Sute de milioane de vieți, în pericol: „COVID-19 nu ar trebui să însemne o reînviere globală a altor ucigași”

Sursa: Pixabay

Eforturile de combatere a bolilor majore care pot pune viața în pericol pot fi afectate de lupta globală împotriva coronavirusului. Medicii și alte categorii de specialiști implicați în acest domeniu se tem că milioane de oameni ar putea muri, scrie Der Spiegel.

Lumea este preocupată să stăvilească noul coronavirus și impactul său asupra economiilor. Companiile farmaceutice lucrează la turație maximă pentru a dezvolta un vaccin care ar putea pune capăt crizei COVID-19. Nu există nicio îndoială că aceste eforturi sunt necesare, dar accentul mondial pus asupra acestei noi boli infecțioase are ca efect distragerea atenției de la alte boli care pot pune viața în pericol, ca și sifonarea resurselor necesare pentru combaterea lor.

Probabil consecințele vor fi fatale. Experții se tem de milioane de decese în lunile și anii următori, nu ca urmare a coronavirusului, ci din cauza altor boli care sunt de fapt tratabile, în cazul cărora progresele înregistrate de guverne și ONG-uri riscă să fie risipite.

În Marea Britanie, de exemplu, Cancer Research UK estimează că în fiecare săptămână, aproximativ 2.300 de persoane cu simptome de cancer nu mai sunt examinate. În același timp, până la 200.000 de femei, pe săptămână, au încetat să mai beneficieze de controalele cu scop preventiv pentru depistarea cancerului de sân și a celui uterin. Rezultatul: Cancerele ușor de detectat și de tratat devin un risc pentru sănătate. Același lucru este valabil și pentru multe cazuri acute.

Potrivit British Heart Foundation, numărul celor suspectați de atac de cord care au solicitat tratament de urgență la spitale a scăzut cu 50%, în martie. Este dificil de știut care ar putea fi consecințele, dar medicii sunt preocupați de o posibilă creștere a deceselor sau a bolilor secundare grave, în multe părți ale Europei.

Primul criminal: tuberculoza

Între timp, multe alte țări din întreaga lume sunt mult mai grav afectate. Acestea includ națiuni mai sărace, care au petrecut ani întregi în lupta împotriva bolilor infecțioase extrem de contagioase, precum tuberculoza, HIV sau rujeola. Malaria este un alt exemplu. În multe locuri, răspândirea unor astfel de boli a fost în mare parte pusă sub control. Acum, însă, cu atenția concentrată asupra coronavirusului, acestea se extind din nou, fiecare țară se confruntă cu pericole specifice. Privite la nivel global, însă, există asemănări.

În fiecare an, se estimează că 10 milioane de oameni se infectează cu tuberculoza și 1,5 milioane de oameni mor din cauza acesteia. Doar în India, o mie de oameni îi cad victimă în fiecare zi, ceea ce face ca tuberculoza să fie cea mai mortală dintre toate bolile infecțioase.

Un studiu nou al campaniei Stop TB Partnership prevede că, la nivel mondial, vor apărea 6,3 milioane de cazuri suplimentare de tuberculoză și 1,4 milioane de decese,între 2020 și 2025.

„Lupta împotriva tuberculozei este foarte grea. De îndată ce o întrerupi, această boală teribilă revine și se răzbună”, spune Lucica Ditiu, medic român în cadrul Stop TB Partnership. Inițial, organizația spera să eradicheze tuberculoza până în anul 2030.

Acum, acel obiectiv este departe. „Nu vom putea să-l atingem decât dacă vom primi de trei ori sprijinul financiar pe care îl avem acum”. În prezent, campania are la dispoziție aproximativ 5 miliarde de euro pe an.

Preocuparea greșită?

Peste 250.000 de oameni din întreaga lume au murit din cauza COVID-19 până acum, dar ar putea exista milioane de decese suplimentare numai din cauza tuberculozei. Având în vedere acest lucru, Madhukar Pai, șeful programului global de sănătate, McGill, este uimit de cât de multă atenție primește noul virus în comparație cu tuberculoza.

În India, a devenit mai dificil pentru pacienții cu tuberculoză să primească tratament, de la izbucnirea pandemiei de coronavirus, și multe cabinete medicale private au rămas închise în timpul blocajului strict impus în țară. Transportul public încă nu circulă în mare parte a Indiei, ceea ce face imposibil pentru mulți bolnavi din zonele rurale să solicite asistență medicală. Și chiar și cei care reușesc cumva să vadă un medic sunt adesea trimiși acasă. Tuberculoza poate provoca tuse și febră – simptome similare cu cele ale COVID-19. Temându-se de sănătatea personalului și a pacienților, se spune că unele spitale vor îndepărta pacienții cu tuberculoză.

