Texas și California: două strategii diferite în atacarea Covid, un rezultat care a surprins așteptările

Sursa: Pixabay

„Dacă criza dezvăluie caracterul, așa cum se spune, atunci ea poate pune în lumină și contrastul. În America, cele două cele mai populate state – California (cel mai mare stat democrat) și Texas (rivalul său republican) – au recurs la abordări izbitor de diferite pentru gestionarea pandemiei”, scrie The Economist, care analizează acum care au fost rezultatele.

<< Cât de bine s-au descurcat este semnificativ pentru sănătatea națiunii, deoarece o cincime dintre americani trăiesc în cele două state. Soarta lor relativă arată, de asemenea, cât de greu este pentru state, care sunt responsabile de răspunsul Americii la covid-19, să găsească compromisurile între blocaje, daune economice și răspândirea virusului – și arată limitele politicii publice atunci când frontierele de stat sunt poroase.

Texas, mereu sceptic față de guvern, a optat pentru o abordare mai relaxată a măsurilor de sănătate publică. Anul trecut, guvernatorul Greg Abbott a întârziat să introduc obligativitatea măștii și a avut de furcă cu orașe și comitatele care doreau reguli mai stricte. Texas a emis o decizie de ședere la domiciliu, dar a fost unul dintre primele state care a purces la redeschidere, făcând acest lucru chiar mai devreme decât sugeraseCasa Albă a lui Donald Trump. Cazurile au crescut.

În Texas, compromisul dintre sănătatea publică și sănătatea economică s-a făcut în mare parte în favoarea intereselor comerciale. Anul trecut, în timpul închiderii, Dan Patrick, histrionicul locotenent-guvernator, a rezumat această filozofie susținând că „există lucruri mai importante decât să trăiești” și spunând că „o mulțime de” bunici sunt dispuși să moară pentru a salva economia. Subliniind viziunea statului asupra afacerilor, pe 1 februarie, dl Abbott și-a folosit discursul despre starea statului pentru a declara cinci „articole de urgență”. Singurul legat de covid-19 nu a avut nimic de-a face cu oprirea deceselor, ci a vizat în schimb să ajute companiile, furnizorii de servicii medicale și persoanele fizice să evite procesele legate de covid.

California, în schimb, și-a asumat un rol mai activist în a răspunsul dat pandemiei, spune Jennifer Tolbert, de la Kaiser Family Foundation, o organizație non-profit. Aceasta reflectă filosofia statului conform căreia intervenția guvernului poate fi o forță definitivă. A fost primul stat care a impus statul la domiciliu, anul trecut, și încă mai are unele dintre cele mai stricte recomandări din țară. Până de curând, statul a interzis chiar și restaurantele în aer liber, deoarece s-a confruntat cu o creștere a numărului de cazuri peste iarnă, ducând la plângeri și procese din partea întreprinderilor. Abia pe 25 ianuarie, guvernatorul Gavin Newsom a anunțat că statul va ridica, din nou, ordinul de a rămâne acasă. Școlile publice au rămas în mare parte închise, în timp ce cele din Texas au fost deschise din toamna anului trecut – prin decret de stat.

În ciuda abordărilor contrastante, rezultatele nu au fost atât de diferite pe cât se așteptase. Texas are o rată a mortalității mai mare, pe persoană – doar Arizona și Carolina de Sud s-au descurcat mai rău, potrivit CDC. Dar decalajul nu este atât de mare pe cât v-ați putea aștepta: Texas a avut 127 de decese la 100.000 de oameni, comparativ cu 104 la 100.000, în California. „Oamenii din California sunt frustrați pentru că simt că se confruntă cu ce e mai rău din ambele lumi”, spune Ken Miller, de la colegiul Claremont McKenna și autorul cărții „Texas vs California”. Au suportat blocaje nesfârșite și totuși decesele sunt în prezent mai mari ca niciodată. Între timp, în Texas, beneficiile economice ale unei abordări mai relaxate sunt greu de discernut. Rata șomajului, în ambele state, este mai mare decât media națională.

Este încă prea devreme pentru a face o autopsie și a afla de ce lucrurile au evoluat astfel. Dar există mai mulți factori care pot ajuta la explicarea diferitelor experiențe ale statelor. În primul rând este vorba de rolul jucat de mai multe mutații infecțioase. Anne Rimoin, profesor de epidemiologie la Ucla School of Public Health, descrie variantele drept „marele factor x”. Ea crede că o tulpină poate fi cauza proteinei spike din sudul Californiei, observată în cazuri din această iarnă, dar este prea devreme pentru a spune acest lucru în mod concludent, deoarece s-au făcut prea puține secvențieri genomice și supraveghere. „Așa cum s-a demonstrat din recenta creștere din California, virusul câștigă adesea, indiferent de ceea ce încerci să faci, ca guvern”, spune Larry Levitt, de la Kaiser Family Foundation.

