Scapi de COVID, dar te ucid nosocomialele. Cazul lui Naghi Vasile, mort de șoc septic

Foto: INQUAM/Virgil Simionescu

Dl. Naghi Vasile avea profilul care l-ar fi pus pe lista neagră a COVID-19. 85 de ani, diabetic, hipertensiv, boală renală și pancreatită cronică. Dl Naghi s-a vindecat însă de COVID-19, a fost externat din spital cu indicația de a-și monitoriza afecțiunile existente, fără tratament suplimentar, deși reclama o durere abdominală acută. Peste patru zile, familia a fost nevoită să sune la 112 pentru că starea sa s-a înrăutățit. Omul, pe care nu-l dovedise COVID-19, avea să fie victima infecțiilor nosocomiale, scrie HotNews.ro.

Clostridium difficile fiind prima confirmată, la doar patru zile după ce fusese lăsat să plece acasă. La 22 de zile după ce a fost declarat vindecat de COVID-19, dl Naghi a murit din cauza șocului septic, scrisoarea de constatare a decesului menționând nu mai puțin de trei infecții de pe lista celor nosocomiale: cu clostridium difficile, klebsiella și candida. Pe foaia de deces se menționează clar „sepsis cu punct de plecare urinar( klebsiella) și pulmonar (candida)”, la care se adugă „enterocolita acută cliostridium difficile”.

Bărbatul de 85 de ani a ajuns pe 3 decembrie la Spitalul Victor Babeș, diagnosticat cu COVID-19. Deși suferea de afecțiuni care îl încadrau în categoria de risc maxim – diabet, hipertensiune, boală renală și o pancreatită cronică – evoluția bolii nu i-a fost una defavorabilă.

Cu două zile înainte de a fi externat, a început să acuze dureri în zona abdominală și sacrală. Fiul său a declarat pentru Hotnews.ro că tatăl său l-a sunat pentru a se plânge de acest lucru. Acesta a sunat medicii care-l aveau în îngrijire, iar tatălui său i s-au administrat calmante. „Acest lucru nu este măcar scris în foaie de externare. Pur și simplu, nu și-au bătut capul, l-au tratat ca pe un bătrân care oricum nu mai are viitor”, a declarat fiul său pentru HotNews.ro.

Pe 18 decembrie Naghi Vasile este externat din Spitalul Victor Babeș, vindecat de COVID-19, biletul de externare având ca recomandări control cardiologic, diabetologic, hidratare corespunzătoare și vaccinare antigripală de sezon.

Fiul său susține că nu i s-au făcut analize pentru depistarea infecțiilor nosocomiale, acestea nefiind de altfel menționate în documentele eliberate de la spital la externare.

Starea bărbatului s-a înrăutățit însă, durerile pe care le reclamase acutizându-se, astfel încât familia este nevoită să sune peste doar patru zile la salvare, pe 22 decembrie, iar bătrândul este internat de urgență, de această dată la Spitalul Sf. Pantelimon.

„Medicii de aici s-au dat peste cap să afle ce are”, a declarat fiul său.

În analizele făcute aici, în prima zi, apare și prima infecție nosocomială, cea cu clostridium difficile.

Starea pacientului se înrăutățește însă, începe să aibă stări de confuzie și dificultăți de respirație. „I-au făcut CT la cap și la plămâni, au ieșit ok, iar apoi excluzând altceva și continuând investigațiile, au determinat candida și klebsiella”, a precizat fiul său.

Din păcate, în ciuda tratamentului, infecția devine sistemică, iar organele îi cedează pe rând, sfârșitul fiind inevitabil. Pe 8 ianuarie, Naghi Vasile a murit din cauza șocului septic. „Sepsis cu punct de plecare urinar( klebsiella) și pulmonar (candida)”, scrie negru pe alb în documentele eliberate de medici.

Materialul integral – AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here