinut de omul de afaceri Gabriel Comănescu, patronul firmei de foraje maritime Grup Servicii Petroliere. De altfel, Comănescu a reuşit să-şi impună apropiaţi în conducerea unor instituţii de stat cu implicare în energie. La fel ca alţi furnizori de servicii din industrie, Grup Servicii Petroliere vizează obţinerea de contracte în Marea Neagră.

Iancu s-a remarcat în 2017 prin atacuri furibunde la adresa unor ziarişti, companii energetice şi la adresa Marianei Gheorghe, CEO Petrom la acel moment. Astfel, în noiembrie 2017, Iulian Iancu declara, potrivit HotNews.ro, că va solicita oficial organelor de investigaţii monitorizarea relaţiei dintre unele publicaţii media şi o parte dintre companiile vizate de ancheta parlamentară privind ANRE. În octombrie 2016, tot el o ameninţa pe Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom, cu sesizarea DIICOT şi DNA dacă nu vine la comisia parlamentară de anchetă a ANRE.

Iancu a fost acuzat în mai multe rânduri că face jocurile Gazprom. Prima astfel de referire datează din 2008, când o telegramă a Ambasadei SUA la Bucureşti în 2008 îl cita pe Georgian Pop, colegul din PSD cu Iancu, care spunea ca este „controlat de Gazprom”. În octombrie 2017, fostul ministru al Energiei în guvernul PSD condus de Victor Ponta, Răzvan Nicolescu, scria pe Facebook că „marele căştigător” al unor modificări legislative iniţiate de Iancu „sunt cei de la Gazprom”. În fine, în 8 noiembrie 2017, Ludovic Orban (PNL) spunea că „Domnul Iancu este omul Gazprom. Nu m-am sfiit niciodata s-o zic. Amendamentele sale sunt făcute sa torpileze proiectul BRUA si reducerea dependentei de gazul rusesc”. În 2019, Tribunalul Bucureşti a decis ca preşedintele PNL, Ludovic Orban, să-i plătească deputatului PSD Iulian Iancu daune morale de 20.000 lei, după ce liderul liberal l-a acuzat pe preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor că este „omul companiei Gazprom” şi „torpilează” construcţia conductei de gaze BRUA, transmite Agerpres. Decizia nu este definitivă, iar Orban poate face apel.

În 2015, HotNews.ro scria că începând din 2012 numele lui Iancu a fost vehiculat de mai multe ori pentru funcții de ministru, dar nu a fost numit din cauza bănuielilor că ar avea legături cu Gazprom. Iată ce nota HotNews.ro, în octombrie 2015:

În decembrie 2012 circula informația ca Ambasada SUA s-ar fi opus numirii sale. Aceste bănuieli au fost alimentate de apariția unor telegrame Wikileaks în care era prezentat ca „omul Gazprom”. Erau note diplomatice trimise în 2008 de la Ambasada SUA la București și „desecretizate” în 2011 de către Wikileaks. Iulian Iancu era descris în telegramele Wikileaks de colegul sau de partid, Georgian Pop, drept „controlat de Gazprom”. Americanii îl citează pe Georgian Pop cu următorul comentariu: „Observaţi-l cu atenţie pe acest individ – e controlat de Gazprom şi susține South Stream și propunerile Rusiei pentru instalații de depozitare a gazului în Mediaș, Moldova și București”. Georgian Pop este președintele Comisiei de control SRI din Parlament.

Iulian Iancu a condus o comisie parlamentară de anchetă a activităţii Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în domeniul Energiei, în care s-au făcut acuzaţii de manipulare a pieţei energiei fie de către oficiali, fie de către companii. Nici până în ziua de azi, raportul Comisiei conduse de Iulian Iancu n-a fost făcut public. Nora deputatului este angajată a Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, chiar dacă Iancu a anchetat ANRE. De asemenea, Iancu a fost şi în atenţia Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) deoarece, în perioada 2008-2012 şi-ar fi angajat fratele la cabinetul său de parlamentar.  Numele lui Iancu apare şi în dosarul „Mită la PSD“, în care omul de afaceri Ioan Niculae, patronul grupului InterAgro, şi Gheorghe Bunea Stancu, preşedintele PSD Brăila, au fost condamnaţi la pedepse cu închisoare. Potrivit rechizitoriului, Niculae îl sprijinea pe Mircea Geoană în alegerile prezidenţiale din 2009 şi cerea numirea lui Iancu ca ministru al Economiei. Acesta avea, la acea dată, în subordinea sa compania de stat Romgaz.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here