Potrivit unor proiecții actuale, numărul spermatozoizilor unui bărbat mediu va ajunge la zero în 2045, scrie în ultima sa carte, intitulată ”Count Down”, Shanna Swan – specialist în sănătatea reproducerii la Mount Sinai Medical Center din New York – și co-autorul Stacey Colino, jurnalist în domeniul sănătății și științei. Se așteaptă ca jumătate din toți bărbații planetei vor avea zero spermă viabilă, iar restul vor avea foarte aproape de zero, scrie Politico.

„Starea actuală a problemelor de reproducere nu mai poate continua mult fără a amenința supraviețuirea umană”, a spus ea pentru sursa citată.
Acest lucru este încă un pericol adăugat pe lista potențialelor calamități, dar conștientizarea încă nu este răspândită, a mai spus Swan.
În urmă cu patru ani, ea a calculat că numărul de spermatozoizi al bărbatului de rând din țările occidentale a scăzut cu 59% din 1973 până în 2011 – ceea ce i-a făcut pe mulți să vorbească despre un „spermaghedon” care se apropie.
Acum, Swan, epidemiolog la Mount Sinai Medical Center din New York, ne arată o imagine și mai sumbră în cartea sa „Count Down”, care a fost publicată în februarie.
După proiecțiile actuale, numărul de spermatozoizi al bărbatului de rând va ajunge la zero în 2045, scriu în carte Swan și co-autorul Stacey Colino, jurnalist în domeniul sănătății și științei.
Asta înseamnă că jumătate din toți bărbați vor avea avea zero spermă viabilă, iar restul ar avea foarte aproape de zero.
Motivul, a spus Swan, ar putea fi expunerea tot mai mare la substanțele chimice care se găsesc în orice, de la materiale plastice, electronice, ambalaje alimentare și pesticide la produse de îngrijire personală și produse cosmetice – și care, ca atare, au ajuns în corpurile aproape a tuturor oamenilor de pe planetă.
Substanțe chimice precum bisfenolul A și ftalații interferează cu funcția hormonală normală. Chiar și în doze mici, acestea prezintă un pericol special pentru bebelușii nenăscuți ale căror corpuri sunt încă în curs de dezvoltare.
În timp ce alți factori, cum ar fi contracepția, schimbările culturale, obezitatea și fumatul, sunt probabil factori care contribuie, Swan a avertizat cu privire la indicatori care sugerează că există și motive biologice – inclusiv studii care au descoperit că bebelușii băieți dezvoltă mai multe anomalii genitale, iar nivelul de testosteron scade cu 1 la sută pe an din 1982.
Swan recomandă eliminarea substanțelor chimice dăunătoare din casele noastre, renunțând la alimente procesate, alegând produse de îngrijire personală care nu conțin ftalați și schimbând recipientele din plastic de stocare a alimentelor cu recipientele din sticlă.

Sursa: Hotnews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here