Un al doilea factor ține de durata blocărilor pe care oamenii le pot tolera înainte ca politica respectivă să devină contraproductivă. Majoritatea experților în sănătate publică cred că Texasul a ieșit prea rapid din blocaj și a plătit prețul cu mii de vieți. Cu toate acestea, California a arătat limitele blocărilor intermitente de lungă durată. Cea mai recentă interdicție, cea de a lua masa în aer liber în timpul iernii, poate că a împins pur și simplu întrunirile private în interior, provocând răspândirea virusului. Jay Bhattacharya, profesor de medicină la Universitatea Stanford, numește blocajele o „politică de sus în jos”, deoarece le-au oferit un avantaj celor bogați, care pot lucra de acasă, în timp ce californienii mai săraci trebuiau să meargă la muncă, riscând astfel să aducă virusul în familiile lor. Acesta este un rezultat ciudat pentru cel mai progresist stat al Americii.

Chiar și domnul Newsom a obosit din cauza pandemiei, luând masa în interior, la French Laundry, unul dintre cele mai scumpe restaurante, în noiembrie, în compania unor cunoscuți, după ce-i îndemnase pe californieni să practice distanțarea socială. Rata de dezaprobare a acțiunii sale a crescut și se confruntă cu o campanie care, dacă va aduna suficiente semnături, va ajunge la vot și l-ar putea costa funcția. Omologul său texan și-a văzut și el ratingul de aprobare scăzând, dar nu se confruntă cu o criză politică.

Un al treilea factor care explică dinamica pandemiei în aceste două state este accesul la asistența medicală. Texas a ales să nu extindă acoperirea asistenței medicale în temeiul Affordable Care Act. Ponderea de adulți și copii neasigurați (18%) este cea mai mare din țară și de două ori peste media națională (în California, cifra este de 8%). Lipsa asistenței medicale este probabil un motiv pentru care decesele texane pe cap de locuitor au fost mai mari, deși locuitorii săi sunt mai răsfirați. „Întrucât plasa de siguranță este atât de limitată, unii oameni caută ajutor și nu-l primesc, iar alții nu caută deloc ajutor”, spune Lina Hidalgo, judecătoare în comitatul Harris, din Texas. „Un număr incredibil de mare de oameni mor acasă.”

Pandemia a dezvăluit neajunsurile ambelor state. Texas a oferit mereu puține beneficii pentru cei care trec prin vremuri grele. California își propune să ofere mai mult ajutor celor nevoiași, dar nu a reușit să-și îndeplinească promisiunile. Incapacitatea statului de a redeschide școlile publice – ceea ce ar duce la o ruptură cu puternicele sindicate ale profesorilor – a pus pe umerii celor mai nevoiașe familii sarcini suplimentare. Administrarea indemnizațiilor de șomaj în California a fost, de asemenea, un dezastru, care a dus la întârzierea verificărilor privind persoanelor nevoiașe și efectuarea de plăți necorespunzătoare către cei ce au comis fraude, inclusiv unii aflați în închisoare. Un audit de stat arată că revendicările frauduloase ar putea atinge până la 30 de miliarde de dolari sau 20.000 de dolari pentru fiecare șomer californian.

Vaccinarea locuitorilor va fi următorul test. Statele care se descurcă cel mai bine în acest moment, cum ar fi Virginia de Vest, tind să fie mai mici. În Texas, debutul campaniei a fost inițial mai rapid. A fost extinsă devreme eligibilitatea pentru vaccinare dincolo de lucrătorii din domeniul sănătății la toți cei peste 65 de ani, ceea ce a contribuit la accelerarea procesului. Dar lipsa unui sistem de rezervare centralizat a dus la dublarea multor programări. Într-un centru de vaccinare din Dallas, vizitat corespondentul dvs., sunt vaccinate 500 de persoane pe zi, dar există 100 de neprezentări, dintre care mulți sunt suspectați că s-au programat în altă parte și au uitat să anuleze. În schimb, California s-a concentrat mai întâi asupra lucrătorilor din domeniul sănătății și apoi asupra celor de peste 75 de ani. După un început lent și haotic, California a intrat în ritm. În ultima săptămână, California a administrat în jur de 4 doze la 1000 de persoane, în fiecare zi, comparativ cu 2,8 în Texas.

Acei californieni și texani care speră ca guvernul federal să intervină și să remedieze problemele cu vaccinările par să fie dezamăgiți. „Am crezut că vor aduce armata și Garda Națională. Acum ne dăm seama că au lăsat în întregime operațiunea la nivelul statelor, dar nu pare că statele au înțeles complexitatea pe care o implică”, spune Peter Hotez, de la Baylor College of Medicine. După ce în ultimul an s-au confundat cu politici opuse și rezultate destul de similare, cele mai mari două state americane trebuie să-și găsească din nou drumul înapoi spre normalitate. >>

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here