Șeful Poliției, după seria de incidente: Nu ne bazăm pe noroc. S-a acționat cum trebuie. E sub control

Foto: INQUAM/Octav Ganea

În perioada Paștelui, forțele de intervenție ale poliției, inclusiv brigăzile speciale au fost nevoite să pună în aplicare, inclusiv folosind armamentul, prevederile Ordonanțelor Militare privind distanțarea socială. București, Săcele, Hunedoara, Ploiești, județul Ilfov au fost punctele cele mai fierbinți, în unele cazuri fiind vorba de petreceri în aer liber la care au participat zeci de persoane.

„Poliția Română a gestionat situația operativă, iar acest lucru este demonstrat de măsurile dispuse în toate cazurile prezentate. Astfel, la Hunedoara s-a dispus măsura arestării preventive față de 4 persoane, la Brașov s-a dispus măsura reținerii preventive față de 8 persoane, iar la București urmează să se dispună măsura reținerii pentru 11 persoane. În plus au fost aplicate peste 50 de sancțiuni contravenționale persoanelor care au participat la aceste evenimente. La Brașov este un dosar penal și vom vedea ce se stabilește. Verificările sunt în curs”, a declarat, la Digi24, șeful Poliției Române, Liviu Vasilescu.

Acesta s-a referit și la metodele folosite:

  • Tactica și modul de intervenție se dispun în funcție de datele de la fața locului, numărul de participanți, comportamentul acestora și foarte important e numărul de forțe de la fața locului. Fiecare situație este analizată punctual și se stabilește cea mai bună modalitate de intervenție și mai ales momentul acesteia. În toate cazurile, intervenția se realizează prin respectarea principiului proporționalității și gradualității folosirii forței, cum ați observat în toate cazurile de duminică și de sâmbătă.
  • La față locului ajung prima dată echipaje mai puțîn numerice pentru a vedea care e situația. Imediat ce s-a constatat că situația explodează au fost trimise suficiente echipaje și s-au luat măsurile necesare.
  • Eu precizez că nu ne bazăm niciodată pe noroc. Faptul că nu au fost rănite peroane este datorită tehnicii de intervenție a Poliției Române.
  • În imagini nu se vede decât o parte a câmpului de acțiune, nu un ansamblu. Faptul că nu avem răniți grav este un lucru foarte bun și deci s-a acționat cum trebuie. În momentul de față situația este sub control.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here