Tezaur unicat descoperit cu detectorul de metale în Prahova

Un tezaur unicat în România a fost descoperit în zona de sud a judeţului Prahova de către un pasionat de istorie, a anunțat, luni, şeful Biroului arheologie din cadrul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, dr. Bogdan Ciupercă.

Tezaurul conține podoabe şi monede bizantine puse în circulaţie de împăratul bizantin Nichifor III Botaneiates, în anii 1078-1081.

Cristian Cojanu, cel care a făcut descoperirea în primăvara acestui an, cu ajutorul unui detector de metale, a predat piesele Direcţiei Judeţene pentru Cultură Prahova.

Tezaurul este format din 35 de monede, 4 cercei din aur şi un cercel din argint, toate datând din secolul al XI-lea, potrivit muzeografilor prahoveni.

„Tezaurul ilustrează relaţiile populaţiei şi a structurilor de putere de la nordul Dunării cu Imperiul Bizantin. Literatura de specialitate nu cunoaşte în România nici un tezaur similar care să conţină piese de podoabă şi un grup compact de monede din electrum din acelaşi tip puse în circulaţie de împăratul bizantin Nichifor III Botaneiates în anii 1078-1081. Tezaurul poate fi pus în legătură cu revolta oraşelor din thema Paradunavon sau Paristrion (1072-1091) şi ar fi putut aparţine unui mercenar peceneg din armata bizantină. Pentru o perioadă în care documentele scrise sunt rare, tezaurul descoperit se constituie într-o sursă importantă de reconstituire a istoriei zonei cuprinsă între Dunăre şi Munţii Carpaţi la sfârşitul secolului al XI-lea”, potrivit unui comunicat al Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, citat de Adevărul.

Muzeografii urmează să efectueze un diagnostic arheologic pentru a stabili contextul respectivei descoperiri.

Piesele descoperite de pasionatul de istorie cu detectorul de metale vor fi incluse în patrimoniul cultural naţional, iar cel care le-a găsit va fi recompensat cu o sumă reprezentând 45% din evaluarea finală a tezaurului.

1 COMENTARIU

  1. Bă grigore, unde este boul de rareș bogdan cu rahatul pensiilor speciale și al salariilor nesimtite??…despre asta sa vorbești ba boule, nu despre prostii!!..cat primesti ba boule de la guvernul meu să bati apa în piuă??.
    Nu vă e rusine nenorociților!!. câți argintii primiți pentru valul 4 !!..

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here