Tragedie la Spitalul din Piatra Neamț. Guvernul a decis verificarea tuturor secțiilor ATI din țară. Primele nereguli scoase la iveală de incendiu

Foto: INQUAM/Flavius Corfu

Şapte bărbaţi şi trei femei cu vârste cuprinse între 67 şi 86 de ani care se aflau în stare critică şi primeau îngrijiri în secţia ATI şi-au pierdut viaţa în incendiul de sâmbătă seară, de la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ.

Incendiul a izbucnit la etajul doi, însă flăcările s-au extins rapid. Pompierii a ajuns în cinci minute de la apel, au reușit să intervină atât din interior, cât și din exterior, dar violența focului, ca și starea de imobilitate a celor expuși, fiind vorba de o secție ATI, a dus la un bilanț care amintește de alte două momente negre: incendiul de la Maternitatea Giuleși, din 2010, și tragedia din clubul Colectiv, de acum cinci ani.

Conducerea SJU Piatra Neamţ a anunțat, în primă fază, că s-au luat toate măsurile pentru a asigura o continuitate în salvarea vieţilor pacienţilor care necesită ventilaţie mecanică. La Guvern a fost programată o ședință, în prima parte a dimineții, axată pe situația gravă de la Piatra Neamț.

Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ are autorizaţie de securitate la incendiu obţinută la momentul construirii, adică înainte de 1990, potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ, transmite Digi24.

Apar însă câteva nuanțe: „Etajul 4 şi etajul 5 al spitalului, ca urmare a unor modificări făcute pentru modernizarea celor două etaje de la Neonatologie şi Cardiologie, au solicitat şi obţinut autorizaţii de securitate la incendiu. Spitalul este construit înainte de anii ’90 şi s-a suspus legislaţiei în vigoare la acel moment. Etajele 4 şi 5 au necesitat obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu pentru că au fost făcute modificări ca urmare a modernizării secţiilor de care am amintit”, a declarat Irina Popa, purtătoarea de cuvânt a ISU Neamț, potrivit Mediafax.

Urmează controale

Premierul Ludovic Orban a decis, la întâlnirea de lucru de duminică, la Palatul Victoria, cu Nelu Tătaru, Raed Arafat, şeful IGSU Dan Paul Iamandi şi directorul Inspecţiei Sanitare de Stat Mioara Comana, ca echipe mixte ale DSP şi IGSU să înceapă de luni controale, transmite News.ro.

Va fi vorba, potrivit deciziei Guvernului, de verificări „în toate secţiile de terapie intensivă de la nivel naţional” și „verificarea instalaţiilor şi a condiţiilor de punere în funcţiune a aparaturii medicale”.

Primele indicii

Prefectul judeţulu Neamţ, George Lazăr, a declarat, la Digi 24, că prima greșeală care se evidențează este mutarea secției ATI de la etajul 3 la etajul 2, fără vreo aprobare din partea Direcţiei de Sănătate Publică. „Secţia care a ars a fost mutată de la etajul 3 la etajul 2, fără să existe nici măcar notificare la DSP. Cu toate că era o modificare a structurii, nu s-a făcut adresa la DSP, era obligatoriu ca spitalul să facă acest lucru”, a declarat prefectul de Neamţ, George Lazăr, citat de News.ro. 

„La etajul 2 s-au făcut în ultimele zile lucrări în regie proprie pentru a mari capacitatea secţiei de ATI, care până acum funcţiona la un etaj mai sus. E doar o teorie, o supoziţie, încă nu a fost confirmată, că această mutare nu a respectat cadrul legal şi nu au fost verificări din partea celor care aveau competenţă şi răspundeau tehnic pentru această modificare. Specialiştii de la ISU, parchetul, poliţiştii, criminalistii trebuie să stabilească date concrete în urmă anchetei. Acum sunt nişte date care se desprind din discuţiile avute cu cadrele medicale şi cei de la ISU. A fost un fel de „hei-rup” de a muta secţia de la etajul 3 la etajul 2, efectuând lucrări pe cont propriu. Spitalul a greşit că a făcut lucrările fără aprobare”, a conchis prefectul, la Digi 24.

Medicul infecționist Adrian Marinescu, de la Institutul Matei Balș, mai introduce o variabilă în ecuația incendiului de la Piatra Neamț. Potrivit lui Marinescu, pe fondul pandemiei de Sars-Cov-2, situația s-a complicat în secțiile de Terapie Intensivă întrucât aparatura funcționează la capacitate maximă și nici nu este calibrată pentru debite atât de mari.

Liderul județea al PSD și totodată președinte al CJ Neamț, Ionel Arsenie, a declarat că „problema privind autorizaţia de la ISU o au toate spitalele din România”.

