Simptomele de Covid și DSP-ul i-au blocat cu bunica moartă în casă

Inquam Photos/ Octav Ganea

Situație halucinantă în județul Mureș, scrie Digi24, unde o familie a rămas cu bunica decedată în apartament încă din cursul nopții de vineri spre sâmbătă. Oamenii prezintă simptome evidente de infecție cu Sars-CoV-2 (febră, absența gustului, mirosului). Motivul pentru care s-a ajuns la situația aberantă: în absența dovezii unui test pozitiv, pompele funebre nu vin să ridice trupul neînsuflețit, dar nici DSP-ul nu s-a implicat suficient pentru a evita blocajul.

Ce spun cele două părți

Nepoata:

  • „Bunica mea a murit în noaptea asta. Noi avem COVID: mama, tata, eu. Şi bunica. Acum câteva zile, medicul de familie, auzind că avem febră, lipsă totală de gust şi de miros, a zis să sunăm la DSP, pentru că sigur e COVID. DSP a zis să ne testăm pe banii noştri la privat. Le-am spus că pensiile alor mei de 700-1.000 lei sigur nu fac față la atâtea teste covid.
  • Nu ne-am testat, am preferat să cumpăr medicamentele şi vitaminele din protocolul de COVID. Acum bunica a murit. Cei de la 112 au zis să contactez DSP-ul. DSP nu mă crede că avem COVID, în continuare nu ne testează dacă nu suntem contacți direcți cu cineva care are test. Eu nu pot suna la pompe funebre fără dovadă de COVID si nu cred că ar fi bine sa mint că nu avem. Suntem blocați în sistem.
  • Noi suntem la Târgu-Mureş, bunica e cu noi în cameră, dar medicul ei de familie e la țară într-o comună de unde e bunica, nu poate fi contactată decât prin dispensar, care e închis până luni. Şi noi nu putem dovedi că avem şi că avea COVD. Ce ne facem? Să mă ajute cineva care ştie ce e de făcut”.

Șeful DSP Mureș, Iuliu Mldovan:

  • „Pentru pacientul simptomatic la domiciliu nu recoltează DSP, recoltează serviciul județean de ambulanță, pe scurt.
  • Operatorul nostru care a răspuns nu a dat o informație corectă și exactă, motiv pentru care am dispus ca procedura respectivă, întreaga metodologie, să fie reactualizată și prelucrată din nou cu cei care sunt implicați pe linie de apelare telefonică.
  • Există și derogări pentru anumite aspecte, inclusiv legate de înmormântare, deci există soluții pentru situații deosebite.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here