Două anchete sunt în derulare după vânarea ursului Arthur, ministrul Mediului, Tanczos Barna, dorind reanalizarea procedurilor de acordare a derogărilor. Un ordin derogatoriu a fost aprobat pe 17 februarie după ce asociația de vânătoare din zona în care Arthur a fost ucis a depus o solicitare de extragere a unui exemplar de urs. Nu este singura însă, alte două au fost respinse.

​„La asociația respectivă s-au depus 3 solicitări, două au fost respinse. (…) Din cele trei dosare, e singurul la care au venit solicitanții cu probe suplimentare”, a spus Tanczos.

Ministrul Mediului a precizat că Garda Națională de Mediu și Garda Forestieră derulează anchete pentru a lămuri ce s-a întâmplat la Covasna, adăugând că nu vrea să se antepronunțe până nu va primi raportul oficial.

„Ceea ce trebuie stabilit foarte clar este dacă s-a respectat legea cu privire la derularea operațiunii de extragere. Trebuie demonstrat fără dubiu dacă ursul recoltat este cel pentru care s-a dat derogarea”, a spus el.

Tanczos Barna a adăugat că după clarificarea situației trebuie reanalizată procedura de acordare a derogărilor.
Cât privește faptul că ursul Arthur era cel mai mare din România, ministrul a comentat: „Nu știu cine poate spune că e cel mai mare din țară, poate are puteri supranaturale. Nu știu dacă a fost cel mai mare sau cel mai mic, dacă îl chema Arthur sau îl chema Ioniță”.

Cel mai mare urs brun din România – Arthur – a fost împușcat într-o arie naturală protejată din județul Covasna, de către prințul austriac Emanuel von und zu Liechtenstein, vânător de trofee, semnalează organizațiile Agent Green și VGT (Austria). Şeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, spune că a fost declanşată o anchetă şi că, probabil, instituţia se va îndrepta către alte organe de cercetare. El afirmă că există suspiciuni de braconaj în acest caz.

Conform unui comunicat de presă transmis miercuri de către cele două organizații, prințul Emanuel von und zu Liechtenstein, rezident în Riegersburg, localitate situată în regiunea austriacă Stiria, și-a fundamentat uciderea celui mai mare urs prin derogarea oferită de Ministerul Mediului din România acordată pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi cauzat pagube anul trecut la unele ferme din Ojdula, județul Covasna.

Cele două organizații spun că, în realitate, prințul nu a omorât ursul problemă, ci un mascul care trăia în adâncul pădurii și care nu venise niciodată în apropierea localităților. Ursul Arthur a fost observat vreme de mai mulți ani de rangerul Agent Green din zona respectivă și era recunoscut ca fiind un exemplar sălbatic și neobișnuit cu prezența omului și sursele de hrană oferite de acesta. Habitatul său era aria protejată Natura 2000 Oituz-Ojdula ROSCI0130.

Arthur avea 17 ani și a fost cel mai mare urs observat în România și probabil cel mai mare care trăia în Uniunea Europeană, spune Gabriel Păun, președintele Agent Green.

Sursa: Hotnews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here