UE câştigă teren în campania de vaccinare anti-Covid, dar ritmul nu e uniform. Efectele demonizării AstraZeneca, inclusiv în România

Sursa: Pixabay

Uniunea Europeană a avut un start prost în campania de vaccinare anti-Covid, dar decalajul dintre blocul comunitar şi campioni precum SUA şi Marea Britanie se reduce. O analiză The Economist privind perspectivele europenilor, dar şi cauzele care au făcut ca unele zone din UE să cunoască un succes mai mare decât altele.

<< Ploile de primăvară şi cina luată afară sunt o combinație lipicioasă. Terasele aglomerate ale cafenelelor din Paris și nu numai sugerează că, după luni de gătit acasă, mulți europeni sunt gata să suporte un pic de disconfort pentru a ieși din bucătărie. Deocamdată, în mare parte din UE, este permisă numai servirea în aer liber, uneori asociat cu oră fixă de intrat în casă. Perspectiva revenirii la normalitate, în lunile următoare, trebuie să fie suficientă pentru a încălzi spiritele meselor în timpul exploziei de nori.

Poate fi unor supărător pentru cei ce se înghesuie sub copertine improvizate să se gândească la americanii și britanicii care zilele astea petrec înăuntru. Faptul că Europa continentală este în urmă cu câteva săptămâni la capitolul redeschidere restaurante (și, în general, a economiei) are în mare măsură de-a face cu startul prost al vaccinării. Acum, campania a câștigat viteză. Normalitatea este la orizont. Punctele fierbinți turistice cred că pot evita o revenire a verii dificile din 2020; economiștii sunt ocupați cu actualizarea prognozelor de creștere. Dar nu pretutindeni se simte încă beneficiile vaccinurilor.

Cetățenii UE sunt încă mult mai puțin protejați decât omologii lor americani și britanici. Doar 47% dintre adulți au primit prima doză, comparativ cu 67% în America și 75% în Marea Britanie. (Cifrele pentru a doua sunt de 22%, 54% și 49%.) Lipsa dozelor, la începutul anului, a însemnat că ritmul de vaccinare al UE a fost de aproximativ șase săptămâni în spatele celui din America și de zece săptămâni în spatele celui din Marea Britanie. În cele din urmă, totuși, blocajele de aprovizionare din Europa s-au relaxat.

Creșterea constantă a vaccinărilor în UE, asociată cu o scădere în America, înseamnă că cele două vor converge suficient de curând. Europa dorește ca 70% din populația sa adultă să fie complet vaccinată până în vară, în timp ce America și-a stabilit un obiectiv de 64% până pe 4 iulie. Câteva lucruri trebuie să meargă corect pentru ca Europa să își atingă obiectivul, dar perspectiva de a depăși America în a doua jumătate a anului nu este deloc exagerată.

Creșterea numărului de vaccinări este o veste bună pentru meseni – și pentru Comisia Europeană. Anul trecut, brațul executiv al UE la Bruxelles a fost pus în grabă să se ocupe cu achiziționarea de vaccinuri pentru cei 445 de milioane de cetățeni ai blocului. Achizițiile sale au ajuns mai încet decât cele din America și Marea Britanie, care asiguraseră accesul rapid la doze, ajutând la finanțarea dezvoltării vaccinurilor și semnând contracte timpurii cu firmele de medicamente.

Vaccinarea a fost încetinită în special de deficiențele din livrările făcute de AstraZeneca, furnizorul unui vaccin ieftin. Parțial, ca rezultat, la apogeul crizei, Europa a introdus controale la export pentru a redirecționa aprovizionarea către proprii cetățeni. Acest lucru s-a confruntat cu dorința sa de a fi văzută ca o economie deschisă, care ajută lumea să facă față pandemiei. Dar eforturile depuse de eurocrați pentru a obține mai multe doze au dat roade. Europa primește acum la fel de mult vaccin per locuitor ca America. Thierry Breton, comisarul european responsabil cu livrările cu turbocompresor, spune că UE va putea să facă doze de 3 miliarde de vaccinuri pe an până la sfârșitul anului 2021.

Mai multe doze, mai multe locuri de muncă

Planul comun de achiziții publice a fost menit să se asigure că toți cetățenii UE au fost vaccinați cu aproximativ aceeași viteză. Dacă fiecare țară europeană ar fi mers singură ar fi rezultat în unele locuri cu rate de vaccinare mult mai mari decât altele. Acest lucru ar submina unitatea Europei în fața unei crize și ar face imposibile granițele deschise, de la bunuri până la turiști.

