Un spital modern, o investiţie de zeci de milioane de lei, stă nefolosit în Botoşani, deoarece autorităţile locale nu s-au obosit să-l racordeze la utilităţi. Spitalul este dotat inclusiv cu paturi cu aparate de oxigen, care ar putea fi folosite pentru tratarea pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus, dezvăluie adevarul.ro.

În municipiul Botoşani, locurile la Terapie Intensivă, dar şi în secţiile destinate tratării bolnavilor de COVID-19 sunt epuizate. Totodată, s-a făcut apel la oameni pentru donaţii în scopul achiziţionării unor aparate de oxigen atât de necesare celor afectaţi de virusul SARS-COV 2. În tot acest timp, un spital nou-nouţ, modern şi dotat cu aparate de oxigen la fiecare pat zace nefolosit din primăvara trecută nefolosit. Deşi constructorul a finalizat lucrările contractate, autorităţile locale nu au fost în stare nici până acum să asigure utilităţile necesare funcţionării acestui spital destinat iniţial îngrijirii paliative.

*Primăria nu a branșat utilitățile

Spitalul de Îngrijiri şi Paliaţie este o investiţie începută în municipiul Botoşani, în urmă cu aproximativ doi ani. Este vorba despre o unitate spitalicească modernă cu aproximativ 20 de saloane şi 84 de paturi, dotată cu bază de tratament şi îngrijire şi cu sursă de oxigen la fiecare pat. Lucrarea a costat 15.6 milioane de lei şi a fost realizată cu fonduri de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice prin Compania Naţională de Investiţii. Singurul lucru pe care-l aveau de făcut autorităţile locale era să branşeze spitalul la utilităţi. Unitatea spitalicească a fost terminată încă din primăvara anului trecut, cu câteva luni înainte de termen. Cu toate acestea, nici până astăzi spitalul nu funcţionează, întrucât Primăria nu a reuşit să asigure niciun fel de utilităţi.

Reprezentanţii firmei de construcţii care au realizat lucrarea spun că au apelat la toate autorităţile pentru a fi rezolvată problema, cu atât mai mult cu cât spitalul putea fi transformat în unitate suport- COVID având în vedere criza de locuri în spitale, dar mai ales a celor dotate cu aparate de oxigen. „În luna aprilie, am trimis adrese la Consiliul Judeţean, la Prefectură, la Primărie, chiar şi la minister. Am sugerat să facem toţi o mobilizare să-l transformăm în spital COVID fiindcă autorităţile căutau la vremea respectivă soluţii şi nu aveau. Dar autorităţile locale urmau să scoată la licitaţie realizarea utilităţilor, pentru că spitalul este gata, dar fără ele nu poate funcţiona”, declară Radu Mihalache, unul dintre reprezentanţii firmei de construcţii.

De cealaltă parte, autorităţile locale spun că deja au atribuit lucrările pentru electricitate, urmând ca pentru celelalte utilităţi să fie organizate licitaţii. Chiar şi în aceste condiţii, până la deschiderea spitalului ar mai dura jumătate de an. În tot acest timp, bolnavii de COVID-19 stau pe liste de aşteptare pentru un loc cu oxigen la Terapie Intensivă, iar Direcţia de Sănătate Publică a primit aparate de oxigen de la asociaţii umanitare.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here