Agenția de rating Standard&Poor’s a reconfirmat vineri ratingul României la BBB-/A-3, iar perspectiva rămâne negativă.

„Perspectiva este negativă pentru că vedem riscuri în ceea ce privește balanțele fiscală și externă în următoarele 18 luni dacă factorii de decizii nu stabilizează și consolirează poziția bugetară după recesiunea indusă de COVID-19„, se arată în document.

Conform S&P, ratingul ar putea scădea dacă:

  • Dezechilibrele fiscale și externe rămân ridicate pentru mai mult timp decât anticipăm acum și în absența consolidării fiscale care să ducă la o mai mare datorie publică și externă
  • Există o lipsă a sincronizării politicii economice care să crească volatilitatea cursului de schimb, cu repercusiuni potențial negative asupra balanțelor publice și private

Agenția estimează o contracție economică de 5,5% în 2020, se așteaptă ca guvernul să ia măsuri în privința majorării pensiilor. De asemenea, precizează că alegerile parlamentare vor fi esențiale pentru determinarea traiectoriei fiscale.

S&P atinge subiectul pensiilor în contextul alegerilor din acest an. Astfel, ei cred că „pensiile vor crește cu aproximativ 10% (în loc de 40% cât era în legislație)”. Această informație dă de înțeles că cei de la S&P au primit astfel de asigurări din partea Guvernului.

Sursa: Hotnews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here