Agenția de rating S&P a păstrat calificativul BBB-, dar a modificat perspectiva la stabilă pentru România. Motivul ține de scăderea riscurilor fiscale, informează Hotnews.ro.

Țările au un calificativ când se împrumută. Acesta variază de la investiție (AAA – BBB- în cadrul S&P – depinde de agenția de rating – Ba1 la Moody’s). Noi suntem cu o treaptă deasupra „subinvestiție”, adică junk sau gunoi.

Diferența dintre o țară junk și una recomandată pentru investiții care se împrumută este foarte mare.

Mulți economiști spun că problema României nu este acum datoria publică, care e momentan sub 50% din PIB, ci deficitele. Acestea trebuie ajustate. Investitorii se uită pe calcule matematice și nu le pasă cine e la putere. Pentru străini contează dacă țara este solvabilă sau nu.

De precizat că Moody’s a schimbat perspectiva la negativă în aprilie 2020 pentru că autoritățile amânau să ia o decizie în privința majorării pensiilor (cum prevedea legea pensiilor cu 40% – lucru ce se afla chiar în bugetul pe 2020 adoptat de liberali). De precizat că durează între 12-18 luni până ce agenția de rating ia decizia de modificare dacă lucrurile își revin.

S&P luase decizia în decembrie 2019, motivul principal fiind similar: că nu s-a anunțat la vremea aceea o decizie în privința pensiilor.

Intenția de majorare a pensiilor cu 14% în loc de 40% a fost anunțată oficial abia în august 2020 prin proiectul de rectificare, iar ulterior s-a materializat.

Bugetul alocat pentru 2021 pentru agențiile de rating este cu 216% mai mare decât cel din 2021 la acest capitol. Practic, în acest an s-au alocat 7,88 milioane lei.

Diferența asta nu se vede doar la stat. Se vede la fiecare entitate care se împrumută în țara respectivă: fie că este un om care-și ia un credit ipotecar sau este o firmă se împrumută. Se reflectă în preț.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here