Un avion F-16 aflat în zbor a pierdut rezervorul extern de combustibil

Piese dintr-o aeronavă F-16 au căzut marţi, în timpul unui exerciţiu, în judeţul Galaţi, însă Forţele Aeriene Române au raportat că incidentul nu a pus în pericol viaţa niciunei persoane.

În momentul lansării unei bombe de antrenament, s-a produs desprinderea necomandată a unui rezervor extern de combustibil şi a grinzii de acroşare triple de pe partea dreaptă a aeronavei, materiale care au căzut în zona destinată tragerilor aer-sol din poligon„, potrivit informării postate pe site-ul Forţelor Aeriene Române.

Potrivit sursei citate, pilotul unei aeronave F-16 Fighting Falcon din dotarea Escadrilei 53 Aviaţie Vânătoare a Forţelor Aeriene Române a raportat incidentul de zbor din timpul executării unor antrenamente cu trageri de luptă aer-sol în zona poligonului Mălina din judeţul Galaţ, relatează Agerpresi.

Incidentul nu a pus în pericol viaţa pilotului sau a altor persoane şi nici integritatea aeronavei sau a altor proprietăţi şi bunuri de la sol„, precizează Forţele Aeriene Române.

Conform procedurilor standard în aceste situaţii, pilotul aeronavei a raportat situaţia de urgenţă şi a aterizat în siguranţă pe aerodromul de bază.

O comisie numită de şeful Statului Major al Forţelor Aeriene analizează cauzele producerii incidentilui.

Au început misiunile de luptă

Forţele Aeriene Române au în dotare 17 avioane de luptă F-16 Fighting Falcon care operează în Escadrila 53 sub numele “WARHAWKS” (Şoimii războiului –n.red.)  şi sub deviza “We prey, they pray”.
Avioanele de luptă sunt dotate cu varianta de soft Tape 6, care este ultima şi cea mai modernă versiune instalată pe aeronavele de acest tip. Aceasta permite o precizie mai mare a radarelor, multiple îmbunătăţiri ale senzorilor de zbor, dar şi lansarea de rachete de ultimă generaţie în procedură “trage şi uită“. Compania americană Raytheon Missile Co. a livrat către Forţele Aeriene astfel de rachete aer – aer de ultimă generaţie de tip AMRAAM, potrivit Adevărul.
Advanced Medium-Range Air-to-Air Missile, pe scurt AMRAAM, este o rachetă aer-aer ultramodernă cu rază medie de acţiune (dincolo de raza vizuală), cu radar activ propriu. Conform unor specialişti, racheta AMRAAM are puţini rivali pe piaţă.

Bătrânele MIG-uri ies la pensie

Forţele Aeriene Române (ROAF) vor mai achiziţiona încă două escadrile de avioane de vânătoare F-16 Fighting Falcon, iar anunţul în acest sens a fost făcut, recent, chiar de Viorel Pană, şeful Statului Major al Forţelor Aeriene.
Aparatele vor înlocui bătrânele MiG-21, cele mai vechi avioane de acest tip din dotarea armatei române. Primele au fost achiziţionate în 1962. Deşi după Revoluţie, Forţele Aeriene Române au iniţiat un program de modernizare, numeroase aparate de zbor au fost implicate în incidente. Concret, adus la standardul LanceR, MIG-urile au rezerva de zbor limitată şi  continuă să fie periculoase pentru piloţi. Un ultim astfel de MIG-21 LanceR al Forţelor Aeriene Române s-a prăbuşit în judeţul Mureş, în luna aprilie a acestui an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here