Un an dezastruos pentru democrație. Pandemia a provocat o cădere fără precedent a libertăților democratice

Sursa: Pixabay

<< Democrația globală și-a continuat declinul în 2020, conform celei mai recente ediții a Indexului democrației al The Economist Intelligence Unit. Sondajul anual, care evaluează starea democrației din 167 de țări pe baza a cinci criterii – procesul electoral și pluralismul, funcționarea guvernului, participarea politică, cultura politică democratică și libertățile civile – constată că doar 8,4% din populația lumii trăiește într-o democrație deplină, în timp ce mai mult de o treime trăiesc sub conducere autoritară. Scorul global de 5,37 din 10 este cel mai mic înregistrat de când a fost stabilit indicatorul, în 2006.

Blocările impuse de guverne și alte măsuri de ținere sub control a pandemiei au dus la o revocare imensă a libertăților civile în 2020, cu retrogradări în majoritatea țărilor. Confruntați cu o nouă boală mortală la care oamenii nu au imunitate naturală, majoritatea oamenilor au ajuns la concluzia că prevenirea unei pierderi catastrofale de vieți justifică o pierdere temporară a libertății. Clasamentul a penalizat țările care au retras libertățile civile, nu au reușit să permită controlul adecvat al puterilor de urgență sau au refuzat libertatea de exprimare – indiferent dacă a existat sprijin public pentru măsurile guvernamentale. De exemplu, în Franța, blocările severe și blocajele naționale au dus la o scădere mică, dar semnificativă a scorului său general, iar țara a intrat în categoria „democrație defectuoasă”.

Pandemia nu a oprit creșterea nivelului de angajament politic. Participarea la alegerile prezidențiale americane din noiembrie a fost cea mai mare din ultimii 120 de ani, iar țara a înregistrat cel mai bun scor de participare politică de la apariția indicelui. Dar încrederea publicului în procesul democratic a fost afectată de refuzul lui Donald Trump și al multora dintre susținătorii săi de a accepta rezultatul alegerilor, iar Statele Unite rămân în categoria „democrației defectuoase”.

Vedeta, atât din punt de vedere al modificării scorului, cât și al rangului, este Taiwanul. Această țară a trecut la stadiul de „democrație deplină”, după ce a urcat 20 de locuri în clasamentul global, de la 31 la 11. Taiwan a participat la urne în ianuarie 2020 și o participare puternică la vot, inclusiv în rândul tinerilor, a demonstrat rezistența democrației sale.

legerile nu conduc întotdeauna la progres democratic. Deși Mali a organizat alegeri parlamentare în martie 2020, care au fost în general libere și corecte, rezultatele au fost anulate atunci când țara a suferit o lovitură de stat, în august, de către militarii nemulțumiți de lipsa progresului împotriva insurgenților jihadiști. Căderea de 11 locuri pe care a avut-o Mali este tipică pentru Africa subsahariană în ansamblu, care a suferit un an teribil pentru democrație.

Anul acesta nu are un început promițător, cu o insurecție în Capitolul Americii și o lovitură de stat militară în Myanmar. Democrații vor spera că o slăbire treptată a restricțiilor covid-19 le va oferi mai multe motive să se bucure. >>

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here