Tanczos Barna, împotriva planului UE de protejare a pădurilor: „Sistemul de gospodărire a pădurilor din România e bine reglementat şi sever”

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor Tanczos Barna a semnat, alături de alți 10 miniștri din UE, printre care cei ai Austriei, Ungariei, Poloniei, Franței sau Germaniei, o scrisoare către Frans Timmermans, vicepreședintele Comisiei Europene pentru Acordul Verde European, în care este criticată strategia forestieră planificată a UE. Într-un interviu acordat presei maghiare, Tanczos Barna spune că nu e de acrod cu strategia Comisiei Europene și susține că „sistemul de gospodărire a pădurilor din România e bine reglementat şi sever”, transmite Digi24.

Într-un interviu acordat în presa pro-guvernamentală maghiară, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor Tanczso Barna spune că proiectul Comisiei Europene încalcă dreptul statelor membre UE de a-și decide politicile în domeniul pădurilor și susține că „sistemul de gospodărire a pădurilor din România e bine reglementat şi sever”.

Potrivit ziarului Magyar Nemzet, oficialul român a spus că protejarea pădurilor reprezintă o povară financiară pentru un stat membru deoarece în momentul în care se interzice exploatarea unei păduri sunt îngrădite drepturile proprietarului, iar în aces caz trebuie acordate despăgubiri.

„Atunci când este elaborată o astfel de strategie, trebuie luate în considerare jurisdicţia statelor membre, principiul subsidiarităţii şi chestiunile practice privind diversitatea pădurilor şi exploatarea sustenabilă (…) Nu au avut loc consultări în cadrul Comisiei permanente pentru păduri şi nici cu statele membre ale UE, iar proiectul nu a fost elaborat în comun. Solicităm să dezbatem strategia privind pădurile”, a spus Tánczos Barna.

De asemenea, ministru a semnat o scrisoare comună cu alți miniștri din 11 state membre UE, printre care și Ungaria, care critică strategia UE privind pădurile. Scrisoarea către Timmerman a fost semnată de miniștrii Grupului Visegrád, Austria, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Letonia și România.

„Această pozitie reprezintă întocmai pozitia industriei forestiere si nu este de inteles de ce Romania a semnat aceasta scrisoare, avand in vedere ca in Romania există deja prevederi clare pentru amenajamente silvice si pentru monitorizarea padurilor prin IFN si SUMAL”, transmite ONG-ul de Mediu AgentGreen, care a publicat și conținutul scrisorii.

Articolul integral – AICI.

2 COMENTARII

  1. Ce-ti doresc eu tie, acra Romanie….. ?
    Pai daca tara vecina nu prea are paduri din lipsa totala de relief muntos, de ce Romania ar avea ,asa , din abundenta?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here