Stațiunea Mamaia, invadată de Coccinella septempunctata. Specialiștii explică de ce este o veste bună

Invazie de buburuze (Coccinella sptempunctata) la Mamaia. Insectele au invadat plajele și sunt omniprezente: pe saltele, genți, pe haine și chiar și pe turiștii care stau la soare, ceea ce le creează un oarecare disconfort. Specialiștii dau însă asigurări că aceste insecte sunt total inofensive, ba chiar benefice pentru culturi, informează Digi24.

„Din fericire, este vorba despre o specie autohtonă, despre Coccinella septempunctata, care practic adunce foarte multe beneficii, atât culturilor, cât și în general grădinilor, pentru că aceste buburuze consumă alte insecte mai mici, acele afide sau păduchi de plante, care efectiv distrug atât cultura agricolă, cât și grădini și arbori”, spune biologul Răzvan Popescu-Mirceni.

„E un fenomen natural, nu transmit nici boli, nici nu ciupesc, nu au niciun fel de efecte adverse asupra sănătății oamenilor. Din fericire, cum spuneam, este vorba despre o specie autohtonă, pentru că mai avem o altă specie, invazivă, i se mai spune și buburuza-arlechin, care are capacitatea să dea patru generații pe an, populații mult mai mari. Provenind din Asia de Est, ea a fost răspândită în mod deliberat de om, a fost importată de exemplu în Statele Unite, tocmai pentru a combate dăunătorii din agricultură, la începutul secolului XX”, a explicat biologul.

De ce au ajuns buburuzele pe plaja din Mamaia? Cel mai probabil au eclozat, s-au transformat din pupe în adulți un număr mare de exemplare și au fost aduse cu acel front atmosferic ce a adus azi și puțină ploaie la Constanța, spune Răzvan Popescu-Mirceni. În cel mult câteva zile, până într-o săptămână, ele vor dispărea de pe plajă, dă asigurări specialistul.

Volume 90%

 

 

1 COMENTARIU

  1. Pe când holera?..,ciuma bubonica..?..uite d-aia sunt preturile exorbitante în această stațiune!!..faci plajă cu buburuze, mănânci cu buburuze, te caci cu buburuze și te tufi cu buburuze…!!..normal ca prețurile sa fie mari ,e greu sa aduci buburuze…
    Ma gandesc cu groază la cat o costa o cameră în mamaia daca ăștia pun japițe?..

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here