Prima opțiune a PSD pentru noua propunere de comisar european după respingerea Rovana Plumb de către comisia juridică a Parlamentului European ar fi Dan Nica, una dintre variantele vehiculate și până la propunerea Rovanei Plumb, au declarat pentru HotNews.ro surse social-democrate.


În interiorul partidului sunt vehiculate ca posibili candidați și numele miniștriilor Eugen Teodorovici și Ramona Mănescu dar și al ambasadorului României la UE, Luminița Odobescu și al fostul ministru Victor Negrescu, conform surselor citate.
Decizia va fi luată de Viorica Dăncilă, care ar urma să prezinte propunerea în Comitetul Executiv al PSD.
De precizat este că, în urmă cu câteva luni de zile, în interiorul partidului, se vorbea despre faptul că Viorica Dăncilă își dorea postul de comisar european în cazul în care ar fi pierdut funcția de premier. Scenariul ca Dăncilă să fie propusă comisar european de către România este unul complicat pentru că numirea ar trebui veni de la un alt premier. Varianta a fost abandonată de către Dăncilă fiind considerată imposibilă, susțin sursele HotNews.ro.

Prima reacție din PSD după respingerea Rovanei Plumb pentru funcția de comisar european a venit de la Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, care a susținut că PSD are „alți 10 oameni pe care îi poate propune”.

Rovana Plumb, propunerea României de comisar european, a fost respinsă de comisia juridică a Parlamentului European, „cu o largă majoritate”, a declarat europarlamentarul PNL, Siegfried Mureșan.
Împotriva Rovanei Plumb au votat 15 europarlamentari, 6 au votat pentru și doi s-au abținut.
Rovana Plumb a fost propusă de guvernul de la București și nominalizată de Ursula von der Leyen pentru postul de comisar european pentru Transporturi.
Plumb a fost invitată joi la o „audiere excepțională” în Comisia Juridică a Parlamentului European pentru a lămuri informațiile din declarația de avere, unde apare că a luat împrumut 800.000 de lei de la o persoană fizică, o sumă identică fiind împrumutată de Plumb Partidului Social Democrat. Unii membri ai comisiei juridice din PE au spus că există diferențe între declarația de avere depusă în România și cea trimisă Parlamentului European, fiind invocată și posibilitatea unui conflict de interese.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here