Șansele terapiei cu anticorpi de a salva lumea de Covid. Atenție la imitarea răspunsului dat de organism și o vară care poate aduce optimism

Sursa: Flickr

Săptămâna aceasta, o companie farmaceutică americană, Regeneron, a anunțat că are un nou medicament pentru tratarea pacienților cu covid-19, care intră în procedura de studii clinice de stadiu tardiv. Dar care sunt implicațiile și cum arată fotografia la zi a efortului global de a limita ravagiile pandemiei?

Aceasta este una dintre mai multe terapii concepute astfel încât să le ofere bolnavilor “anticorpi neutralizatori” – văzută acum ca având perspective promițătoare în tratarea bolii declanșate de coronavirus, precum și în prevenirea infecției. Obținerea unor tratamente este vânată de o serie de alte mari companii farmaceutice, inclusiv GSK, Eli Lilly, AstraZeneca și Amgen.

La întrebarea dacă anticorpii neutralizanți funcționează împotriva covidului-19, un răspuns ar putea veni în decursul acestei veri. Deși au fost testate multe medicamente, cel în cauză a fost conceput special pentru a combate Covid-19. Alte posibile terapii dintre cele testate până acum au implicat diferite strategii, fla origine fiind însă destinate altor scopuri, de pildă combaterea malariei sau a HIV.

Ideea din spatele tratamentelor de tipul „neutralizarea anticorpilor” este aceea de a imita răspunsul organismului la covid-19. În timp, organismul creează anticorpi atunci când întâlnește un virus străin, cum ar fi SARS-CoV-2. Proteinele sunt create de-a lungul mai multor săptămâni și ajută organismul să neutralizeze virusul.

Pentru unii pacienți, acest răspuns natural cu anticorpi este prea lent, timp în care virusul crează dezordine în organism, ceea ce face ca pacientul să nu fie bine. Abordarea farmaceutică presupune fabricarea anticorpilor de la zero, apoi administrarea acestora bolnavilor.

În teorie, dacă acești anticorpi pre-fabricați sunt administrați persoanelor cu covid-19, ar trebui să se atașeze de virus și să împiedice legarea acestora de celule și infectarea acestora. Ceea ce ar trebui să ducă la încetinirea evoluției bolii. De asemenea, este posibilă administrarea anticorpilor persoanelor din grupele de risc ridicat pentru a preveni apariția infecției, deși s-ar putea ca protecția astfel obținută să nu dureze mai mult de câteva luni. Rămâne de văzut, după testul anunțat săptămâna aceasta, dacă tratamentul cu Regeneron poate preveni infecția.

Deși ratele de eșec în dezvoltarea de noi medicamente sunt răsunător de mari, există unele motive de optimism în ceea ce privește neutralizarea anticorpilor.

Unul este acela că știința din spatele transferului de anticorpi este bine înțeleasă. De exemplu, imunitatea este transmisă de la mame la urmașii lor prin transferul de anticorpi prin placentă și în timpul alăptării. Anticorpi neutralizanți au fost, de asemenea, dezvoltați cu succes pentru a trata Ebola: potrivit unui studiu, 67% dintre pacienții care au primit un cocktail de anticorpi de la Regeneron erau în viață după o lună, comparativ cu 49% la cei cărora nu li se administrase.

Eli Lilly a anunțat că dacă testarea merge bine cu oricare dintre cei doi anticorpi ai săi, ei pot fi autorizați pentru utilizare încă din septembrie. Regeneron a transmis că ar putea avea, până la sfârșitul verii, date care să le permită autorităților de reglementare să ia în considerare utilizarea pe scară largă a tratamentului său. De asemenea, firma a găsit soluții pentru producția de anticorpi la unitatea din New York. Este puțin probabil ca toate acestea să le aducă mângâiere, pe termen scurt, celor din afara Statelor Unite. Guvernul american a reușit recent să cumpere cea mai mare parte a furnizării unui medicament numit remdesivir (produs de o altă firmă, Gilead) în următoarele trei luni.

Pe 7 iulie, a semnat un acord cu Regeneron pentru a furniza sute de mii de doze din terapia sa cu anticorpi experimentali.

Dacă s-ar putea produce un tratament eficient cu anticorpi de neutralizare în cantități care încep să satisfacă cererea internațională, potențialul ar fi enorm. Administrat suficient de devreme în timpul bolii, ar putea salva vieți și ar preveni spitalizarea. Dacă covid-19 ar fi mai tratabil, guvernele nu ar mai trebui să își închidă societățile în măsura în care au făcut-o până acum.

Cu toate acestea, terapiile cu anticorpi sunt mai degrabă un complement decât un înlocuitor pentru vaccinare (care stimulează producerea de anticorpi a organismului). Aceasta din urmă ar fi unica salvare pe termen lung a omenirii de Covid-19.

Dar implementarea globală a unui vaccin contra bolii provocate de noul coronavirus este o provocare ca nicio alta din istoria vaccinării și, în orice caz, vaccinurile nu oferă niciodată o protecție completă. În viitorul previzibil, oamenii vor continua să se îmbolnăvească de covid-19. Iar fără un tratament eficient, boala va continua să ucidă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here