„Terror Air” – După ce a manipulat alegerile, Lukaşenko ia prizonieri şi criticii, şi traficul internţional

Sursa: Pixabay

„Alexander Lukaşenko a făcut un pas care echivalează cu un act de piraterie. Pe 23 mai, dictatorul din Belarus a forțat un avion de pasageri al companiei Ryanair să facă o oprire neprogramată în capitala ţării pentru a-l aresta editorul unui canal de internet, NEXTA, care relatează despre represiunea declanşată după ce (Lukaşenko) a furat alegerile, în august anul trecut”, notează The Economist.

<< Roman Protasevici, în vârstă de 26 de ani, a fost scos din avionul care zbura de la Atena la Vilnius, capitala lituaniană. Invocând faptul că ar fi existat explozivi la bord, autoritățile au forțat aeronava să aterizeze la Minsk în timp ce trecea prin spațiul aerian bielorus, în drumul său către vecina Lituania, trimițând un avion de vânătoare MiG pentru a escorta avionul Ryanair la coborâre. Agenția de știri de stat a raportat ulterior că nu au fost găsiți explozivi și pare sigur că incidentul a fost inventat doar ca o modalitate de arestare a jurnalistului.

NEXTA a fost mult timp un spin în coasta domnului Lukaşenko. Inițial activ pe YouTube și ulterior pe Telegram, o aplicație de telefonie mobilă criptată, site-ul a fost, din 2015, un vehicul pentru criticarea și ironizarea autocratului. Dar popularitatea sa a explodat abia vara trecută. În august, domnul Lukașenko a fost anunțat drept câștigătorul alegerilor în care interzisese participarea mai multor candidați populari. Svetlana Tihanovskaia, soția unuia dintre candidații blocați, a candidat în locul soțului ei, iar majoritatea observatorilor consideră că a câștigat alegerile cu o marjă sănătoasă. Cu toate acestea, rezultatele oficiale i-au dat lui Lukaşenko 80% din voturi, în cea de-a șasea victorie consecutivă la alegeri. Doamna Tihanovskaia a fost ulterior deportată în Lituania, iar acum locuiește în Vilnius.

După ce au izbucnit proteste imense în Minsk și în alte orașe, autoritățile au lansat o campanie de bătăi și arestări care continuă şi în prezent – deși numărul persoanelor care ies în stradă a scăzut de atunci, ca urmare a intimidării. NEXTA și Telegram au jucat un rol crucial în organizarea protestelor și diseminarea videoclipurilor care înfăţişau brutalitatea poliției. La un moment dat, baza de abonați a NEXTA ar fi acoperit o cincime din întreaga populație din Belarus. Domnul Protasevici a fost plasat pe o listă de supraveghere a pentru terorism de către forțele de securitate ale domnului Lukașenko, dar trebuie să se fi considerat în siguranță în exil. Ca presupus terorist, în Belarus el se confruntă acum cu pedeapsa cu moartea.

Reacția mondială a fost ostilă, prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, declarând că „deturnarea unui avion civil este un act de terorism de stat fără precedent, care nu poate rămâne nepedepsit”. Ministrul leton de externe a cerut acțiuni puternice și eficiente, dar nu este clar ce formă ar putea lua acest lucru. NATO a calificat incidentul drept „grav și periculos”.

Belarusul este deja supus sancțiunilor UE pentru brutalitatea cu care a tratat protestatarii; acestea iau forma înghețării activelor și a interdicțiilor de călătorie pentru o listă de 88 de persoane, inclusiv domnul Lukașenko însuși și o serie de entități de stat. America are o listă similară, dar mai scurtă. Este posibil ca acum companiile aeriene să caute să evite spațiul aerian din Belarus, dar acest lucru va crește timpul și costul călătoriei. Dificultatea de a face mult mai mult ţine de faptulo că Rusia, unde Vladimir Putin continuă să-și sprijine tovarăşii autocraţi, poate face cu ușurință sancțiunile economice occidentale să fie ineficiente, aprovizionând Belarusul cu numerar și mărfuri și gestionând exporturile sale limitate. Belarusul este deja un paria, fără prea multe de pierdut.

În ciuda remarcii liderului polonez, există câteva precedente pentru forțarea unui avion să terizeze pentru a aresta o persoană căutată. În 1956, Franța a făcut acest lucru în cazul a 16 lideri naționaliști algerieni, iar Libia, de asemenea, a făcut manevra cu un avion britanic pentru a aresta și a preda câțiva lideri de stat sudanezi. Dar astfel de acțiuni sunt extrem de rare și grave. Avionul Ryanair aproape ajunsese la granița lituaniană când a fost întors și apoi a făcut o călătorie mult mai lungă spre Minsk decât ar fi avut de parcurs până la Vilnius – făcând astfel ridicolă afirmația cum că acțiunea avusese de-a face cu o amenințare cu bomba. >>

Perfecțiune sau pervertire? Cum a ajuns pizza o temă care polarizează. Legătura cu războiul informațional și propaganda

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here