Se face tot mai multă lumină în privința Covid-ului lung. Problemele de inimă lăsate în urmă și pentru care tinerețea nu este nicidecum un scut

Sursa: Pixabay

„Costurile cele mai grele ale pandemiei covid-19, în vieți pierdute și economii paralizate, au fost limpede de văzut. Dar una dintre consecințele cele mai durabile este totodată și una dintre cele mai greu de măsurat: situația suferinzilor de lungă durată, adică a acelor persoane trecute prin infecție, dar care ulterior prezintă simptome cronice”, notează The Economist.

<< Medicii nu au căzut încă de acord asupra unei definiții a covid-ului lung. Unii folosesc acest termen pentru a descrie simptomele care durează cel puțin patru săptămâni; alții, pentru cele care se întind pe șase luni sau mai mult. Nu există consens nici în ceea ce privește simptomele care ar trebui să se califice la așa ceva. Majoritatea citează intoleranța la exerciții fizice sau dificultăți de respirație; modificări ale funcțiilor involuntare, cum ar fi ritmul cardiac; sau tulburări cognitive („ceață cerebrală”). Dar gradul de severitate necesar pentru un diagnostic rămâne deschis dezbaterii.

Covid-19 este prea nou pentru ca studiile pe termen lung ale impactului său să fie complete. Cu toate acestea, o nouă lucrare a cercetătorilor de la Scripps Research Translational Institute și CareEvolution sugerează că ritmul cardiac poate face distincție între bolnavii de lung pacus și pacienții care se recuperează complet.

În martie 2020, Scripps a început să obțină date de la utilizatorii de trackere de fitness purtabile. Până acum s-au înscris 38.000 de persoane. Studiul acoperă 875 de participanți care au avut simptome de boli respiratorii și au fost testați pentru covid-19, dintre care 234 au fost pozitivi. Restul au dat rezultate negative și probabil au avut alte afecțiuni, permițând cercetătorilor să compare covid-19 cu diferite boli.

Covid-19 a fost în mod distinctiv perturbator. Deși pacienții cu simptome, testați și depistați negativ, au cunoscut o creștere a numărului de ore de somn și o reducere a numărului de pași, aceste modificări au fost modeste și scurte. În grupul covid-pozitiv, efectele au fost de 2,5 ori mai mari și au durat o lună.

Cele mai izbitoare diferențe au implicat ritmul cardiac. Un puls crescut poate lăsa țesutul lipsit de oxigen, provocând senzația de amețeală sau probleme de respirație. În timp ce ritmul cardiac de odihnă al persoanelor cu afecțiuni non-covid a crescut doar ușor, la pacienții cu covid-19 a oscilat. În majoritatea cazurilor – 86% dintre persoanele pozitive – pulsul a crescut în medie cu 1,4 bătăi pe minut (bpm), apoi a scăzut cu 2,9bpm. Pe măsură ce pacienții și-au revenit, inimile lor s-au mișcat mai rapid, din nou, până la 0,5bpm peste punctul de plecare. Au revenit la normal după aproximativ 65 de zile.

Cu toate acestea, restul de 14% dintre persoanele cu covid-19 – o pondere similară cu incidența covid-ului lung găsit în alte studii – s-au confruntat cu modificări grave. Pulsurile lor au urmat același model creștere-cădere-creștere-cădere, pe o perioadă similară. Cu toate acestea, impactul a fost mai mare, cu o creștere medie a vârfului de 8,8bpm. Mai mult, după 70 de zile, ritmul cardiac a rămas la 5.4 bpm peste ritmul pre-covid. Pulsurile lor au rămas în acest interval până la finalizarea studiului.

Pacienții cu Covid lung se plâng adesea de simptome nesfârșite. Deși studiul nu a urmărit simptomele după faza acută de covid-19, acesta confirmă faptul că boala poate afecta semnele vitale luni de zile. De asemenea, identifică factorii de risc pentru covid-ul lung: participanții cu puls ridicat au fost neobișnuit de susceptibili de a suferi de tuse, dureri corporale și probleme de respirație, la începutul bolii.

Mulți tineri consideră că nu au nevoie de vaccinurile anti-covid deoarece riscul lor este redus. Cu toate acestea, tinerețea nu a redus șansele participanților de a avea puls ridicat. O mai mare conștientizare a covid-ului lung i-ar putea feri pe astfel de sceptici de această eroare. >>

De ce se răspândesc mai ușor noile variante de SARS-CoV-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here