Trei polițiști au ajuns buni de plată doar pentru că și-au făcut meseria. „O vorbă spune că orice faptă bună nu rămâne nepedepsită”

Reprezentanţii Sindicatului Poliţiştilor Europeni Europol au relatat un caz absurd în care colegi de-ai lor de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate Cluj au avut de suferit pentru că şi-au îndeplinit misiunea, relatează Adevărul.

Trei poliţişti de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate Cluj trebuie să achite cheltuielile pentru reparaţia maşinii unui cetăţean cercetat pentru proxenetism. Cei trei au avut ca sarcină de servici sechestrarea şi sigilarea maşinii, în urma deciziei procurorului de caz.  

„O vorbă spune că orice faptă bună nu rămâne nepedepsită. Poliţiştii care îşi fac treaba sunt traşi la răspundere pentru  «faptele» lor, iar instituţia din care fac parte, pe linie ascendentă IPJ-IGPR-MAI, practic se dezice de situaţiile în care tocmai ea e răspunzătoare.

În concret, colegii noştri din cadrul BCCO Cluj-Napoca au pus sechestru în anul 2014 pe o maşină marca Mercedes a unui cetăţean cercetat pentru proxenetism, care până în 2017 a stat în curtea BCCO, sub cerul gol şi  a ajuns să se degradeze. În cadrul procesului intentat, MAI şi  IGPR s-au spălat pe mâini de orice răspundere, spunând că cei trei dintre colegii noştri s-au ocupat de sigilarea maşinii”, susţin reprezentanţii SIndicatului.   

Potrivit sursei citate, între timp, acuzaţiile de iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat făcute împotriva persoanei au fost clasate, pe motiv că fapta nu există. Atunci dosarul de proxenetism a ajuns la Parchetul de pe lângă Judecătoria Dej, iar  la începutul anului 2018 s-a dispus clasarea cauzei pe motiv că fapta nu este prevăzută de legea penală.  

Deşi pe parcursul cercetărilor proprietarul  a încercat să îşi recupereze maşina şi  a contestat măsura dispusă prin ordonanţa procurorului, cererea acestuia a fost respinsă. Ulterior acesta a cerut ca maşina să fie ţinută într-un loc ferit de ploaie, zăpadă sau alte intemperii ori să i se permită să pună o prelată de protecţie peste ea, însă nu i s-a acceptat niciuna dintre variante.  

„Abia în luna februarie 2017, BCCO  i-a înapoiat maşina, dar aceasta nu mai a mai pornit, lucru pentru care  proprietarul maşinii a plătit aproximativ 11.000 lei pe reparaţii. Acesta  a dat în judecată MAI şi IGPR în anul 2019, cât şi pe cei 3 colegi ai noştri Doru, Mirela şi Radu, care au sigilat maşina, solicitând instanţei atragerea răspunderii civile delictuale. Conform cererii de chemare în judecată  «Fapta ilicită constă în încălcarea Normelor specifice privind organizarea şi funcţionarea camerelor de corpuri delicte în care se păstrează autovehiculele ridicate în condiţiile în care aceştia au abandonat în mod efectiv autoturismul în parcarea BCCO Cluj-Napoca fără să fi fost desemnată vreo persoană care să aibă atribuţii referitoare la păstrare ori la luarea măsurilor de conservare».  

Colegii noştri au susţinut în mod ferm că nu au atribuţii de pază a bunurilor sechestrate, ori de depozitare a lor, ei fiind lucrători de poliţie judiciară şi doar au aplicat măsura sechestrului asupra autoturismului, în baza ordonanţei procurorului, însă în ordonanţa dispusă de procuror nu s-a menţionat modalitatea concretă de aducere la îndeplinire a sechestrului instituit asupra autovehiculului”, au mai relatat reprezentanţii Europol.

Potrivit spuselor lor, Ministerul Afacerilor Interne i-a lăsat singuri pe cei trei poliţişti să răspundă pentru situaţia automobilului şi să plătească daunele.

Articolul integral – AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here