Sinucidere sau asasinat? Moartea misterioasă a unui cleric iranian într-un hotel din București provoacă un scandal între România și Iran

Inquam Photos / Octav Ganea

România a ajuns în colimatorul autorităților iraniene, care acuză țara noastră că ar fi contribuit la moartea lui Gholamreza Mansouri (52 de ani), cleric și magistrat aflat pe lista neagră a regimului de la Teheran.

Săptămâna trecută, un apel la 112 anunța Poliția Capitalei că, într-un hotel din centrul Capitalei, un bărbat cazat într-o cameră a căzut de la un etaj superior și a murit. La scurt timp, poliția a transmis presei că „persoana în cauză, un bărbat, în vârstă de 52 de ani, cetăţean străin, se afla sub control judiciar la Secţia 1 Poliţie, pentru infracţiuni ce ar fi fost săvârşite pe teritoriul altei ţari.”

„Au fost efectuate cercetarea la fața locului și investigații, la acest moment datele conducând spre ipoteza că decesul ar fi survenit ca urmare a unui act suicidar”, a anunțat vineri seara Poliția Capitalei citată de Mediafax.

Bărbatul mort este iranianul ​Gholam Reza Mansouri. Extrădarea sa trebuia judecată pe 10 iulie de Curtea de Apel Bucureşti.

Gholamreza Mansouri

Context

Cleric și magistrat al regimului de la Teheran, Mansouri era acuzat în țara sa de luare de mită, 500.000 de euro, iar de militanții pentru drepturile omului, de torturarea și încarcerarea ziariștilor independenți.

Curtea de Apel București a amânat până pe 10 iulie o decizie în privința extrădării lui Gholamreza Mansouri, care a fost dat în urmărire internațională prin Interpol de regimul de la Teheran.

Mansouri fugise din Iran în Germania, unde militanți pentru drepturile omului și Reporterii Fără Frontiere au depus la procurorii germani plângeri împotriva sa sub acuzația de violare gravă a drepturilor omului.

Ca judecător în funcție în Iran, Mansouri a trimis după gratii jurnaliști independenți, critici la adresa puterii, pe baza unor dovezi contrafăcute. Jurnaliștii încarcerați au fost supuși torturii.

În România a fost arestat de poliție și dus în fața judecătorilor pe 12 iunie.

Ulterior, Curtea de Apel București l-a eliberat din arestul Poliției și l-a pus pe Gholamreza Mansouri sub control judiciar – nu avea voie să părăsească România, trebuie să se prezinte, vreme de 30 de zile, în fața autorităților judiciare de fiecare dată când era solicitat, fiind supravegheat de o divizie specială din cadrul Poliției care se ocupă de persoanele supuse regimului extrădării.

Între timp, autoritățile române solicitaseră Iranului să prezinte oficial cererea de extrădare, precum și documentele în baza cărora fostul judecător este acuzat de Teheran de corupție.

România nu are un acord de extrădare cu Iran, iar potrivit surselor oficiale ale Radio Europa Liberă, cazul Mansouri era unul complex – deopotrivă este acuzat de fraudă de un regim în care oamenii riscă să fie executați sau supuși torturii, iar, de pe altă parte, activitatea lui Mansouri de judecător, potrivit acuzațiilor venite din partea asociației Reporteri Fără Frontiere, a însemnat condamnarea unor jurnaliști critici la adresa regimului dictatorial, jurnaliști care au promovat libertatea și democrația.

Regimul de la Teheran, „un palmares notoriu” pentru săvârșirea de crime în afara granițelor

Shanin Gobadi, purtătorul de cuvânt al Organizației Populare a Mujahedinilor din Iran (PMOI/MEK), organism al opoziției de la Teheran, cu sediul la Paris, a declarat pentru Universul.net:

„Cu toate că nu cunoaștem încă circumstanțele din jurul morții lui Gholamreza Mansouri, această evoluție este cu siguranță suspectă. Regimul din Teheran are un palmares notoriu în ceea ce privește săvârșirea de infracțiuni și crime în afara granițelor Iranului. Verificăm acest lucru.

Un lucru este absolut sigur: singura parte care a beneficiat de moartea sa este dictatura teroristă care guvernează Iranul. Regimul era extrem de îngrijorat de faptul că, în cazul unui proces, Mansouri ar fi dezvăluit probleme care afectează molahii.

Reamintim că Comitetul pentru Securitate și Antiterorism al Consiliului Național de Rezistență al Iranului (NCRI) a declarat, pe 18 iunie 2020, că Morteza Abutalebi, ambasadorul Iranului în România, a raportat lui Teheran că «totul a fost aranjat pentru întoarcerea lui Mansouri, dar odată cu intervenția presei și a interviurilor totul a fost sabotat, iar parchetele din Bulgaria, România și Germania au urmărit problema. Vor să-l convingă pe Mansouri oferindu-i bani sau orice altceva pentru a vorbi împotriva Republicii Islamice».”

Ipoteza asasinării, luată în calcul de NCRI și de avocatul lui Mansouri, care acuză România

Într-o altă declarație, pe 19 iunie, NCRI (opoziție, urmărește instalarea unei democrații în Iran)  a precizat că „toate probele sugerează” că clericul „a fost asasinat de serviciile de informații ale regimului iranian folosindu-se de metodele lor caracteristice”.

Moartea lui Mansouri este „similară crimelor în serie comise de Ministerul Informațiilor și Securității (MOIS) în anii 90 și mai târziu”, se arată într-un comunicat NCRI.

„De asemenea, seamănă cu asasinarea lui Massoud Molavi în Turcia la 14 noiembrie 2019. Reuters a raportat pe 2 aprilie 2020 că doi ofițeri de informații de la consulatul regimului iranian din Istanbul au condus asasinarea lui Molavi”, se mai menționează în comunicat.

Ipoteza asasinatului este luată în calcul și de avocatul lui Mansouri, Najaf Poursani, care acuză însă și autoritățile române pentru un rol în moartea clientului său.

„Autorităţile române trebuie să răspundă pentru moartea lui Mansouri! Asta deoarece, după ce a vizitat ambasada Iranului din Bucureşti, clientul meu a fost pus sub control judiciar, în România. Deci, protejarea lui Mansouri era în sarcina poliţiei române, deoarece acuzatul era căutat şi de poliţia internaţională. Repet: poliţia română ar fi trebuit să-l ţină pe Mansouri sub supraveghere şi să-l protejeze. În acest moment, noi considerăm că autorităţile române, dar şi poliţia acestei ţări sunt răspunzători pentru moartea lui Mansouri. Şi Justiţia iraniană a anunţat că România e responsabilă şi trebuie să lămurească detaliile acestui caz”, a afirmat Poursani, citat de Adevărul.

Ali Bagheri, cel care se ocupă de Relaţii Internaţionale, în cadrul Ministerului iranian de Justiţie, a avut un discurs similar. „România trebuie să ne furnizeze dovezile şi documentele existente, privind cauzele morţii. De asemenea, trebuie să ne dea explicaţii pentru că Mansouri n-a fost protejat în România. Guvernul acestei ţări e direct responsabil pentru ceea ce s-a întâmplat“, a afirmat Bagheri, conform sursei citate.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here