STUDIU | Medicamentul care grăbeşte vindecarea de Covid este ieftin şi se găseşte peste tot

Sursa: Pixabay

Un studiu clinic, desfăţurat în Marea Britanie, a relevat faptul că administrarea Budesonidei accelerează vindecarea de Covid-19, notează The Economist.

<< Pe măsură ce vaccinarea împotriva covid-19 prinde viteză, sfârșitul pandemiei începe să mijească la orizont. Dar nu toată lumea va primi vaccinul și niciunul dintre seruri nu este 100% eficient în prevenirea vreunei boli. Chiar și acolo unde ratele de vaccinare sunt ridicate, unii oameni se vor infecta, la un moment dat. Rezultatele unui studiu clinic din Marea Britanie, publicat astăzi (luni 12 aprilie – n.tr.), arată că Budesonida, un medicament generic ieftin pe care îl poţi avea în casă, va face ca boala lor să fie puțin mai problematică.

Budesonida este un medicament corticosteroid utilizat pe scară largă de persoanele cu astm și boli pulmonare obstructive cronice, administrat cu ajutorul unui inhalator de dimensiunea palmei. La începutul pandemiei, medicii au observat că persoanele cu aceste afecțiuni erau sub-reprezentate în rândul pacienților cu covid-19. Acest lucru părea ciudat, deoarece astfel de pacienţi sunt deosebit de sensibili la alte infecții respiratorii, cum ar fi gripa. Studiile de laborator au constatat că, în vase Petri, Budesonida inhibă replicarea SARS-CoV-2, virusul care cauzează covid-19. La fel ca steroizii, în general, medicamentul are și un efect antiinflamator. Toate aceste lucruri au sugerat că merită să fie încercat la pacienții cu covid-19.

Rezultatele au apărut dintr-un studiu denumit PRINCIPLE, care testează tratamente pentru covid-19 pe care oamenii le pot lua acasă. Studiul se desfășoară în mai mult de 2.600 de cabinete de medicină generală din Marea Britanie și este unul dintre cele mai mari din lume pentru tratamente ambulatorii în boala covid-19. În studiul respectiv au fost înscrişi pacienți cu simptome de covid-19 care prezentau un risc ridicat de a se îmbolnăvi grav – persoane de peste 50 de ani cu diverse probleme de sănătate de bază și persoane de peste 65 de ani, indiferent de starea lor generală de sănătate. Aproximativ 750 de persoane au fost selectate aleatoriu și li s-a prescris un inhalator ușor de utilizat cu Budesonidă, pe care să-l poată lua acasă. Aceștia au fost comparați cu puțin peste 1.000 de pacienți care au primit tratamentul obișnuit (nimic altceva decât sfatul de a lua paracetamol și de a urmări nivelul oxigenului din sânge). În medie, oamenii din prinşi în studiul clinic se simțiseră rău timp de șase zile înainte de a fi fost înrolaţi.

Cercetătorii au urmărit pacienții timp de 28 de zile. În grupul care a primit îngrijirea obișnuită, timpul mediu până la recuperare a fost de 14 zile. Cinul a fost cu trei zile mai scurt pentru cei cărora li s-a prescris Budesonidă; în plus, la contactarea lor zilnică, pacienţii au raportat că se simt mai puțin bolnavi. Până în ziua 28, 10,3% dintre cei care nu au primit medicamentul au fost internați la spital. După ajustarea diferitelor diferențe dintre cele două grupuri, cercetătorii au descoperit că rata internării în grupul cu Budesonidă a fost cu 2,1 puncte procentuale mai mică, deși acest rezultat a fost preliminar și nu semnificativ statistic. Dacă ar fi confirmat în analiza finală, așteptată în următoarele săptămâni, acest rezultat ar însemna că medicamentul poate preveni spitalizarea uneia din cinci persoane care altfel ar fi ajuns într-o secție covid-19.

Budesonida este un medicament generic ieftin, disponibil pe scară largă în întreaga lume. Este „practic fără efecte secundare”, spune Chris Butler, de la Universitatea Oxford, unul dintre cercetătorii principali ai studiului PRINCIPLE. Un inhalator cu medicamentul costă serviciul național de sănătate din Marea Britanie doar 14 lire sterline (19 dolari). Toate acestea îl fac ușor de prescris persoanelor care se tratează de covid-19 acasă. În sfârşit, medicii din sistemul de îngrijire primară le pot oferi pacienţilor mai mult decât simpla simpatie. >>

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here