India are un program național de vaccinare pentru a se asigura că copiii sunt inoculați împotriva a mai mult de o duzină de boli diferite, inclusiv poliomielita, rujeola și difteria. Există, de asemenea, așa-numitele vaccinări BCG împotriva tuberculozei. Numai în martie, mai mult de 100.000 de copii nu și-au primit vaccinurile BCG, potrivit „Livemint”, un site de știri indian, care citează date ale Ministerului Sănătății.

Acest lucru este deosebit de periculos, deoarece persoanele cu tuberculoză se confruntă cu un risc mai mare de COVID-19, care afectează și plămânii. Dar vaccinurile împotriva tuberculozei nu sunt singurele care cunosc un recul în prezent.

Lipsa stocurilor de vaccin

Alianța pentru vaccinuri, Gavi, una dintre cele mai importante organizații atunci când vine vorba de finanțarea programelor de vaccinare în țările mai sărace, se luptă să vină cu resursele financiare necesare. A descris efectele crizei coronavirusului ca fiind „devastatoare” și estimează că aproximativ 13,5 milioane de persoane nu au acum vaccinări importante. „COVID-19 nu ar trebui să însemne o reînviere globală a altor ucigași, cum ar fi poliomielita sau rujeola”, spune Seth Berkley, CEO al Gavi Vaccine Alliance.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat, în aprilie, că 117 milioane de copii din întreaga lume nu au putut fi vaccinați împotriva rujeolei. Zeci de țări și-au întrerupt campaniile de vaccinare și au realocat personalul medical pentru a opri răspândirea noului coronavirus. Există, de asemenea, sincope în livrarea dozelor de vaccin. Au fost deja focare izolate ale bolii potențial fatale în Bangladesh, Nepal și Pakistan. „Dacă nu suntem atenți, vom vedea revenirea unei boli care este mult mai contagioasă decât COVID-19”, a declarat pentru DER SPIEGEL economistul Yale, Mushfiq Mobarak.

Cifrele pentru malarie sunt la fel de alarmante. La sfârșitul lunii aprilie, OMS a publicat calcule conform cărora, în Africa, numărul deceselor pricinuite de malarie a s-ar putea dubla în acest an, de la 386.000 de morți la 769.000. Malaria afectează mai ales țările tropicale și subtropicale, boala reprezentând o cauză principală de deces în multe dintre aceste state.

Pe lângă suferințele personale cauzate de malarie, costurile financiare sunt enorme pentru familii, comunități și țări deopotrivă. Costurile directe sunt estimate la aproximativ 12 miliarde de dolari (11,1 miliarde de euro) pe an, conform Centrelor din SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Dar impactul negativ pe care îl poate avea boala asupra creșterii economice este cu atât mai mare.

Întreruperi ale lanțului de aprovizionare

Potrivit OMS, 228 de milioane de oameni din întreaga lume au fost infectați cu boala transmisă de țânțari, numai în 2018. Dintre aceștia, 93% erau în Africa, iar mulți dintre ei sunt copii. Este probabil ca aceste cifre să crească dramatic în 2020.

În ultimele săptămâni, multe țări au început să se confrunte cu întreruperi în lanțul de aprovizionare, cu instrumente anti-malariene importante, cum ar fi plasele de protecție, testele rapide și medicamentele care nu mai ajung până unde sunt necesare din cauza restricțiilor la import și export și ca urmare a reducerii masive a zborurilor.

Experiența acumulată în timpul altor epidemii din Africa este, de asemenea, un motiv de îngrijorare. Izbucnirea Ebola în Guineea, Liberia și Sierra Leone, între 2014 și 2016, de exemplu, a împiedicat lupta împotriva malariei într-o măsură atât de mare, încât a existat un vârf imens al afecțiunilor și deceselor legate de malarie.

O proiecție a Imperial College London a pus această creștere a deceselor la 5.600 doar în Guineea. În comparație cu cei 2.543 de morți cauzați de Ebola în țara respectivă, acesta este un număr uimitor de mare.

Între timp, efectele pandemiei de coronavirus ar putea fi și mai dramatice, iar de această dată întreaga lume va fi afectată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here