Secțiile ATI, pline de persoane nevaccinate

Foto: INQUAM/Octav Ganea

Secțiile de terapie intensivă sunt pline de persoane nevaccinate, este semnalul de alarmă tras de Emilian Imbri, fost manager al spitalului „Victor Babeș” din București. El spune că tot mai des în secțiile ATI ajung persoane tinere, infectate cu varianta Delta a virusului și că nu toți pacienții au comorbidități. O echipă Digi24 a intrat într-o secție ATI Covid, unde cadrele medicale se pregătesc din nou pentru ce este mai rău.

Riscul de infecție nu depinde neapărat de vârstă, ci de expunere, a explicat la Digi24 medicul Beatrice Mahler, managerul institutului Marius Nasta.

„Din datele publice, se pare că persoanele tinere sunt mai afectate, ele au și fost vaccinate tardiv în țările care fac astfel de rapoarte.

E mult mai mic riscul de infecție la persoanele vaccinate. Sunt cazuri de persoane vaccinate care se pot infecta, dar fac forme ușoare, organismul persoanelor vaccinate are cantitatea de anticorpi care să lupte cu virusul din primul moment”, a afirmat Mahler.

Dacă în ultimele luni oamenii au crezut că pandemia s-a încheiat, virusul a ținut morțis să ne demonstreze că este în continuare la fel de puternic. Încet, dar sigur, secțiile de terapie intensivă se aglomerează din nou. O echipă Digi24 a filmat la la Pitești, în Spitalul Județean Argeș.

Luminița Galbenu conduce secția de terapie intensivă chiar de la începutul pandemiei. Prin mâinile ei au trecut peste o mie de pacienți. Spune că în ATI sunt acum pacienți nevaccinați.

În secție încă mai sunt paturi libere, dar această situație nu va ține mult. Valul patru a lovit România, iar o nouă criză sanitară poate să fie evitată doar dacă învățăm din greșelile făcute anul trecut.

Luminița Galbenu: „Ar trebui ca toată lumea acum să simtă această gură de oxigen în sensul că numărul de cazuri e mic la noi în țară, să gândească mai profund față de cum a făcut vara trecută, să ne vaccinăm, să stăm la distanță. Vom avea tot timpul din lume să ne distrăm, să ne îmbrățișăm, dar dacă scăpăm de pandemie. Dacă nu respectăm regulile nu va fi bine.

Am fost puși într-o situație grea anul trecut când nu existau paturi la ATI, n-aș vrea să mai trăim acel moment”.

Articolul integral – AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here