Una dintre presiunile puse de contextul Covid-19

„Când vorbim de secţiile de terapie intensivă care se ocupă de pacienţii cu infecţii Sars Cov 2, lucrurile sunt mai mult decât complicate. Se lucrează la capacitate maximă, medicii tratează pacienţi cu forme critice, cu o evoluţie imprevizibilă. Trebuie să fie îmbrăcaţi în costume speciale, stau intervale lungi de timp îmbrăcaţi în acest fel, este foarte complicată situaţia. Sunt câteva săptămâni bune, asta nu înseamnă că la începutul pandemiei nu erau pacienţi”, spune dr. Adrian Marinescu, de la Institutul Matei Balș, citat de Digi24 și Mediafx.

„Ce se întâmplă în ultimele săptămâni însă e mai mult de atât. Am ajuns în punctul în care să nu existe un loc liber zile în şir e clar că e o situaţie complicată şi nu numai la Matei Balş, asta se întâmplă cu toate terapiile intensive care se ocupă de Covid 19. Întotdeauna au fost şi înainte de pandemie de terapie intensivă erau folosite aceste instalaţii de oxigen. Era clar că orice sursă de flacără avea un risc foarte mare de explozie. De asemenea suprasolicitarea în condiţii de pandemie pentru aceste instalaţii de oxigen apare foarte frecvent. Ele nu au fost calibrate pentru debite atât de mari, iar în infecţia cu SARS-CoV-2 pacientul are un necesar foarte mare de oxigen”, a mai arătat Adrian Marinescu.

Cum se procedează la Institutul Matei Balș

Supravegherea însă trebuie să fie permanentă și vigilentă, indiferent de dificultățile pe care le ridică pandemia sau, ma bine zis, tocmai din cauza lor. Adrian Marinescu a explicat, în continuare, cum decurg lucrurile pe acest teren, dând ca exemplu situația de la Institutul Matei Balș: „Din păcate cei mai mulţi pacienţi internaţi sunt cu forme severe şi au nevoie de oxigen. Există soluţii, aceste instalaţii trebuie supravegheate în permanenţă, trebuie urmărite din punct de vedere tehnic, trebuie calibrate în aşa fel încât să nu funcţioneze la o capacitate maximă. Asta înseamnă că de multe ori trebuie făcute şi intervenţii astfel încât să se potrivească pentru necesarul din pandemie. Noi la institutul Matei Balş asta am făcut. Există şi o firmă care se ocupă de asta, dar şi institutul monitorizează aceste lucruri la intervale clare de timp. Exista o acreditare care presupune printre alte puncte şi acest aspect, deci lucrurile sunt atent monitorizate pentru că instalaţiile de oxigen reprezintă un risc mare de a duce la o explozie, lucrul acesta este bine ştiut”.

BREAKING NEWS, în presa străină

Tragedia de la Spitalul din Piatra Neamț a fost reflectată și depresa internațională din Europa și de peste Ocean.

Televiziunea britanică Sky News a intrat chiar în regim de breaking news.

Este menționat cazul medicului-erou, Ioan Cătălin Denciu, care și-a riscat viața încercând să-și salveze pacienții înghițiți de flăcări. Între timp, bărbatul, care a suferit arsuri grave, a fost transportat la Bruxelles pentru îngrijiri complexe.

Unele articole din presa străină fac referire și la problemele mai vechi de management de la această unitate, unde noul manager a fost numit pe funcție acum câteva săptămâni, după ce predecesorul părăsise postul din cauza unul scandal de presă. Mass-media arătase la vremea respectiv cum numeroși pacienți suspecți de Covid-19 au fost consultați în aer liber, în frig.

Eugen Iancu: „Ce ați fpcut 5 ani?”

Eugen Iancu, tatăl tânărului Alexandru Iancu (22 de ani), care a murit în spitalul Sf. Ioan din Capitală la trei săptămâni după incendiul de la clubul Colectiv din 30 octombrie 2015, din cauza infecţiilor nosocomiale, întreabă pe Facebook ”Ce aţi făcut 5 ani?”, după ce un incendiu izbucnit sâmbătă la Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ s-a soldat cu moartea a zece pacienţi, transmite News.ro.

”De 5 ani le spun politicienilor şi medicilor că trebuie să schimbe sistemul medical. Le spun că de Colectiv nu vor scăpa nici peste 20 de ani. Iar ei, fie miniştri sau secretari de stat, manageri de spital sau profesori şefi de secţie, se uită la mine ca la un om cu o traumă care va dispărea in uitare, undeva. Au trecut 5 ani şi povestea se repetă, Colectiv este din nou cu noi. De ce se întâmplă asta? Simplu, pentru că toţi cred că la Colectiv a fost o întâmplare nefericită. Nu domnilor, Colectiv a fost rezultatul nepăsării, corupţiei, lipsei de asumare, lipsei de exerciţiu, lipsei prevenţiei, hoţiei, ticăloşiei voastre. Nu aţi schimbat nimic si iată, focul loveşte din nou, moartea îşi ia din nou tributul. Pe voi cine vă ia?”, a scris Eugen Iancu pe Facebook.

Într-o postare anterioarp, el întreabă ”Ce aţi făcut 5 ani?”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here