Șeful Gărzii de Mediu: Problema deșeurilor va deveni mai mare decât pandemia. „Vămile au o problemă”

Foto: Unsplash

Șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, a vorbit, marți seară, despre gravitatea problemei deversării deșeurilor necontrolat și ilegal în mediul înconjurător, spunând că problema va fi în viitor mai mare decât este acum pandemia. 

„Avem toleranță zero. Împreună cu vămile, Poliția de Frontieră, Garda de Frontieră, cu alte instituții ale statului lucrăm – 24 de ore, 200 de tone de deșeuri oprite la graniță.

Presiunea pe granițe este enormă! Trebuie să găsim soluții. Azi am lucrat la proiectele de scannere de container care ne vin pe PNRR, ca să știm exact ce e înăuntru. Avem nevoie de scannere mari. Vămile au o problemă. Noi nu avem culoare la vamă în care să introduci tirul și să pui scannerul acela fix mare să treacă prin el. Nu s-au gândit oamenii…nu au vrut. Nu poți să zici că nu te-ai gândit când ai fluxul ăsta de deșeuri pe vamă. Și nu e de astăzi.

Ceva trebuie să se schimbe în maniera în care instituțiile statului abordează problema deșeurilor din România și a presiunii venite din afară pe importurile mari de deșeuri. Marea parte a deșeurilor pe care le-am găsit, mii de tone, până acum cred că s-au capturat undeva la 3.800 de tone…dar poate e chiar vârful aisbergului a ceea ce facem noi. Baza pe care noi nu reușim să o capturăm e mult mai mare, presupun.

Avem nevoie să regândim problema deșeurilor, importurilor de deșeuri, a salubrității în România, inexistenței infrastructurii care să gestioneze deșeurile. Va deveni în viitor o problemă mai mare decât am avut acum cu pandemia. Va fi în formă continuă. Nu avem vaccin pentru deșeuri”, a declarat Octavian Berceanu la Digi24.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here