Un nou val de infecții cuprinde cu repeziciune tot mai multe țări din Asia de Sud și de Sud-Est, pe măsură ce India se afundă în catastrofa provocată de coronavirus. Unele dintre țările afectate se confruntă cu cele mai rele situații de la începutul pandemiei, relatează CNN.

OMS a anunțat miercuri că în India se înregistrează aproape jumătate din numărul total de noi îmbolnăviri și un sfert din decesele raportate în decurs de o săptămână la nivel mondial, notează Digi24.

Însă cazurile au crescut accelerat și în țările din jurul Indiei, începând cu Nepal, în nord, până în Sri Lanka și Maldive, în sud.

Iar acum deja nu mai este vorba doar de vecinii Indiei. Boala se răspândește și mai departe în Asia de Sud-Est, cazurile crescând semnificativ în Thailanda, Cambodgia și Indonezia, unde este o presiune enormă pe sistemul medical. Unele dintre aceste țări deja au cerut asistență internațională. 

OMS spune că în Asia de Sud-Est au fost raportate în decurs de o săptămână 2,7 milioane de cazuri noi și 25.000 de decese, ceea ce reprezintă o creștere de 19 la sută, respectiv 48 la sută în raport cu săptămâna precedentă. 

Sri Lanka. Anul Nou cu relaxări premature

Sri Lanka a început să înregistreze o creștere a numărului de cazuri de pe la mijlocul lunii aprilie, iar infecțiile au depășit în scurt timp vârful înregistrat în februarie, în precedentul val al pandemiei. Sâmbătă, au fost 1.896 de cazuri noi, adică de cinci ori mai multe decât la începutul lunii aprilie.

Ministrul sănătății din această țară spune că aglomerațiile prilejuite de Noul An – pe care insula-stat îl marchează la 13 și 14 aprilie – au provocat noul val pandemic, în condițiile în care oamenii au ieșit în număr mare afară, pe străzi, ca să celebreze și să facă cumpărături. Înainte de acest eveniment, autoritățile erau încrezătoare că au pandemia sub control și chiar i-au încurajat pe oameni să petreacă, dar ținând seama de recomandările sanitare din pandemie.

La scurt timp după aceea au început să crească infecțiile. La 27 aprilie, Sri Lanka înregistra 1.111 cazuri noi, fiind pentru prima dată de la începutul pandemiei când trecea de pragul de 1.000 de cazuri noi în 24 de ore.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here