UPDATE: Președinția finlandeză a Consiliului Uniunii Europene „vrea să testeze” joi, în Consiliul COREPER, o eventuală susținere a candidatei românce Laura Codruța Kovesi pentru funcția de procuror-șef european, au declarat, marți, pentru HotNews.ro, surse apropiate Consiliului UE.

Marți, echipele de negociere ale Parlamentului European și Consiliului UE au discutat prin videoconferință privind viitorul șef al Parchetului European, iar ambele părți și-au menținut opțiunile inițiale: PE pentru Kovesi și Consiliul UE pentru francezul Jean-Francois Bohnert.
Pentru că europarlamentarii negociatori au fost „foarte fermi pe poziție” pentru Kovesi și nu au „o marjă de negociere” față de mandatul primit de la liderii din Parlamentul European, ambasadorul Finlandei ar vrea ca joi, în Consiliul COREPEER, să testeze ce susținere are Kovesi în rândul statelor membre.
Cât despre poziția pe care ambasadoarea României la UE, Luminița Odobescu, o va avea la ședința de joi a COREPER, aceasta urma marți să fie stabilită din București, fie de către Ministerul Afacerilor Externe, fie intrerinstituțional, cu alte ministere (Justiție, de exemplu), sau chiar de la nivelul premierului Dăncilă, au mai explicat sursele HotNews. ro.
Echipa de negociatori a Parlamentului European este formată din preşedinta Comisiei de control bugetar (CONT), Monika Hohlmeier, (Germania, PPE), preşedintele Comisiei pentru libertăţi civile (LIBE), Juan Fernando Lopez Aguilar (S&D, Spania), şi vicepreşedinta comisiei LIBE, Maite Pagazaurtundua (Spania, Renew Europe).

De cealaltă parte, echipa de negociere a Consiliului, este formată din ambasadorii Finlandei, Portugaliei și Croației.

Negocierea a avut loc într-un spirit pozitiv, ambele părți dorind să lucreze constructiv pentru a asigura înființarea la timp a EPPO. Ambele echipe au amintit de preferințele exprimate de instituțiile lor respective și au subliniat că atât dl Bonhert, cât și doamna Kovesi sunt candidați competenți. Trio-ul de negocieri al Consiliului a luat notă de sprijinul reafirmat al PE pentru doamna Kovesi”, au declarat alte surse convergente, din cadrul Consiliului UE, pentru HotNews.ro.

Consiliul s-a arătat dornic să fie numit cât mai repede un procuror-șef european.

Trio-ul de negocieri al Consiliului va raporta acum COREPER pentru a discuta despre etapele următoare. Consiliul rămâne angajat să înființeze în timp util EPPO până în noiembrie 2020. Pentru a face acest lucru, este important să fie numit procurorul șef al EPPO cât mai curând posibil. Procurorul șef are un rol important în înființarea biroului”, au mai spus sursele.

La rândul său, europarlamnetarul PNL Siegfried Mureșan, vicepreședinte al Grupului PPE, a declarat, marți, că „lucrurile merg foarte bine” pentru Laura-Codruța Kövesi, după runda de negocieri de marți.

ȘTIREA INIȚIALĂ: Europarlamentarul PNL, Siegrfied Mureșan, a transmis marți că s-a încheiat o rundă importantă de negociere între Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene pe tema desemnării procurorului-șef european. Mureșan susține că joi ar putea fi ziua decisivă pentru desemnarea Laurei Codruța Koveși la șefia Parchetului European.

Astăzi a avut loc o rundă foarte importantă de negocieri între reprezentanții Parlamentului European și ai Consiliului Uniunii Europene pe tema desemnării procurorului-șef european. Vă spun că lucrurile merg foarte bine pentru candidata noastră, Laura-Codruța Kövesi. Care este următorul pas: Joi, Consiliul Uniunii Europene va discuta din nou subiectul și se poate să avem o decizie. Dacă va exista o decizie joi, cu siguranță va fi favorabilă candidatei noastre. După alegerile europarlamentare, a existat în Consiliu o dinamică favorabilă candidatei noastre, după cum am anticipat încă din luna aprilie.”, a scris Siegfried Mureșan.

Ambasadorii statelor membre UE, reuniți în formatul COREPER, vor discuta joi dimineață la Bruxelles candidatura Laurei Codruța Kovesi pentru șefia Parchetului European și e posibil să existe și un vot final. În competiție a rămas și candidatul francez, Jean-Francois Bohnert, însă acesta a fost numit la sfârșitul lunii iulie șef al Parchetului Național Financiar, echivalentul francez al DNA. Totuși, acesta nu și-a retras candidatura pentru funcția de procuror-șef european. Franța, însă, și-a schimbat poziția și a anunțat că o susține pe Laura Codruța Kovesi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here