„Și fără autostradă, si cu banii luaţi”. Ministrul Transporturilor vorbește despre cazul aberant al tronsonului Lugoj-Deva

Statul român este bun de plată din cauza greșelilor făcute de fosta conducere a CNAIR, a declarat, vineri, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, citat de Adevărul. Oficialul s-a referit la cazul autostrăzii Lugoj-Deva, în contextul în care Asociaţia Pro Infrastructură semnalase că se fac pregătiri pentru anularea licitaţiei de finalizare a tronsonului.

Lucian Bode l-a acuzat pe Narcis Neaga: „Principala noastră preocupare este să asigurăm finanţare europeană pentru acest tronson extrem de controversat, care, din păcate, este în această situaţie din cauza minţii tulburi a unui director din CNAIR – şi mă refer la Narcis Neaga. Acest individ a blocat foarte multe proiecte de infrastructură în România. Demersurile lui din perioada în care a fost de mai multe ori director le regăsim, azi, în blocaje inimaginabile în ceea ce priveşte finalizarea proiectelor de autostrăzi în Romania. Acesta este doar un exemplu”.

Cum s-a ajuns în situaţia în care statul român să fie obligat să achite despăgubiri de 50 milioane de euro, după rezilierea abuzivă a contractului. Explicația lui Lucian Bode: „Aş putea să vorbesc ore întregi despre cum CNAIR, condusă de Narcis Neaga, a blocat acest proiect, în condiţiile în care foarte corect şi explicit, experţii de mediu au prezentat situaţia din zonă, spunând că acolo avem un culoar de tranzit pentru urşi. Ştiind că se revizuieşte acordul de mediu, cu o zi înainte de a se publica noul acord, în care se arăta că sunt urşi acolo, Narcis Neaga şi CNAIR au semnat contractul de execuţie cu o companie italiană în varianta fără urşi, crezând că va suplimenta acel contract prin act adiţional”.

„Era imposibil să suplimenteze cu această valoare, de la 230 de milioane, la 800 de milioane, şi, în consecinţă, am ajuns în acest blocaj, şi fără autostradă, si cu banii luaţi. Asta pentru că firma italiană a câştigat definitiv acel proces cu statul român, obligându-ne să plătim aproape 50 milioane de euro despăgubiri pentru acest contract”, a mai declarat ministrul Transporturilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here