Ministerul Sănătății a publicat miercuri, în dezbatere publică, un proiect de Ordin de ministru ce va permite creșterea prețurilor tuturor medicamentelor generice de pe piața din România.

Măsura se vrea o completare a proiectului de Ordin publicat vinerea trecută, ce suspendă timp de 6 luni exportul paralel pentru 172 de citostatice și imunosupresoare, în încercarea de a rezolva crizele de medicamente din România, potrivit Hotnews.

Vlad Mixich, expert în politici de sănătate, atrage atenția că noul Ordin publicat astăzi va face să crească „toate prețurile medicamentelor generice din România. Toate, indiferent că au lipsit sau nu, că sunt esențiale sau nu, că sunt ieftine sau nu. Toate!”

Medicamentele generice conțin aceeași substanță activă precum produsul farmaceutic original și trebuie să păstreze aceeași formă de dozare pentru tratarea aceleiași afecțiuni precum medicamentul de referință. Genericele sunt lansate în momentul în care brevetul unui produs original a expirat.

În acest moment, până la intrarea în vigoare a Ordinului pus în dezbatere publică de Ministerul Sănătății, prețul medicamentelor generice trebuie să fie cel mult 65% din prețul originalului.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here