Triaj epidemiologic pentru elevii care revin în școli. Ministrul Sănătății le recomandă părinților să țină acasă copiii dacă au ”orice fel de simptom”

Elevii care se vor întoarce la școală din 8 februarie vor trece în mod obligatoriu printr-un triaj epidemiologic făcut de medicul școlar, iar acolo unde nu acesta există, se va apela la părinți și la asistenții comunitari, a anunțat secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andreea Moldovan, în cadrul unei conferințe de presă.

Medicul Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a vorbit, miercuri, într-o conferință de presă, despre faptul că odată cu începerea școlii, triajul epidemiologic este extrem de important și va trebui făcut în fiecare școală din România, potrivit Digi24.ro

Triajul îl va face asistentul medical pentru că această măsură de triaj epidemiologic este recomandată și în prezent, a fost recomandată și înaintea pandemiei COVID în școli, dar ne bazăm în primul rând pe sprijinul părinților care nu trebuie să trimită un copil cu simptomatologie respiratorie sau digestivă la școală”, a explicat secretarul de stat în cadrul conferinței. 

Întrebată ce se va întâmpla acolo unde nu există medic școlar, dr. Moldovan a spus că „se adaptează triajul în funcție de personalul pe care îl au la dispoziție”.

În situația în care nu există nici medic și nici asistent medical școlar, secretarul de stat susține că se va apela la părinți și la asistenții comunitari. Astfel de situații sunt întâlnite cel mai des în școlile din mediul rural. 

Avem filtrul profesorilor, filtrul părinților, de asemenea avem filtrul asistenților comunitari care au pregătire medicală și care se pot implica inclusiv în activitatea de testare”, a mai spus Andreea Moldovan.

Ministrul Sănătății: Dacă aveți copilul cu orice fel de simptom, țineți-l acasă, nu îl trimiteți la școală

Ministrul Sănătății a punctat, de asemenea, că părinții care constată că ai lor copii au orice fel de simptom nu ar trebui să-i trimită la școală. 

Dacă aveți copilul cu orice fel de simptom, țineți-l acasă, nu îl trimiteți la școală. Poate să îi facă rău lui și poate să facă rău multor altora, nu doar copilor, ci și celor de acasă. E important. Dacă are orice fel de simptom, lăsați-l să stea acasă”, le-a recomandat Voiculescu părinților.

Din 8 februarie, școlile ar urma să se redeschidă, iar elevii să revină în bănci, ținându-se cont de cele trei scenarii prestabilite. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here