Semnificațiile RCEP, cel mai mare acord comercial din lume

Sursa: Pexels

Parteneriatului Economic Cuprinzător Regional are un scop ambițios, este un câștig pentru China și un obstacol pentru India și America, notează The Economist.

„Procesul a fost la fel de agonizant pe cât de neîndemânatică a fost alegerea numelui. Dar cele 15 țări asiatice care, la 15 noiembrie, au semnat Parteneriatului Economic Cuprinzător Regional (Regional Comprehensive Economic Partnership – RCEP), în cadrul unei ceremonii virtuale, la Hanoi, se pot felicita cel puțin pentru doborârea unor recorduri. RCEP este cel mai mare acord comercial multilateral din lume. Ar fi fost mai mare dacă India nu s-ar fi retras acum un an. După opt ani de ceea ce ministrul comerțului din Malaezia, Mohamed Azmin Ali, a numit „negociere cu sânge, sudoare și lacrimi”, țările rămase au obținut o victorie pentru cooperarea regională, într-un moment în care covid-19 a devastat economia globală.

Cu toate acestea, opiniile variază foarte mult cu privire la semnificația acestei realizări. Unii consideră că RCEP este atât de lipsit de ambiție încât pare să fie în mare măsură simbolic. Alții îl văd ca pe un bloc important într-o nouă ordine mondială, în care China face jocurile în toată Asia.

Adevărul se află undeva la mijloc. RCEP nu anunță o liberalizare dramatică a comerțului asiatic. Originile sale sunt ca un fel de exercițiu de ordonare: alăturarea într-un singur pact general a diferitelor acorduri de liber schimb (ALS) între Asociația celor zece membri ai națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) și alte câteva țări din Asia- Pacific: Australia, China, Japonia, Noua Zeelandă și Coreea de Sud.

India s-a retras din cauza îngrijorărilor că industria sa va fi inundată de importurile chineze. Acest lucru a eliminat blocajul principal care stătea în calea unui acord. Dar, din moment ce India ar fi fost a treia cea mai mare economie RCEP și este parte la foarte puține acorduri comerciale bilaterale, plecarea sa a văduvit acordul de unele dintre principalele sale avantaje de deschidere a pieței. Ușa a fost încă lăsată deschisă pentru ca India să adere, dar în ultimul an relațiile sale cu China s-au deteriorat pe mai multe fronturi. Liu Zongyi, un expert chinez, scris într-un tabloid al Partidului Comunist, Global Times, că India a ratat „ultima sa șansă de a se integra în procesul de globalizare”.

Calitatea de membru al RCEP se suprapune cu cea a unui alt mare pact comercial regional, CPTPP. Acordul, care a fost semnat în 2018 de 11 țări, a fost numit inițial Parteneriatul Trans-Pacific și a fost menit să includă America, doar pentru ca Donald Trump să o retragă imediat ce a preluat funcția. Atunci când cele două acorduri erau în curs de negociere, oficialii americani au respins siguri pe ei RCEP pe motiv că ar fi un pact inferior, în stilul secolului al XX-lea, axat pe tarife și măsuri rudimentare de facilitare a comerțului, spre deosebire de TPP, cu acoperirea sa în domenii precum mediul și standardele muncii și regulile referitoare la întreprinderile de stat.

Este adevărat că RCEP este mai puțin ambițios, decât te-ai fi așteptat de la un acord ai cărui semnatari variază de la cei foarte bogați, precum Japonia și Singapore, la cei foarte săraci, precum Laos și Myanmar. Elimină aproximativ 90% din tarife, dar numai pe o perioadă de 20 de ani de la intrarea în vigoare (ceea ce presupune ratificarea de către toate cele 15 țări). Acoperirea serviciilor este neuniformă și abia atinge agricultura. Japonia, de exemplu, va menține taxe de import ridicate pentru unele produse agricole „sensibile din punct de vedere politic” (orez, grâu, carne de vită și porc, lactate și zahăr), capitole la care a făcut concesii în cadrul TPP.

Dar RCEP deschide un nou drum spre armonizarea dispozițiilor disparate privind regulile de origine din diferitele acorduri de liber schimb ale ASEAN și stabilirea unor reguli de conținut regionale, astfel încât bunurile intermediare să poată fi obținute din oricare dintre cele 15 țări. În consecință, se preconizează că RCEP va avea un impact economic vizibil. O lucrare a Peterson Institute for International Economics, realizată de Peter Petri și Michael Plummer, prezintă modelări care arată o creștere a PIB-ului global, în 2030, cu 186 miliarde dolari anual (comparativ cu un câștig de 147 miliarde dolari, rezultat din CPTPP). Se spune că beneficiile vor fi deosebit de mari pentru China, Japonia și Coreea de Sud. De asemenea, va spori eforturile acelor trei țări pentru a-și atinge propriul acord de liber schimb trilateral, negociat la fel de mult timp ca RCEP și este blocat din motive politice.

China va câștiga și în alte moduri. Prin aderarea la primul său acord comercial plurilateral, se poate prezenta ca fiind angajată în liberalizarea comerțului într-un moment în care America pare relativ decuplată de regiune și când continuă un război comercial cu China. Li Keqiang, premierul Chinei, s-a delectat cu semnarea, numind RCEP „o victorie a multilateralismului și a liberului schimb” și, mai liric, „o rază de lumină și speranță în mijlocul norilor”.

Va accentua o aplecare regională a comerțului din China. Un model dominat de lanțurile de aprovizionare pentru produse manufacturate care se întindeau în diferite țări asiatice înainte de a fi exportate în Occident se schimbă. În prima jumătate a acestui an, ASEAN a depășit Uniunea Europeană, devenind cel mai mare partener comercial al Chinei, potrivit Institutului de Finanțe Internaționale, o asociație a industriei financiare din Washington.

În ASEAN, la al cărui summit virtual a fost semnat RCEP, acordul va fi luat ca o justificare a abordării sale lente și incrementale a negocierilor în orice domeniu, de la comerț la Marea Chinei de Sud. Dar pe termen lung, unii dintre membrii săi se îngrijorează, de asemenea, de o alunecare într-o lume în care economia, politica și armata Chinei ar putea domina Asia. Din acest motiv, mulți din ASEAN vor spera că, sub Joe Biden, America se va angaja din nou mai energic în regiune. De aceea administrația Obama urmărise TPP cu atâta perseverență. Cu toate acestea, pare puțin probabil ca domnul Biden să încerce să aducă America în acordul succesor. Are multe alte bătălii de dus. Asia va continua să fie remodelată de creșterea din ce în ce mai mare a Chinei și de neglijarea comparativă a Americii”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here