Sat medieval construit în jurul Castelului Corvinilor

Sute de mii de turiști au vizitat în ultimii ani Castelul Corvinilor, considerat unul dintre cele mai frumoase castele medievale din lume, iar numărul lor a crescut mai ales după lucrările de restaurare pentru care autoritățile locale au accesat fonduri europene în valoare de 5 milioane de euro. Autoritățile locale vor acum să construiască în jurul castelului un sat medieval, tot cu ajutorul fondurilor europene, în valoare de 21 de milioane de  euro.

Castelul Corvinilor, numit și Castelul Huniazilor sau al Hunedoarei, este unul din cele mai importante monumente de arhitectură gotică din România. Este considerat unul dintre cele mai frumoase castele din lume, fiind inclus în „top 10 destinații de basm din Europa”.

Eu sunt foarte încântat că, împreună cu colegii mei de la primărie, am reușit să atragem suma maximă, 5 milioane de euro. Atâția bani se dădeau atunci și ceea ce ați văzut se lucrează pe acest proiect. Ar fi fost aproape imposibil ca municipalitatea să aibă bani pe o astfel de renovare„, a declarat primarul Hunedoarei, Dan Bobouțan, la Digi24.

Dar nu numai frumusețea, ci și legendele din jurul său au atras atenția producătorilor de film asupra Castelului Corvinilor.  „Când venim la castelul Corvinilor din Hunedoara, venim la cel mai mare ansamblu de arhitectură gotică din țară, și unul dintre cele mai importante monumente din Europa. Castelul Corvinilor este un loc interesant pentru producătorii de film, au fost turnate destul de multe filme, aș îndrăzni să amintesc <Regii blestemați>, <Blood Rayne>, dar și filme românești cum ar fi <Vlad Țepeș> și altele. Este, dacă doriți, castelul din visurile noastre. Atunci când ne imaginăm un castel medieval, eu cred că cu toții ne imaginăm castelul Corvinilor. Este castelul din povești.

Restaurarea presupune implicit și cercetare arheologică, presupune o serie întreagă de descoperiri. Am descoperit tot felul de fresce amplasate pe zidurile castelului, semne de meșter, toate acestea vor fi valorificate. În acest fel povestea castelului sporește, devine mai interesantă.

Există o competiție, de cele mai multe ori realizată de reprezentanți ai presei, ce este important este că de fiecare dată ne poziționăm între primele două-trei entități prezente în aceste topuri. Suntem între primele locuri de vis din Europa, între primele cele mai frumoase castele, pe locul doi între cele mai înfricoșătoare castele din lume, așadar se află în topul preferințelor vizitatorilor, nu numai din România ci de pe întreg mapamondul.

Este acea legendă a săpării fântânii de prizonierii turci care au fost executați, legenda conform căreia Vlad Țepeș ar fi fost închis la Hunedoara”, a declarat Sorin Tincu, directorul muzeului Castelul Corvinilor la Digi24.

Autoritățile locale au în vedere și alte planuri de amenajare a castelului, precum și construirea unui sat medieval în jurul lui.

În continuare lucrăm la un nou proiect, suntem într-o fază destul de avansată, este făcută tema de proiectare, de această dată ne dorim să atragem de cel puțin 4 ori mai mulți bani pe fonduri europene, vorbim de aproximativ 21 de milioane de euro, asta ar însemna un mega proiect care ar include întreaga reabilitare a castelului, dar și mobilarea zonelor din proximitatea castelului. Să construim efectiv un sat medieval, să construim niște clădiri medievale în zona respectivă, să realizăm un muzeu al țăranului, din Pădureni, pentru că Hunedoara este poarta de intrare în ținutul Pădurenilor.

Sunt proiecte ambițioase, dar vă spun clar, vom reuși. Fondurile europene sunt la îndemâna noastră, nu trebuie decât să ne ducă mintea să scriem proiecte și atunci le vom aplica.

Ar însemna ca numărul de turiști pe care l-am avut în 2019, de aproximativ 500.000, să crească cu cel puțin 50 la sută. Ar fi fabulos, ar fi pentru prima dată când în istoria castelului, tot ceea ce și-au imaginat cei care au vrut să investească, să reabiliteze, s-ar îndeplini, de această dată, la parametri maximi. Nu doar construcția în sine, ci și toate sălile ar fi dotate cu mobilier, aceste zone care se află în proximitatea lui, ar beneficia de ceea ce spuneam, dat medieval, muzeul țăranului, muzeul de arheologie pe care îl avem.

Eu am preluat undeva la 230 de mii de turiști în 2016, practic am dublat numărul într-o perioadă de 4 ani de zile, asta și datorită unui marketing foarte agresiv pe care l-am făcut, în sensul pozitiv, de a atrage foarte mulți turiști. Faptul că se filmează aici, faptul că agenții de turism, inclusiv din Asia, aduc turiști aici, cât și vizita unor personalități importante.

Eu nu cred că a fost ambasador din România care să nu fi venit să viziteze, de la ambasadorul SUA, până la ambasadorul Israelului, de curând. Asta înseamnă mult, înseamnă vizibilitate, înseamnă publicitate”, a spus Dan Bobouțan, primarul Hunedoarei.

În jur de 30-40 la sută dintre turiștii care au trecut pragul castelului în 2019, înainte de pandemie, au venit din străinătate.

În mandatul trecut am atras, pe 22 de proiecte pe fonduri europene, 72 de milioane de euro, ceea ce pentru un oraș, un municipiu de rang doi, cum suntem noi, oraș intre 55 de mii și 100 de mii de locuitori, este fabulos. Înseamnă, de fapt, bugetul din venituri proprii pe 30 de ani. Nu se putea face așa ceva decât cu fondurile europene.

Înseamnă foarte mult din punct de vedere financiar. Am făcut o analiză în cursul anului 2019, din care a reieșit că din încasările de la castelul Corvinilor pe tot ce însemna bilete, filmări, comerț, a depășit încasările din veniturile și taxele locale ale tuturor cetățenilor din municipiul Hunedoara, taxele pe proprietate, respectiv, casă, teren și mașină, doar persoanele fizice, nu și juridice. Practic, noi am dublat încasările pentru venitul primăriei și de acolo susținem acea finanțare pentru celelalte proiecte pe fonduri europene. Este fabulos!„, a mai spus primarul Dan Bobouțan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here