Cu toate acestea, la câteva luni după vaccinare, cifra generală a UE maschează o serie îngrijorătoare de rezultate. Malta, statul membru cu cea mai mică populație, este aproape de nivelurile de inoculare israeliene (compioana lumii). La celălalt capăt al scalei, Bulgaria rămâne foarte în urmă. Cel mai sărac stat membru a făcut 24 de injecţii la fiecare 100 de adulți, o treime din media UE. Majoritatea celor întârziați se află în estul mai sărac al blocului.

Faptul de a vaccina cetățenii UE în acelaşi ritm depindea de două ipoteze. Prima: că fiecare țară va primi același număr de doze în raport cu populația. A doua: că guvernele naționale se vor dovedi aproximativ la fel de abile la convertirea dozelor administrate în braţe injectate. Niciuna nu este adevărată.

În ceea ce priveşte livrările, unele țări au fost nevoite să se descurce cu mai puține vaccinuri decât vecinii lor. Schema UE funcționează oferind țărilor o opțiune de a cumpăra un număr stabilit de doze de diferite vaccinuri aprobate. Anul trecut, multe țări mai sărace au plătit pentru mai mult AstraZeneca, care era mai ieftin și mai ușor de folosit. În schimb, serurile Pfizer-BioNTech și Moderna au fost adesea favorizate de țările mai bogate. (Ungaria, al cărui prim-ministru, Viktor Orban, dorește întotdeauna să înţepe UE, a primit  seruri chinezești și rusești care nu sunt aprobate la nivel european). Deci deficitul de AstraZeneca i-a afectat pe unii membri, precum Bulgaria, mai mult decât pe alții. UE a încercat să remedieze acest lucru, în special acceptând să trimită o parte din dozele sale de Pfizer de rezervă în țările cele mai defavorizate.

Pentru a înrăutăți lucrurile, nu toată lumea este interesată de serul AstraZeneca. Relatările privind cheagurile de sânge rare, dar potențial fatale, i-au limitat utilizarea în unele țări din UE. Chiar dacă Marea Britanie a administrat serul la milioane de oameni, America nu l-a aprobat încă. Iar Europa nu a reușit în mod evident să mai comande, în parte, deoarece relațiile cu compania s-au înrăutățit.

Ca urmare, există stocuri în creștere de doze AstraZeneca în frigiderele UE. Doar trei sferturi din cele 54 milioane de doze au fost administrate, comparativ cu 95% din serul Pfizer. România a folosit abia o treime din stocurile sale de AstraZeneca; Bulgaria – mai puțin de jumătate. O parte din motivul pentru care Franța a rămas în urma Germaniei în ceea ce privește rata de vaccinare se datorează celor 3 milioane de doze neutilizate din serul AstraZeneca.

Şi alți factori au împiedicat vaccinarea, în special în unele țări din Europa de Est. Mulți dintre cetățenii lor locuiesc în părți mai bogate ale UE și este posibil să fi fost vaccinaţi acolo, înclinând balanţa națională în țările lor de origine. Minoritățile, de exemplu romii din România sau Ungaria, par mai greu de atins. Adesea, sistemele de sănătate se chinuiau şi înainte de pandemie. A existat o mulțime de dezinformări cu privire la siguranța vaccinării. Și, prea des, vechea incompetență administrativă a încetinit lucrurile.

Din fericire, scepticismul vaccinal pare să fie mai puțin frecvent decât se temea lumea odată. Europenii s-au prezentat pentru a fi vaccinaţi la rate mai mari decât sugeraseră sondajele de opinie. Acestea fiind spuse, proporția de europeni care au fost vaccinați atinge acum nivelul la care ritmul injecțiilor a început să încetinească în America.

Europa încearcă să-și vadă startul lent ca pe un semn de virtute. Permițând mai multe exporturi de vaccinuri, spre deosebire de America, a avut grijă de unii oameni din țările mai sărace. Dar s-a confruntat cu critici puternice pentru rezistența opusă la o campanie condusă de americani pentru a relaxa regulile de proprietate intelectuală în jurul vaccinurilor. O comandă uimitoare pentru alte doze de 900 de milioane până la 1,8 miliarde de doze din serul Pfizer-BioNTech, semnată luna trecută, sugerează că UE va avea multe de oferit în următorii ani.

Cazurile de Covid-19 au căzut în UE, așa cum s-a întâmplat şi anul trecut, pe vremea asta. Acest lucru se datorează probabil unui amestec de vreme mai caldă și vaccinuri, deși UE urmărește răspândirea în Marea Britanie a unei noi variante îngrijorătoare, observată pentru prima dată în India. Se înființează un sistem de „pașapoarte covid” care să permită oamenilor să călătorească peste granițele europene dacă au fost testați sau injectaţi. După o cină umedă, poate că perspectiva unei plaje însorite va duce oamenii spre centrul de vaccinare. >>

Noua geopolitică a afacerilor globale. Cum s-a ajuns aici și care sunt implicațiile

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here